0

Praktskräll efter ett sinnessjukt drama

Spanien är utslagna! Vi bjöds på en match mellan Honduras och förhandsfavoriterna Spanien, som på förhand kändes som en säker spansk vinst. Men kan man tänka sig! Honduras bjöd upp till kamp direkt och tog också ledningen tidigt genom Jerry Bengtson. Den där Jerry Bengtson som nu gjort tre mål i OS. En sorts skräll bara det.

Spanien forcerade hela matchen och hade läge efter läge. Men bollen ville inte in. Rodrigo nickade i ribban och Mata sköt och passade fram lagkamraterna snyggt, men det blev ingenting av dessa försök. Det var avslut efter avslut i virket, med en storspelande målvakt mellan Honduras stolpar. Målvakten Mendoza var matchens lirare och stod för ett flertal prakträddningar och blev ett riktigt OS-spöke för spanjorerna. Till råga på allt dömde inte heller domaren straff för spanjorerna i slutet, som de egentligen skulle haft. Honduras vann matchen med uddamålet och Spanien är utslagna!

Det är synd med scenerna i slutet av matchen, och även efteråt, när de spanska spelarna tappar huvudet. Det var mycket gnäll i slutet mot domaren(som missade en del) och såg inte vackert ut. Jag förstår frustrationen, men jag hade samtidigt hållt med om Iker Muniaín blivit utvisad för sina överdrivna protester.

***

Men varför gick det som det gick? Ja, det finns ett par orsaker som jag anser att spanjorerna hade problem med. En del saker som inte gick rätt eller som helt enkelt inte fungerade.

  1. Målskyttet var inte det som vi vant oss vid från Spanien. Man nickade och man sköt, men bollen ville inte in. Ett spanskt landslag måste helt enkelt lyckas göra mål mot Japan och Honduras. Något annat finns inte.
  2. Försvarsspelet var bedrövligt. Speciellt i inledningen av matcherna, där exempelvis nu Honduras tackade för passiviteten i den spanska backlinjen genom att göra matchens enda mål. Jag är rent ut sagt besviken på Spaniens försvar.
  3. Jag tror att favoritskapet har blivit en jobbig sak att bära på för de unga killarna. Det är inte direkt samma elva spelare ute på planen i OS som det var i EM. Men man är Spanien och därför hänger det med. Och man klarade inte av favoeritskapet helt enkelt, vilket ledde till irritation och slarv.
  4. Sen har man också haft en hel del oflyt. Spanien var bättre mot Japan och mot Honduras, men bollen ville inte in. Ribbskotten haglade, stolpen nöttes sönder och motståndarnas målvakter har stått för utmärkta insatser. Spanien var bättre i båda matcherna och skulle det vara lite mer flyt för deras del, så skulle den olympiska spelen fortsatt vara vid liv.

***

Honduras ska jag samtidigt hylla, med sin fina inställning och som gick hundra procent in i varje situation. Man hade en spelplan och man följde den matchen ut. Jerry Bengtson kan bli en riktig OS-joker fram mot slutspelet och med målvakten Mendozas fantastiska form är allt möjligt. Jag tror inte direkt på guld, men de kan nog skrälla till sig ett bra resultat i den kommande kvartsfinalen. Nu väntar Japan i en riktig gruppfinal. Vinnaren där har en bra lottning framför sig och slipper troligtvis en av stornationerna.

Men vinner japanerna med sina snabba kontringar eller blir det Honduras som drar det längsta strået?
__________________________________________________________

Rasmus Hammarström
Favoritlag: AC Milan
Favoritspelare: Kevin Prince Boateng, Kaká och Ronaldinho
Twitter

OS-Tips
Herrar: Guld – Brasilien, Silver – Senegal, Brons – Storbritannien
Damer: Guld – USA, Silver – Sverige, Brons – Japan

 

Rasmus Hammarström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *