0

I nationens tjänst: Portugal

Fakta om Portugals landslag:

Antal EM: 5

Antal EM-guld: 

Väg till EM: Play-off mot Bosnien

Senaste EM: 2008, utslagna i kvartsfinal

Förbundskapten: Paulo Bento

Trolig startelva (4-2-3-1): Rui Patricio – Pereira, Pepe, Bruno Alves, Coentrao – Veloso, Meireles – Cristiano Ronaldo, Moutinho, Nani – Postiga

Se upp för: Cristiano Ronaldo. Storstjärnan som inte imponerat så mycket i landslaget, men 60 mål den gångna säsongen i sitt klubblag talar sitt tydliga språk. Någon gång kommer det att släppa för honom även i landslaget, och han gjorde faktiskt oerhört bra ifrån sig i play-off-segern mot Bosnien. Han är mer taggad än någonsin till ett mästerskap. Och bättre än så här har han heller aldrig varit.


Portugals landslag har blivit känt för sitt offensiva och underhållande spel då man under många år haft otroligt talangfulla, tekniska spelare där framme. Men trots sitt fina spel har landslaget, tråkigt nog, aldrig nåt ända fram i ett mästerskap. Senast man var närmast att vinna ett mästerskap var i EM 2004 som spelades just i Portugal då man kom till final där man något oväntat förlorade mot Grekland. Nu är det givetvis andra spelare, men det är fortfarande ett målglatt lag som kör full fart framåt från minut ett i nästintill varje match. Frågan är om de lyckas denna gång..

Trots att landet har endast drygt 10 miljoner invånare har man under många år tagit fram storspelare såsom Pauleta, Luis Figo, Rui Costa och Cristiano Ronaldo. Det är givetvis väldigt imponerande. Fastän gulden har uteblivit har man allt som oftast bjudit publiken på en underhållande fotboll vilket fansen verkligen uppskattar, även om alla vill att ens lag ska vinna ett mästerskap.

För Portugals del har det gått inte gått så värst bra i mästerskap sedan landslaget kom till, speciellt i VM där man sällan kommit långt och gjort bra ifrån sig. Dock har det gått bättre i EM där man tagit silver två gånger och brons en gång. 

Första framgången var faktiskt i VM, deras första VM 1966 där man tog brons. Landslaget överraskade alla med fina skalper mot riktigt bra lag. Efter det har det gått upp och ner. Efter vm:et 1966 har det inte alls gått bra i VM, å andra sidan har det gått relativt bra i Europa-mästerskapet.

1996 med Luis Figo och Rui Costa i spetsen gick man vidare från gruppen ganska enkelt, dock tog det stopp i kvartsfinal. Trots att man blev utslagna tidigt visade man upp en fotboll som fansen uppskattade. 
Fyra år senare i EM 2000 gjorde man återigen ett bra EM, denna gång ännu bättre. Luis Figo var fortfarande med och briljerade som vanligt och där upp fanns också målskytten Nuno Gomes. Det blev överraskade vinster mot England och Tyskland. Portugal kom ända fram till semifinal där man, något oturligt, åkte ut mot en av de stora favoriterna Frankrike som hade tunga namn i sin trupp såsom Zidane.

2004 hade man nästan samma trupp. Många var fortfarande i gott slag, då tänker jag främst på dåvarande storspelarna Rui Costa och Luis Figo. Men det vaskades fram intressanta, unga spelare som fick chans i laget. En av dem var Cristiano Ronaldo som då spelade i det engelska storlaget Manchester United. Endast 18 år gammal. Och det lite konstiga var att han fick väldigt mycket speltid, men med all rätt då han hade verkligen imponerade i sitt klubblag.
Det var EM i Portugal och många trodde på laget – att de skulle stå som mästare, då de hade ett suveränt lag och en suverän tränare i Scolari som hade vunnit VM bara två år tidigare med Brasilien.
Och det gick bra för Portugal. Portugal slutade som gruppetta i sin grupp, relativt enkelt. Sedan kom svårare matcher som mot England där man gick vidare på straffar. Till slut var man i final där man ställdes mot överraskningslaget Grekland som vann över Portugal i gruppen med 2-1.

De flesta förväntade sig en seger för Portugal, men Grekland ville inte ge sig och överraskade genom att slå Portugal – återigen. De hade aldrig tidigare varit så nära ett guld i mästerskap och man fick naturligtvis se många ledsna miner.

Efter det mästerskapet har man haft det oerhört svårt eftersom många storspelare hade slutat. Sakta med tiden sa Nuno Gomes, Pauleta, Rui Costa och till sist Luis Figo adjö till landslaget. Dock återfanns Cristiano Ronaldo i truppen som hade växt ut till en av dem bästa spelarna i världen. Även andra unga spelare fick chansen, och även om man spelade bra hade man sällan turen på sin sida.

Året är nu 2012. Tiden har flugit iväg, mästerskap har spelats, Portugal har misslyckats i mästerskap efter mästerskap några gånger nu, men någon gång är det väl dags? 
Portugal känns, enligt mig, starkare än någonsin då man har många stjärnor i laget. Backlinjen har med åren blivit bättre och bättre. Offensiven är, som alltid, riktigt vass. Nu har man bland annat Nani och Cristiano Ronaldo på varsin kant. Visst, offensiven är vass på grund av de två spelarna, men det man har haft problem med är målskyttet, trots att man spelat en fin fotboll i många år. De enda anfallarna i laget är Helder Postiga och Hugo Almeida, två spelare som inte är i närheten utav alla stjärnor som finns i världen. De är inte i närheten av vad Nuno Gomes och Pauleta var, där ligger problemet. Men det återstår att se om någon av de två äntligen blommar ut(det är aldrig försent). Ifall någon av de två gör mycket bra ifrån sig så kommer vi att få se ett grymt Portugal som kommer sämst som trea. Den saken är säker.

Kan detta Portugal med Cristiano Ronaldo i spetsen äntligen vinna ett mästerskap? Det återstår att se.
 
 

Edin Ibric

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *