0

Skyttekungar i fotbolls-EM genom åren

Skyttekungar i fotbolls-EM genom åren

Den 11:e juni är det äntligen dags för nästa europeiska fotbollsmästerskap på herrsidan. Förhoppningsvis blir den efterlängtade turneringen inte bara en rejält folkfest, utan också en målfest på planen. Genom åren har flera stora skyttekungar visat vägen och stångat in baljor.

För att göra den ultimata uppladdningen inför fotbolls-EM 2021 är det dags att lyfta fram dem. Missa inte heller att du på Fotboll.com kan följa allt från tabeller, statistik, resultat och mycket mer under turneringens gång.

Tomas Brolin (1992)

Den svensk som producerat flest mål någonsin i ett Europamästerskap. Under 1992, då Sverige var värdnation, hittade Tomas Brolin nätet tre gånger. Han hamnade därmed i delad skytteligaledning med Dennis Bergkamp, Karl-Heinz Riedle och Henrik Larsen. Vinnare av mästerskapet skulle grannlandet Danmark bli.

David Villa (2008)

Under en tid då spanska landslaget var mer eller mindre ostoppbara ledde David Villa anfallslinjen. Under Em 2008 gav han laget en rejäl skjuts in i gruppspelet med ett hattrick mot Ryssland i första matchen. Därefter sänkte han Sverige på stopptid vilket säkrade landets avancemang till slutspel. Efter hans fyra mål gruppen skulle det inte bli några fler gjorda för Villa, men det räckte för att han skulle bli turneringens skyttekung.

Alan Shearer (1996)

Den engelska skyttekungen Alan Shearer håller fortfarande rekordet för flest gjorda mål i Premier League. Men det var inte vara för sina klubblag som han ordnade fram poäng. När England höll i Em 1996 gjorde Shearer sammanlagt fem mål, däribland mot Skottland och Nederländerna. Efter ett starkt gruppspel skulle engelsmännen dessvärre få det svårare med målproduktionen, och åkte ut mot Tyskland i semifinalen efter straffläggning.

Antoine Griezmann (2016)

Under förra Europamästerskapet var det Frankrike som var störst favoriter att vinna. De tog sig också planenligt till finalmatchen, men deras äventyr slutade i en 1-0-förlust mot Portugal. Kampen om att göra flest mål vann däremot fransmannen Antoine Griezmann, som gjorde imponerande sex mål, varav fem i slutspelet. En bedrift som bara slagits av en annan spelare, som också är från Frankrike…

Michel Platini (1984)

Vi talar förstås om den ikoniska mittfältaren Michel Platini. Under Em 1984 ledde han värdnationen Frankrike till gruppseger och slutligen också det åtråvärda guldet. Han gjorde det genom att producera otroliga nio mål, vilket är flest någonsin i mästerskapets historia. Det är också värt att nämna att Platini nätade i samtliga matcher. Om inte en sådan insats ger legendstatus, så är frågan vad som skulle kunna göra det.

Ja, det återstår att se ifall någon kommer att matcha dessa skyttekungar under fotbolls-em 2021.

admin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *