0

Japansk OS-karamell när Spanien föll

Uppgifter: Donnarumma överens med ny klubb

Årets första riktiga OS-knall är ett faktum. Det favoriserade Spanien åkte på däng direkt i den olympiska spelen. Ett orutinerat japanskt landslag skulle visa sig vara bättre än vad man tippat från början. Man kom in helt utan press till premiären och med tre raka OS-förluster talade ingenting för Japan. Men kan man tänka sig. Det borträknade Japan sätter färg direkt på OS-fotbollen och bjuder på ett vasst spel, frän teknik och massvis av lägen. Spanien var samtidigt väldigt svaga bakåt och det var inte helt orättvist att Japan också faktiskt vann matchen med 1-0.

Matchbilden var precis som väntat i matchen, med ett Spanien som rullade bollen sidled, fram och tillbaka. Japan fick göra som de flesta andra lag som spelat mot Spanien, nämligen att ta chanserna när de kommer. Det var kontringar helt enkelt som gällde. Och det var ett bra japanskt kontringsspel ska tilläggas också, där man gång på gång slet sönder ett vacklande spanskt försvar. Men ledningsmålet gjordes visserligen på hörna, när bollen dök ner framför Yuki Otsus fötter som enkelt sköt in bollen. Och när sedan försvararen Inigo Martinez drog på sig rött kort på en frilägesutvisning var Spanien i brygga. Och helt ärligt ska man också säga att det var en hel del flyt som höll Spanien kvar i matchen. En lustig situation var exempelvis den när en misslyckad spansk hemåtpass, stoppades precis av en annan spansk försvarare, men där bollen for till en fri japansk spelare i straffområdet som rundade De Gea. Han missade dock öppet mål, som trots allt speglade Japans stora svaghet i fotbollen. Ineffektiviteten.

Min slutsats från den här matchen är att Japan tog en imponerande vinst mot ett Spanien som har stora frågetecken defensivt. Japan däremot har ett annat problem att reda ut, och det är den ineffektivitet man har i de avgörande lägena. Med alla kontringar och frilägen så ska man faktiskt lyckas få bättre utdelning. Men det var trots allt ”japansk samba” stundtals, samtidigt som Spaniens anfallsspel var trots allt helt okej. Juan Mata hade ett par vassa avslut, men fick inte till det helt. Och vänsterbacken Jordi Alba drog på sig en varning i en av hans mindre bra landskamper. Spanien kommer dock att bli bättre, men se upp för Japan.
__________________________________________________________

Rasmus Hammarström
Favoritlag: AC Milan
Favoritspelare: Kevin Prince Boateng, Kaká och Ronaldinho
Twitter

Rasmus Hammarström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *