0

Sagan om konungens återkomst

Igår var det en sorgens dag för oss svenskar. En dröm med stora förhoppningar, där vissa till och med börjat hoppats på semifinal, final och även guld. Allt detta grusades i den andra halvleken mot ett Ukraina i ett glädjerus som sällan skådats i en premiärmatch. När vi svenskar fick se och känna ett fiasko, ett magplask och ett misslyckande utan dess like, bjöds vi samtidigt på ukrainsk fotbollshistoria och ett vackert skådespel med Ukrainas egna Romeo i huvudrollen. Jag pratar självklart om personen som lyckades bära en hel nations press, förväntningar och drömmar fotbollsmässigt på sina axlar. Jag pratar om Andrij Shevchenko.

Det var premiärmatch och debut för hela det ukrainska landslaget i Europamästerskapen igår, när man spelade mot det smått hyllade Sverige med Zlatan Ibrahimovic i spetsen. Matchen blev, precis som på förhand tippat, ett drama utan dess like. Matchen i sig bjöd inte på mycket charm, glamour eller en finess. Men det fanns hjärta och det landslag som visade mest passion när det gällde som mest vann också tillslut matchen.

Det började dock illa för Shevas grabbar, eller började och började. Det var en första halvlek där innan, med stenhårda avslut från Voronin, Ibrahimovic och misslyckade chanser för Shevchenko, som gav ett ovisst mållöst resultat i halvtid. I den andra halvleken vaknade matchen med ett fint mål med en viss Zlatan som var sist på bollen. Ingen kickar bollen som han, som det sjöngs i det förra decenniet. Men det var ett magiskt scenario i Ukraina, i Kiev, på Olympiastadion igår kväll.

När hemmanationen höll på att tappa matchen till gästande svenskar som ofta gör det bra i gruppfaserna, fick man bollen ute på högerkanten en gång till. Endast minuter efter gästernas ledningsmål slogs inlägget in till en Shevchenko som blixtrade till som i gammalt Milan-slag igen och visade varför han tidigare tagit hem Ballon d’or. Med huvudet på skaft nickade han in kvitteringen, framför näsan på den svenske vikingen Olof Mellberg. Nationen flög upp i luften, Sheva öppnade armarna och all press var som bortblåst. Nu var det inte något krig, ingen smärta eller ett måste. Nu var det fest i Kiev.

Ukraina fortsatte att spela sitt kontringsspel och inte långt efter kvitteringen fick man en hörna. Svenskarna var darr om benen och det blåste blågula-ukrainska vindar. Hörnan slogs på första stolpen och Andrij Shevchenko hungrade för mer. Han smög sig loss i straffområdet, rundade den svenske stjärnan och kom först med pannbenet på bollen, som for in mellan försvararen Mikael Lustig och hans stolpe, som nu är känt som ”haschtagg-hållenstolpe”-målet. Festen fick ett magiskt under dunder firande, de ukrainska spelarna jublade som att de vunnit guld, samtidigt som svenskarnas gulddrömmar blev till sand.

Det var en magisk flashback-likt scenario från när Milan var på tidigt 2000-tal, där Andrij Shevchenko sprutade in mål i den rödsvarta-dressen. Tidigare den här säsongen tog Zlatan ett målrekord från Sheva, men nu var det ukrainarens tur att vinna ett slag. Shevchenko är med största sannolikhet den gladaste ukrainaren idag och Oleg Blochin har en het anfallare tillbaka i sin sista storform. När premiärmatchen avcheckats av det ukrainska landslaget med en grön bock, tre poäng och en klassisk vändning har de fått smak efter mer. Kan de skrälla mot engelsmännen, kan de besegra fransmännen och kan det bära frukt till mer. Efter Shevchenkos återkomst igår känns allt som möjligt. Den som lever får se, vilket Andrij Shevchenkos fotbollskarriär gör som i gamla dar.

Rasmus Hammarström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *