0

Romanos tippar Serie A 2012/2013 – del 3

Inför säsongen har jag valt att gå igenom samtliga lag i Serie A. Vilka lag har värvat bra? Vilka lag har tappat tongivande spelare inför säsongen? Hur ser det ut på skadefronten hos samtliga lag? Följ min artikelserie där jag tippar tabellen i Serie A 2012/2013!


9. PALERMO
Palermo hade ingen lyckad säsong i fjol. Man slutade på en sextondeplats, mycket på grund av klubbens urusla spel på bortaplan. Man lyckades endast vinna 1 (!) bortamatch av 19 möjliga. Katastrofalt dåligt. Inför säsongen har Afriyie Acquah, Matias Silvestre och Mattia Cassani lämnat klubben. De två förstnämnda lånas ut till Parma respektive Inter, medans Cassani återvänder till Fiorentina efter sin lånesjour i Palermo. Man har bland annat värvat Paulo Dybala, en 18-årig argentinsk anfallare som är Palermos ”nye Aguero”, om man får tro president Zamparini. Och man kan ju inte annat än hålla med! Dybala är en oslipad diamant som kan blomma ut ordentligt i Palermo. Argentinaren jagades av bland annat Barcelona, Milan, Real Madrid och Inter med valet föll till sist på Palermo. Utöver Dybala har man värvat spelare i form av Samir Ujkani (Novara), Franco Brienza (Siena) och Michel Morganella (Novara). Parmas succétränare från i fjol, Giuseppe Sannino, blir mannen som leder Palermo till hösten. Sanninos största uppgift lär bli att slipa på klubbens bortaspel. De flesta vet hur det är med mister Zamparinis tålamod när det kommer till tränare..


10. SAMPDORIA

Sampdoria såg ut att verkligen missa tåget till Serie A, men man lyckades sluta på en sjätteplats i Serie B som innebär Play-Off-spel. Till slut lyckades man kvalificera sig och nu är klubben äntligen tillbaka i Serie A – där man hör hemma! Andrea Poli och Angelo Palombo, som bägge två var utlånade till Inter, har återvänt till Sampdoria då Inter valde att inte köpa loss någon av spelarna. Även Massimo Maccarone och Fernando Tissone återvänder efter sina lånesejourer i Empoli respektive Mallorca. En annan spelare som kommer att fortsätta i klubben är Eder, som köpts loss av Cesena efter att ha varit på lån hos Sampdoria förra säsongen. Daniele Dessena lämnar klubben för att fortsätta sin karriär i Cagliari. Den före-detta Juventustränaren Ciro Ferrara är mannen som kommer att leda Sampdoria kommande säsong.


11. GENOA

Genoa gjorde en miserabel säsong i fjol och slutade på en sjuttondeplats. Hur kunde det som började rätt så bra sluta så uruselt? Mitt under säsongen gick någonting snett, och man lyckades inte vinna på 14 (!) raka matcher. Något slags rekord? Resultatet blev en bottenstrid, och en sällan skådad sådan. Man lyckades säkra kontraktet i allra sista stund, och visst bör klubben ha lärt sig ett och annat inför säsongen? Klubben har agerat flitigt under sommarens mercato. Palacio, som var lagets i särklass bästa spelare i fjol, har lämnat klubben för Inter. Constant har lånats ut till Milan och Boakye, som numera delägs av Juventus, kommer att tillbringa säsongen i Turin. Miguel Veloso och Panagiotis Tachtsidis är ytterligare två spelare som lämnat klubben, med Dynamo Kiev respektive Roma som nya klubbadresser. Ciro Immobile, som gjorde en fin säsong i Pescara under sin lånesejour, är nu tillbaka i Genoa. Immobile, som dessutom delägs med Juventus, spås en lysande framtid. Inte minst på grund av sin fina bollkontroll och känsla för mål. Lär bli en viktig kugge i Genoa. Även Alexander Merkel är tillbaka i klubben efter sin lånesejour i Milan. Klubben har även gjort flera värvningar i form av sydamerikaner; Anselmo, (mf, Palmeiras), Julian Velazquez (mf, Independiente), och Andy Polo (fw, Universitario) är tre riktigt fina värvningar från sydamerika som kan komma att blomma ut i Genoa. På ett sätt känns Genoa inte längre ett krislag, och trots förlusten av Palacio tror jag att Genoa blir ett stabilt mittenlag under kommande säsong.


12: NAPOLI

Bomben på min lista. Först och främst så har man sålt Lavezzi till PSG, bara där gav klubben bort sina eventuella drömmar om att klara en topplacering som innebär Europa-äventyr. Folk verkar inte riktigt inse vad Lavezzi betydde för Napoli. Il Pocho låg bakom det mesta i anfallsväg för klubben, även om han gjorde betydligt färre mål än målsprutan Cavani. Lavezzi gav Napolis spel en helt ny dimension. Och sanningen är den att Lavezzi förtjänar lite mer credit. En rejäl käftsmäll för Napoli och inte minst för ligan. Som om det inte vore nog så ryktas självaste Cavani bort från klubben. Målsprutan kopplas starkt ihop med Chelsea och en övergång blir allt troligare, efter att Cavanis fru blivit rånad på sin dyra klocka i Neapel. Hur man kan gå runt med så pass värdefulla saker på gatorna i Neapel mitt under en finanskris går att diskuteras, men det är dock en annan femma. Cavanis fru sägs vara allt annat än nöjd över situationen och sägs vilja lämna staden med omedelbar verkan, vilket spär på ryktena kring en övergång. Utöver Lavezzi har man även lånat ut Fideleff (Parma), Cigarini (Atalanta) och Santana (Torino). Goran Pandev är numera 100% napoliägd då klubben valde att köpa loss anfallaren från Inter. Gamberini och Behrami har värvats från Fiorentina, där den sistnämnde möjligen kan passa bra in i klubben. Även Lorenzo Insigne har återvänt till klubben efter sin lånesejour i Pescara. 21-åringen betraktas som en av de största talangerna inom italiensk fotboll och kan komma att få sitt genombrott under säsongen. Andrea Poli är en annan spelare som kan hamna i Napoli. Italienaren, som var utlånad från Sampdoria till Inter under förra säsongen, är tillbaka i Sampdoria då Inter valde att inte utnyttja sin köprätt. Flera medier uppger att Napoli ligger närmas till hands för Italienaren, men även andra klubbar som Milan och Juventus har visat intresse. På det stora hela tror jag inte riktigt på detta Napoli. Lavezzi blir väldigt svår att ersätta, och skulle Cavani eventuellt lämna klubben kommer man med maximal sannolikhet att höra till i undre mitthalvan av tabellen.


Elias Romanos

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *