0

I nationens tjänst: Italien

Fakta om Italiens landslag:

Antal EM: 7 

Antal EM-guld: 1

Väg till EM: Vinnare av kvalgrupp C

Senaste EM: 2008, utslagna i kvartsfinal

Förbundskapten: Cesare Prandelli

Tänkbar startelva (4-3-1-2): Buffon – Balzaretti, Chiellini, Barzagli, Maggio – Marchisio, Pirlo, De Rossi – Montolivo – Cassano, Balotelli.

Spana in: Mario Balotelli – är spelaren som ska leda Italiens landslag i året Europamästerskap. Det är han som är den stora fixstjärnan med en teknik och spelförståelse utöver det vanliga, men som också är utrustad med ett hett temperament och en brist på mognad som få. Det här kan bli det sista steget för Balotelli till att bli en världsstjärna.

Årtalet är 2012 och det har gått sex år sedan det stövelformade landet vann en mästerskapstitel senast. Grossos avgörande mål i straffavgörandet mot Frankrike är sedan länge glömt och i år är det dags att återupprätta den italienska hedern. Två misslyckade mästerskap i Österrike/Schweiz och Sydafrika är två för mycket och i år ska Prandellis ”nya” landslag visa att Italien är tillbaka på världskartan, och inte bara med klass utan även med stil.

Det är mycket som har förändrats i den italienska landslagstruppen sedan VM-guldet 2006. Prandelli har kommit in som ny förbundskapten, De Rossi har tagit över lagkaptensbindeln och Mario Balotelli har flyttats upp till A-landslaget. Största förändringen skulle jag ändå vilja säga att den stora pensioneringen av de gamla fotbollsstjärnorna är.

Nesta, Gatusso, Camoranesi, Totti och just det förstås, en viss Materazzi var alla med när VM-bucklan lyftes i Berlin för sex år sedan. De var alla i sitt livs form och kunde varit favorittippade om inte, Italien hade drabbats av ännu en spelskandal. Spelare anklagades hit och dit för att ha satsat pengar på sina matcher. Juventus utsågs som den stora boven och skickades ner i Serie B. Italien höll som ni förstår att gå igenom en tuff tid.

Fotbollslandet var skakat och smutskastat från många delar av världen. En spelskandal som inte får inträffa inom fotbollen hade inträffat och man får helt enkelt gå igenom den med huvudet högt. Italien skulle i vilket fall ställa upp i Världsmästerskapet. Det skulle bli revanschens mästerskap och ett mästerskap där man tog sig tillbaka in i världsfotbollens finrum. Kanske ville man också få något som täckte över den gångna spelskandalen, som höll på att redas ut.

Mästerskapet slutade som ni alla vet med ett VM-guld och ett land i hopp kunde resa hem till Italien igen. Man var bäst i världen och det kunde ingen ta ifrån dem. Det är i det läget som Italien är idag. ”Bäst i världen” känslan är som bortflugen, men man är i samma läge som före 2006 års mästerskap. Det som skulle bli den ”nya generationens” mästerskap är idag en kamp mot att få rentvås. Att rentvås från den spelskandalen som i denna stund håller på att redas ut i Italien. Criscito har redan skickats hem av förbundskapten Prandelli och fler kan komma att få göra likadant. Kanske hela laget?

Prandelli berättade idag att Italien kan lämna återbud till mästerskapet i Polen och Ukraina om det italienska fotbollsförbundet så vill. En stor förlust för mästerskapet då Italien ofta är med långt in i juni och alltid bidrar med något. I år skulle det bli deras nya generation med Balotelli i spetsen. Mästerskapet är dock inte borta ännu och trots den jobbiga tiden som italienarna genomgår just nu kan mästerskapet vara aktuellt.

Jag måste ändå säga att jag inte är speciellt förvånad över att Italien drabbats av ännu en spelskandal. Det gångna året har trots kvalsegern varit ett jobbigt år för italienarna, då man haft en anfallskris utöver det vanliga. Rossi har opererat knäet, Cassano har haft en stroke och Balotelli har varit petad. Det gjorde att man länge trodde det italienska anfallet skulle bestå av orutinerade herrar som Giovinco och Borini. Inte lika högklassiskt som ett anfall med Cassano och Balotelli.

I vilket fall är Balotelli och Cassano med i Italiens EM-trupp och reser till Polen/Ukraina för att återupprätta landets heder. Prandellis manskap reser likt 2006 för att ta revansch på övriga världen. De krigar inte bara för ännu en titel utan också mot världens smutskastningar och glåpord. De ska visa att Serie A tillhör de tre bästa fotbollsligorna och att det är Italiens landslag som har fyra VM-guld. Räkna med ett Italien laddat till tusen!  

Sebastian Pearson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *