0

Arsenals Silly-äventyr

Premier League närmar sig med stormsteg och nu återstår det endast 44 dagar till den bejublade PL-premiären.  De engelska fotbollslagen är i nuläget mitt uppe under en period helt olik någon annan. Den hårda försäsongsträningen präglar åtskilliga spelare, men det är också en del spelare som tänker på något annat – kanske är det ett kommande bröllop, frugans svåra situation med svärföräldrarna eller helt enkelt en flytt. Jag tror på det senare.

Under ett par dagar kommer jag att gå igenom alla Premier League-lagens klara övergångar samt titta extra på vilket lag man har i nuläget och hur det kan se ut när säsongen startar. Jag kommer också förmedla hur jag tror att säsongen kommer sluta för just din klubb. Till sist kommer jag att binda ihop alla tippningarna till en, där ni får se hela ligan från mitt perspektiv. Först ut är Wengers Arsenal.

*****

I år har Arsenal varit mer aktiva än någonsin på den europeiska transfermarknaden. Man har ständigt dragit nya spelare och kanske är värvningarna av Giroud och Podolski de mest intressanta man gjort på många år. Mannen som skapat all uppståndelse kring den annars så blyga Silly-klubben är ingen mindre än Robin van Persie.

2012 års Silly-sommar började bra för Arsenal.  EM hade ännu inte dragit igång på allvar och man hade redan Lukas Podolski på kroken. Skyttekungen Robin van Persie hade gått ut med att han ville skriva på ett nytt kontrakt för klubben, samtidigt som Rennes mittfältsstjärna Yann M’Vila diskuterades vilt.

Gunners-fansen var i extas. Wenger hade tagit sig i kragen och börjat värva spelare, och då tänker jag inte på orutinerade kalvar utan på fullfjädrade stjärnspelare likt Lukas Podolski. Londons röda del var hoppfull. Kanske, kanske kunde det här ändå gå vägen… Men först skulle ett mästerskap avgöras…

Spanien tog sin tredje raka mästerskapstitel och bjöd på en underbar fotboll. Den stora skrällen var inte Spaniens vinst i sig utan istället Hollands respass i gruppspelet. En fjärdeplats i gruppspelet är inget man förväntar sig av en VM-finalist. Dessutom inte när man leds av Premier Leagues skyttekung och en av världens bästa anfallare.

Kort efter mästerskapets slut gick Robin van Persie ännu en gång ut i media, men den här gången för att bekräfta sin vilja i att lämna Arsenal. Kärlek förvandlades till hat, hopp blev likgiltighet. Arsenals lagkapten och kelgris hade bekräftat sin vilja i att flytta. Något som minst sagt upprörde fotbollsvärlden. Var fanns passionen? Var fanns lojaliteten? Jag har svaret.

Jag tror att Robin van Persies titellängtan blev för stor. Han hade inte vunnit en titel på flera år och hoppet fanns fortfarande hos Holland och deras prestationer i de senaste mästerskapen. Världsmästerskapet i Sydafrika slutade med en silvermedalj och nu var man en av många favoriter till EM-guldet i Polen och Ukraina.

Det stora fiaskot kan ha fått honom att tänka i nya banor. Robin trodde inte på Arsenals nya projekt med Podolski och M’Vila. Han trodde helt enkelt att det skulle sluta med en ny tredjeplats och ett nytt titellöst år. Det var de känslorna som framkallade en ny presskonferens för Robin van Persie.

Hur ersätter man en sådan spelare och vad har hänt i klubben efter van Persies uttalanden? Imorgon kommer ni få fortsättningen på Arsenals Silly-äventyr samt vad jag tror om Arsenals chanser till en ny PL-triumf.  

Sebastian Pearson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *