0

Sportoteket och en nystart på Parc des Princes

Jag har samlarmani. I alla fall tycker min hustru det. Det är vimplar, årsböcker, glas, ja you name it, på idrottstema i allmänhet och fotbollstema i synnerhet. När jag och Jessica är ute och reser så ska vi alltid besöka närmaste fotbollsarena för att besöka shopen och ta foton. Hon har vansinnigt roligt åt att jag insisterar på att bli fotograferad utanför varenda fotbollsarena vi besöker, kanske en typ av samlarmani det också.

Nu har vi alla fall kommit fram till vägs ände. Jag åker ut, utslängd ur huset alltså. Nu är det inte så dramatiskt som det först låter. Vi har i alla fall gemensamt beslutat att jag ska ockupera den tidigare husägarens kontor( han hade egen redovisningsfirma) som mitt sportotek,redaktion,sportbar. Det är en våt pojkdröm som ska realiseras i en 41-årig mans huvud. Tänk er ett kontor på ca 15-20 kvadrat som jag kan inreda och fixa med helt enligt eget behag(nåja, en viss ekonomisk ram tror jag är inbegripet i dealen om jag inte vill riskera att åka ut på riktigt).

Den ena planen efter den andra flashar förbi i huvudet och det är lite problematiskt att sortera bland alla dessa features som jag, för mitt inre, ser i min nya skrivarlya. Bar, kylskåp, plattv, ja snålvattnet rinner till ordentligt när jag tänker på hur jag ska skapa den perfekta miljön för att kunna leverera skarpa blogginlägg och svåra krönikor.

Då jag planerar att bli en långvarig krönikör och bloggare på den här sidan så tänkte jag göra som många mer rutinerade bloggare gjort före mig. Jag slänger helt enkelt ut frågan till er bloggare. Hur tycker ni att ett idealiskt fotbollshak ska se ut? Om ni hade fått chansen att inreda er hemmardaktion/sportbar/sportotek, vad hade ni då fyllt stället med? Tips mottages tacksamt.

Ännu så länge håller jag till i köket och för mig som för alla andra så är ju den stora nyheten i fotbollsvärlden just nu Zlatan Ibrahimovic företående övergång till Paris Saint Germain. Det finns ju ungefär lika många åsikter som det finns tyckare i frågan och det är vid en första anblick svårt att bestämma sig för vilken hållning man ska inta. En sak är ju säker och det är att Zlatan gör väldigt få saker i livet utan att ha en noga uttänkt pan med det. Han är inte heller känd för att välja de lätta utvägarna och just därför känns PSG som ett logiskt och naturligt val.

Många fotbollstyckare hojtar om nedköp och att nu är den långes karriär i utförslöpan. Man ska veta att han trots allt inte är mer än 30 år gammal och det är väldigt tidigt att tjoa om pension. I Zlatans fall så är den allmänna uppfattningen att han inte är en spelare som kommer att spela till han är närmare de fyrtio, och det tror inte jag heller. Däremot tror jag utan vidare att han har fyra bra år till i den stora kroppen och jag tror att han känner att han någonstans har kört fast i Milan.

När det gäller nedköp sportsligt så tror jag inte riktigt att de som har det som ett argument riktigt inser hur framtiden ter sig för de båda klubbarna som är inblandade. Milan är en klubb som trots sina dignande prisskåp kommer att få rätta munnen efter matsäcken framöver. Galliani uttryckte i veckan att de som tjänar de lönerna som bl.a Zlatan gör är ett utdöende släkte, i alla fall i Italien. PSG i sin tur har likt Manchester City och Malaga hittat en annan väg att gå. Nämligen den via den aldrig sinande investeringskista som dylika ”fotbollsälskare” alltid har med sig. Man kan debattera till döddagar om vad som är rätt och fel, men en sak är säker, och det är att så länge FIFA inte gör FFP till mer än en försiktig papperstiger så kommer fler investerare i den klassen att slås ig in på fotbollsmarknaden.

 Det finns också i Sverige en nedärvd hierarkisk tanke kring de europeiska fotbollsligorna. Lite grann beroende på ålder,fotbollspreferens och smak så är det en av ligorna i England, Spanien eller Italien som är de största. Tyskland har pga framgångar och publikboom fått en revival sista decenniet och nu kommer det att bli Frankrike som kommer att dra till sig uppmärksamheten i form av ökande TV-avtal och tröjförsäljningar. För inte tala om den pilgrimsanströmning av nya ”PSG-supportrar” som kommer att invadera Charles De Gaulle-flygplatsen under den kommande säsongen.

Sammanfattningsvis så får man nog säga att Zlatan gör rätt. Många belackare säger att han(och Mino Raiola) samlar på klubbar. Från en kille som har samlarmani som jag så hör ni inga klagomål, Go Zlatan!

Jon Lidberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *