0

I nationens tjänst: Frankrike

För varje klockslag närmar vi oss EM i Polen och Ukraina. Som en del i EM-uppladdningen kommer Silly Season att granska samtliga deltagande länder med en krönika. Här kommer Frankrike.

Fakta om Frankrikes landslag

Antal EM: 7

Antal EM-Guld: 2

Vägen till EM: Etta i gruppen

Senaste EM: 2008, sist i gruppen

Förbundskapten: Laurent Blanc

Tänkbar startelva: Lloris – Debuchy, Mexes, Rami, Evra – Cabaye, Diarra, M’Vila – Nasri, Benzema, Ribery.

Spana in: Franck Ribery. Yttern har haft en fantastisk säsong i Bayern München där han spelade en stor roll i Champions League. Står för fart, kreativitet och mål. Han är en fantastisk fotbollsspelare helt enkelt.

VM 98, Frankrike. Värdlandet har tagit sig till final och ska möta det på förhand vinsttippade Brasilien. Inför miljontals lyriska fransmän blev det dock en hemmaseger och firandet varade gränslöst länge. Det är en ny tid nu, och ett Frankrike på uppgång stegar in i årets EM-turnering som underdogs – trots ett förfogande över världsspelare på varenda position.

Det finns spelare med stora egon, och så finns det spelare som Franck Ribery, Patrice Evra och Samir Nasri. Frankrike har under de senaste åren präglats utav interna bråk vilket har medfört mindre smickrande resultat i de turneringar man har ställt upp i. EM 2008 och VM 2010 under Raymond Domenech klassas som fiaskon å det grövsta.

Domenech bidrog inte bara till en högst tveksam spelidé – han hade även stora problem med att få fason på stjärnor som Gourcuff, Evra och inte minst Nicholas Anelka som senare meddelade att han hade gjort sitt i den blå tröjan. Gourcuff kunde inte bestämma sig vilken sida han skulle stå på… och började gråta istället. VM 2010 var ett bevis på att det går misslyckas trots ett stycke stjärnlag. Missnöjet var så pass stort att laget till och med strejkade från träning och kaoset var således ett faktum. Botten var nådd.

För det otränade ögat är det alldeles för enkelt att skylla allt på Domenech, helt klart. Men det går inte att bortse från att spelarnas beteende under VM 2010 absolut inte borde finnas på någon karta. Att få representera sitt land torde vara bland det största som finns och det finns så mycket heder inblandat.

Smaken är som baken, eller är den smaklös? Nu, senast i mängden av överflödiga märkbarheter, passade Evra på att torka sin ända med Valbuenas tröja när han satt på bänken i förberedelsematchen mot Serbien.

En stor förändring var det enda alternativet. Laurent Blanc tog över och med honom har filosofin för laguttagning ändrats från stjärntecken till kvalité och det är på den vägen som landet Frankrike hoppas kunna utmana om en titel under de närmsta åren. Den forna storspelaren har blåst liv i Les Bleus igen och i EM-kvalet blev det bara en förlust.

Så Frankrike – blir det succé i sommar efter 21 raka matcher utan förlust och ett nästintill felfritt kval? Det är en angenäm fråga, men så lätt är det inte. Spelarmaterialet finns och laget är föryngrat. Problemet kan dock ligga i tidigare nämnda egon. Likt det holländska landslaget finns det en individuell prestige i varje spelare men skillnaden är att Holland ändå har lyckats med att stå enade som ett lag. Det har inte Frankrike gjort under de senaste fyra åren.

Vi kan kika lite på gruppen.. Frankrike har hamnat i Grupp C tillsammans med England, Sverige och Ukraina. Fansen kräver ett avancemang, mer eller mindre, ty de klarar inte ytterligare ett fiasko i ett stort mästerskap. Lagets största problem ligger i försvarsspelet vilket man kunde se mot Island i en träningslandskamp inför turneringen. Adil Rami och Philippe Mexes matchades in, men håller Mexes mot Ibrahimovic? Det är klart att Mexes kan Zlatan utan och innan då de representerar samma klubblag, men det behöver inte vara till en fördel. Svensken kan förmodligen lika mycket om fransmannen och det är svårt att stoppa det oförutsägbara. Koscielny kan vara ett bättre alternativ.

Defensiven var det ja. Annars finns det franska försvarsspelare som har imponerat under säsongen. Montpelliers unga lagkapten Mapou Yanga-Mbiwa har en stark säsong i ryggen och har styrt upp en maskin i mästarförsvaret, men mittbacken var en utav de två sista som fick lämna landslaget i sista stund. Rennes Yann M’Vila har agerat städgumma mellan försvaret och mittfältet och han har gjort det bra. Det tyngsta avbräcket för Frankrike är utan tvekan Bacary Sagna som verkligen har presterat säsong efter säsong i Arsenal.

Förutom Yanga-Mbiwa, så blev det nyss nämnda Gourcuff som fick lämna. Ryktet säger till och med att han bad om att få lämna laget och det utan en officiell orsak.

Historiskt sett befinner sig Frankrike bland de största. Under 80-talet fanns det en storhetstid som innebar ett EM-guld och två semifinaler i VM och den stora stjärnan hette då Michel Platini. På 90- och 00-talet fanns Zinedine Zidane, som ägde mittfältet totalt. I VM 98 blev det seger i finalen mot storfavoriten Brasilien och det på hemmaplan. Nästan samma trupp blev även det första laget att vinna ett EM efter ett VM-guld men sedan kom den numera obligatoriska dippen. VM 2002 blev ett stort misslyckande och man åkte ut ur gruppen med noll gjorda mål som facit.

Om man då ska följa den ack så viktiga historiken blir det ett EM-slutspel att minnas, då det har gått två mästerskap utan framgång. Frankrike kan mycket väl gå långt i årets slutspel och spelare som Ribery, Giroud, Ben Arfa, Nasri och Benzema kan ställa till det för Sverige. Och det rejält. Frankrike kan utmana om guldet – lika säkert som att man kan hamna sist i gruppen hemresandes med huvudena i sanden. Charmigt!

Niklas Liljekvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *