0

Eighteen and out

Eighteen and out Tyska ligan - Bundesliga

Då har vi kommit fram till den punkt då det är dags att koppla på Tyska ligan i det här tipset. Eftersom de bara har 18 lag så innebär ju just plats arton att man kommer sist, och det är just det som jag tror kommer att drabba nykomlingarna Greuther Fürth.

Det man har gemensamt med de andra ”artonplacerade” lagen är att man inte kommer att ingå i det här tipset nästa år utan kommer att få börja om i respektive andraliga.

Here it goes!

Frankrike

18. Stade de Reims

Hade Stade de Reims haft hälften så mycket nutid som de har historia så hade man varit ett lag för toppdivisionen under många år framöver. Laget vann den franska ligan sex gånger under tretton år från slutet av fyrtiotalet och fram till i början av sextiotalet. Man var också under denna period den klubb som försörjde det franska landslaget med flest spelare, t.ex stjärnor som Raymond Kopa och Juste Fontaine. Man spelade två europacupfinaler på 50-talet, båda dock med förlust.

Man har även under de senare decennierna skapat en viss historia, dock inte alls lika trevlig. Svåra ekonomiska problem gjorde att man, inte bara en, utan två gånger, tvingades göra en omstrukturering. Och efter att ha spelat under namnet Stade de Reims Champagne under närmare ett decennium har man sedan 1999 åter gått under namnet Stade de Reims.

Man har kämpat hårt i Ligue 2 och till och med varit nere och snurrat i ännu lägre divisioner. I våras lyckades man med bedriften att sluta två i Ligue 2 och är i och med det tillbaka hos de stora elefanterna efter 33 år i exil.

Man unnar verkligen Stade de Reims att få chansen att kvarstå i Ligue 1 för att ska ny historia. Allt tyder på att man kommer att få slita hund för att ha chansen att säkra kontraktet när det ska avgöras i Maj. Man har värvat Gregorz Krychowiak, polsk U21-landslagsman och Mohamed Fofana från Toulose. Han har landskamper för Mali på meritlistan. Kommer det att räcka? Nej, det blir respass!

Tyskland

18. Greuther Fürth

Mycket överraskande segrare av Zweite Bundesliga 2011/2012. Den före detta Schalkespelaren Büskens leder styrkorna, och med honom vid rodret så är det full fart framåt som gäller. Frågan är om det räcker i Bundesliga då anfallarna håller en helt annan kaliber.

Man har värvat en del och bland de nya spelarna märks kanske främst den danske landslagsmannen Tobias Mikkelsen som kommit in från Nordsjaelland. I övrigt märks den tyske U21-landslagsmannen Stephan Fürstner som har A-lagsspel i Bayern München på CV:t. Han fick lämna Bayern 2009 då konkurrensen blev för stor. Nu ska han hjälpa Greuther Fürth kvar i Bundesliga. Det kommer inte att gå.

Spanien

18. Granada

När Granada efter 35 år utanför det spanska finrummet återvände förra säsongen så berodde det till stora delar på det samarbetsavtal man 2009 skrev med en av Europas största låneindustrier när det gäller spelarlån, nämligen Udinese. Man har varje säsong sedan dess haft en stor ruljans av spelare som varit kontrakterade för den italienska klubben.

Det var i sista momangen som man lyckades säkra kontraktet under fjolåret och Granadas stora bekymmer under fjolårssäsongen var att man under perioder hade problem med tempot då det kunde gå väldigt fort för Granadalaget. Detta kompenserade man med att spela disciplinerat och med en helhjärtad inställning. Den inställningen kommer inte att räcka ännu en säsong.

Italien

18. Catania

Sicilianarna har tappat tränaren Vincenzo Montella till Fiorentina och sportchefen har flytt till Genoa. Frågan är var spelartruppen står i allt detta och hur de ska hitta krafter och energi att prestera under den kommande säsongen.

Bland nyförvärven märks Lucas Castro från Racing Club i Argentina och den 27-årige forwarden Mirko Antenucci som man hämtat från Torino. På förlustkontot kan nämnas Maxi Lopez som lånas ut till Sampdoria samt Marco Motta som avslutat sin låneperiod i klubben. Mycket av klubbens hopp under den kommande säsongen kommer att stå till den rutinerade mittbacken Legrottaglie. Spelar inte han på topp så kan nog Catania glömma fortsatt Serie A-spel

England

18. West Bromwich

Under slutet av 70-talet var West Bromwich ett av Englands stora pop-lag med stora stjärnor som de båda färgade anfallarna Cyrille Regis och Laurie Cunningham samt den mångårige landslagskaptenen Bryan Robson.

West Bromwich Albion av idag briljerar inte på långa vägar med det tekniska och fartfyllda spel som kollegorna på 70-talet, utan man använder sig mer av en “en för alla, alla för en” mentalitet som t.ex passar vår svenske fotbollskrigare Jonas Olsson alldeles ypperligt. Nu sägs ju Jonas Olssons framtid i klubben vara osäker, men att han skulle hamna i Tottenham håller jag för fullständigt omöjligt. Londonklubben har större ambitioner än så.

West Bromwich har under de senaste säsongerna hållit sig på ganska gott avstånd från relegeringszonen och med det som bakgrund så är det kanske lite märkligt att tippa dem som nedstigningslag. Men jag tycker om att sticka ut hakan lite och jag vill påstå att laget har överpresterat under Roy Hodgson och när man nu får in den på huvudtränarpositionen oprövade Steve Clarke tror jag att the Baggies kommer att få kämpa för sin överlevnad. Det fixar de inte.

Jon Lidberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *