0

Spanien försvarade sitt EM-guld

Spanien var det bättre laget från första till sista minut. Man tog kommandot direkt och lät aldrig Italien komma riktigt in i matchen.

Första målet kom redan efter 14 spelade minuter. Iniesta spelade bollen i djupled till Fabregas som tog sig framåt och förbi en back och spelade snyggt in till David Silva som nickade in bollen i mål. Efter målet försökte Italien spela lite mer offensivt och man vaskade fram några hörnor och halvchanser. Allt som oftast var det Cassano som avlossade ett skott.

Men Spanien spelade riktigt bra och som vanligt rullade man bollen väldigt mycket. Det tog tid innan det andra målet skulle komma. I den 41:e minuten fick Xavi bollen på offensiv planhalva, drog med sig bollen och såg en springandes Alba och slog en magisk passning till Alba, som tog emot, och avslutade kyligt. 2-0 Spanien efter drygt 40 minuter!

2-0 stod det i halvtid, helt rättvist, då Spanien var det bättre laget under första halvlek.

Det blev byten, ganska väntat, i halvtid. Di Natale klev in och Cassano utgick.

En bit in i andra halvlek borde Spanien fått straff när bollen tog klart på Bonnucis hand, men domaren valde att fria.

Spanien dominerade matchen stort och Italien var svagare i andra halvlek än i första. När inbytte Motta klev av efter bara en kort tid på planen, pga en skada, så var det klart. Italien kunde inte göra flera byten och fick spela med en man mindre sista 30 minuter.

Luften gick ut ur Italien efter det och Spanien höll bollen inom laget och Italien fick knappt tag på bollen. Till slut kom ytterligare mål för Spaniens del. Inbytte Torres gjorde sitt tredje mål i EM med fem minuter kvar. Men Spanien ville mer – och det kom mer. Mata som nyss hade kommit in(hans första minuter i EM) satte dit 4-0 bara några minuter efter Torres mål.

Spanien är alltså återigen EM-mästare, vilket är oerhört imponerande. Italien som gjorde ett riktigt bra EM hade inte mycket att säga i finalen och förlorade välförtjänt.