0

Silly Season analyserar kvartsfinalerna: Tyskland – Grekland

Noterbart: Matchen spelas på fredag och sänds på TV4 med avspark 20:45.

 

Tyskland

Vägen till kvartsfinal:

– Tyskland premiärspelade mot Portugal, där man förde spelet matchen igenom. det såg dock länge ut som att Portugiserna skulle lyckas sno med sig en poäng från mötet, men efter att Mario Gomez hittat målet i den andra halvleken vann man matchen med 1-0. Därefter spelade man mot Holland i den andra gruppspelasmatchen. Det var där inget snack om saken och Tyskland tog hem matchen efter att Mario Gomez briljerat med två vackra mål, efter att Bastian Schweinsteiger assisterat till båda målen. I den avslutande matchen sen mot Danmark fanns det en minimal risk att man skulle missa kvartsfinalsspelet, men det var aldrig någon fara på taket. Tyskland vann matchen mot ett tappert kämpande Danmark med 2-1 och tog därmed också hem hela gruppen.
Tre stjärnor i gruppspelet:
+++ – Mats Hummels
++ – Mario Gomez
+ – Bastian Schweinsteiger
Motivering:
– Har precis som förväntat tagit sig vidare som gruppetta till kvartsfinalerna. Man har dock inte lyckats helts som man förväntat sig. I två av matcherna, mot Portugal och Danmark, dröjde det ett bra tag innan man kunde avgöra mötena och tillslut vinna. Man visade dock mot Holland vilket fantastiskt lag man är när det stämmer, och med Mario Gomez igång med målskyttet kan det bara bli bättre. Samtidigt har Manuel Neuer vart felfri i målet och Mats Hummels varit mästerskapets defensiva utropstecken. Matchen ska inte vara några problem för det tyska landslaget, som är ett par gånger bättre än grekerna, minst.
Talar för:
– Tyskland är kanske världens bästa landslag och ställs mot ett Grekland som tog sig vidare med ett nödrop från den på förhand enklaste gruppen på pappret. Grekland har samtidigt inte imponerat defensivt och när man möter det anfallsinriktade Tyskland kommer luckorna att synas lika klart som stjärnhimlen.
Talar emot:
– Att man har allt att förlora. Även om det på förhand ser ut som en ”walk in the park” för tyskarna, så är det också hård press på det tyska landslaget. Landet kräver nästan en EM-titel i sommar och börjar man tänka för mycket, samtidigt som Grekland bjuder upp till dans, så kan vad som helst hända.

Grekland

Vägen till kvartsfinal:

– Man började med match mot värdnationen Polen, där man hamnde i underläge efter knappt tjugo minuters spel. efter att Sokratis även blivit utvisad, felaktigt, var det mörka moln över det grekiska landslaget. Men i den andra halvleken fick man en biljett in i matchen igen, när man kvitterade och dessutom fick en straff mot Polen, där målvakten drog på sig en utvisning. Karagounis brände dock straffen och man fick nöja sig med en poäng. Matchen därefter mot Tjeckien slutade med förlust, efter att Tjeckien tagit en snabb tvåmålsledning. Grekland behövde därmed besegra gruppfavoriten Ryssland för att ta sig vidare. Och efter en mäkta imponerande insats av grekerna, där en viss Karagounis avgjorde gick man vidare till kvartsfinalsspelet, på ett bragdartat sätt.
Tre stjärnor i gruppspelet:
+++ – Giorgos Karagounis
++ – Dimitris Salpingidis
+ – Kostas Katsouranis
Motivering:
– Ett på förhand uträknat Grekland med massiva problem i hemlandet, spelade sin premiärmatch mot värdlandet Polen. Efter att man lyckats sno åt sig poäng där, trots den felaktiga utvisningen på mittbacken Sokratis, fick man se sig besegrade av tjeckerna. Det ordinarie mittbacksparet saknades i den matchen, vilket är en förklaring till de snabba målen i inledningen av matchen. Mot Ryssland stod man sen för en stark insats och stod emot det ryska anfallsspelet, samtidigt som en viss Karagounis snodde åt sig bollen och gjorde matchens enda mål. Nu har man gått till kvartsfinal och har allt att vinna mto Tyskland, men hur mycket kommer man att sakna Karagounis egentligen?
Talar för:
– Man har allt att vinna. Man kommer till kvartsfinalen som en av de större underdogsen på mycket länge. Dessutom har man fått in en glädje i truppen och samtidigt backas landslaget upp av en grekisk publik som fått någonting att glädjas över nu, med Greklands avancemang. Samtidigt ska det läggas till att det är ett rutinerat landslag som ställs mot Tyskland.
Talar emot:
– Man möter Tyskland. Grekland är ett mycket sämre landslag än det tyska och kommer att få lägga det mesta av sitt fokus på försvarsspelet. Samtidigt saknar man nu en viss Karagounis som är felaktigt avstängd, samtidigt som Gekas och Samaras inte har producerat framåt än. Det krävs ett mirakel utan dess like om Grekland ska lyckas ta sig vidare från kvartsfinalen.

Rasmus Hammarström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *