0

Silly Season analyserar kvartsfinalerna: Tjeckien – Portugal

Uppgifter: Juventus vill värva Håland i vinter

Noterbart: Matchen spelas på torsdag sänds på SVT med avspark 20:45.

Tjeckien
Vägen till kvartsfinal:
– Tjeckien premiärspelade på den första speldagen mot gruppfavoriten Ryssland, och mästerskapet kunde helt enkelt inte börjat sämre. Man förlorade klart med 4-1 och stod för en blek insats. Den kommande matchen mot Grekland blev en måstematch, där vinst var det enda alternativet. Och visst var det ett revanschsuget Tjeckien som kom ut mot grekerna, när man tog en tvåmålsledning på blott sex minuters spel. Grekland reducerade visserligen, men man vann med 2-1 och hade en avgörande match mot värdlandet Polen framför sig. Man tvingades klara sig utan stjärnan Rosicky som hämmas av en skada, men lyckades trots det med bedriften att besegra polackerna med 1-0. Man vann även gruppen på sex poäng, efter att man fått oväntad hjälp från den andra matchen som Grekland vann mot Ryssland.

Tre stjärnor i gruppspelet:
+++ – Petr Jiracek
++ – Vaclav Pilar
+ – Jaroslav Plasil

Motivering:
– Har efter en bedrövlig premiärmatch mot Ryssland förbättrat sig mer och mer. Matchen mot Grekland var en stor revansch, där man stängde matchen direkt i inledningen och genom att gå in och sänka Polen i den sista omgången och därmed ta men gruppen visar en bra uppåtgående trend. Kan definitivt hota Portugal om de lyckas få stopp på Cristiano Ronaldo. Målvakten Petr Cech kommer att hamna i huvudrollen och måste prestera samtidigt som mittfältet är Tjeckiens starkaste lagdel för tillfället.

Talar för:
– Tjeckien är underdogs och har allt att vinna. Den uppåtgående trenden har säkert smittat av sig på truppen som kommer med stora förhoppningar och mittfältet har klarat av matcherna bra, även utan Rosicky. Lägg till Petr Cech som är en målvakt för de stora matcherna. Champions League-vinnare den här säsongen säger en del.

Talar emot:
– Man är helt enkelt ett sämre lag och ett Portugal i harmoni är svårt för vilket lag som helst i världen att stoppa. Cristiano Ronaldo sänkte Holland i den sista matchen och kommer att vara fullproppad av självförtroende till kvartsfinalen och samtidigt har Tjeckien haft problem med defensiven, som avslöjades mot Ryssland i premiären.

 

Portugal
Vägen till kvartsfinal:

– Man gick precis som Tjeckien in i mästerskapet med en förlust mot gruppfavoriterna. Portugals motståndare var dock klart starkare än Tjeckiens motståndare, då det var EM-favoriterna Tyskland som stod för motståndet. En bra defensiv insats fick dock siffrorna att stanna nere till endast en uddamålsförlust. Den kommande matchen blev till en måstematch, när man mötte Danmark, som överraskande besegrade Holland. Matchen mot Danmark blev förvånansvärt jämn och det såg länge ut som att danskarna skulle sno med sig minst en poäng, men ett sent avgörande av portugiserna gav ett ljust läge inför sista omgången. Där väntade den kommande stora besvikelsen i mästerskapet nämligen Holland. Portugal hamnade tidigt i ett underläge, men den stora stjärna Cristiano Ronaldo vände på stekensjälv med två mål och man vann matchen med 2-1.

Tre stjärnor i gruppspelet:
+++ – Pepe
++ – Cristiano Ronaldo
+ – Bruno Alves

Motivering:
– Portugal började mästerskapet med en tung uddamålsförlust mot favoriterna Tyskland. Trots förlusten måste man säga att de bjöd på en enastående insats defensivt mot det vämntade tyska anfallsspelet. Mittbackslåset med Pepe och Bruno Alves imponerade ch skulle visa sig fungera hela gruppspelet. Mot danskarna fick man dock stora problem och man fick inte in stjärnan Cristiano Ronaldo i matchen. Man vann dock, precis som man gjorde mot Holland, där stjärnans revansch slutligen kom. Portugal är svåra att slå när allt fungerar, men hamnar Cristiano Ronaldo utanför spelet för länge, så låser det sig.

Talar för:
– Man är ett bättre landslag än vad Tjeckien är och med stjärnor som Nani och Cristiano Ronaldo framåt kan man skapa magi. Samtidigt har man lyckats mycket bra med försvarsspelet och släpper inte in mycket mål, som man visade i premiären mot Tyskland men även mot holländarna.

Talar emot:
– Portugal är väldigt enkla att genomskåda, då allt spel kretsar kring stjärnan Cristiano Ronaldo. Samtidigt har man all press på sig och dessutom har de svårt framåt när spelet väl låser sig. Lägg där till att Nani inte fått till det i mästerskapet än. Tjeckien kommer att markera stjärnorna stenhårt.

Rasmus Hammarström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *