0

Så blir du en bättre fotbollsspelare

duel-2042593_960_720.jpg

Fotbollsyra råder i hela landet med tanke på pågående EM i fotboll. Sverige åkte dock dessvärre ut EM-åttondelsfinalen i en match mot Ukraina som av Aftonbladet kallas för en rysare av stora mått och som spelades på Hampden Park i Glasgow. Matchen som inleddes med 1–1 till följd av varsitt mål av Ukrainas Zintjenko och landslagets Emil Forsberg i första halvlek slutade i en förlust för Sverige. Det var en nick från Artem Dovbyk mycket kort innan andra halvlek tog slut som gjorde att Ukraina kammade hem vinsten och slog ut Sverige på kuppen. Förbundskapten Janne Andersson skrädde inte med orden efter matchen och menade att det var det värsta han varit med om i fotbollssammanhang. Han menade att Sverige egentligen var det bättre laget och att det var brutalt att snubbla på målsnöret.

Sommarens fotbollsfest behöver dock inte vara över trots att Sverige inte längre är med i matchen. Dels finns andra spännande länder med toppspelare kvar att titta på, och dels finns alltid alternativet att spela själv. Fotboll är nämligen en av de mest populära sporterna på hobbynivå. Enligt Svenska Fotbollsförbundets statistik har fotbollens samlade föreningar totalt cirka en miljon medlemmar. Av dessa är 600 000 aktiva spelare vilket står för trettio procent av den samlade svenska idrottsrörelsens aktiviteter. Lägg dessutom till mängden fotbollsfantaster som deltar i spelet online genom att spela fotbollsturneringar på olika sajter eller klassiska FIFA så blir antalet “hobbyutövare” betydligt fler. I den här artikeln vänder vi oss till dig som är amatörspelare men som vill vässa dina färdigheter, och delar med oss av våra tips på hur du blir en bättre fotbollsspelare.

Titta på proffsen

Övning ger som bekant färdighet så det mest självklara tipset för att bli en bättre spelare är att spela mer. Ju mer du spelar desto bättre blir ditt muskelminne. Dessutom bygger du kondition, teknik och uthållighet på fotbollsplanen. Förutom att faktiskt spela finns dock massvis med värdefulla verktyg online, allt från Youtube-tutorials där man kan granska andra människors spel i detalj (både proffs och skickliga amatörer), till e-böcker om vinnande fotbollsstrategier och självbiografier skrivna av giganter inom sporten såsom Pelé, Zlatan och Maradona. I detta avseende skiljer sig fotbollsvärlden inte särskilt mycket från andra branscher inom idrotts- och nöjesvärlden såsom gamingvärlden till exempel, som också erbjuder sina amatörspelare gratis träningssajter där de kan lära sig grunderna och vässa sina färdigheter.

Jobba på konditionen

En vanlig fotbollsmatch utan eventuella förlängningar är 90 minuter lång. Det säger sig därmed självt att kondition är A och O. En duktig fotbollsspelare måste kunna prestera på topp både i första och andra halvlek utan att bli hindrad av bristande flås. Förutom att bara spela fotboll bör du därmed satsa på andra fysiska aktiviteter som bygger kondition. Löpning i terräng är ett bra alternativ. Ett annat alternativ är HIIT som är en sorts krävande intervallträning som kan yttra sig i form av löpning, cykling eller övningar som en kan göra på gymmet eller hemma. Intervallträning ger förbättrad kondition genom ökad syreupptagningsförmåga men är dessutom väldigt effektivt för att förbränna fett.

Satsa på kost- och levnadsvanor

För att bli en bättre spelare krävs inte bara åtgärder på fotbollsplan. Mer långsiktiga mål som att jobba på en sund kost och övriga levnadsvanor kan vara minst lika värdefulla. Här är det bra att ha en så pass allsidig och regelbunden kost som möjligt som innehåller olika typer av näringskällor – fisk, kött, ris, quinoa, grovt bröd och så vidare. Man bör dricka rikligt med vatten under hela dagen, äta frukt eller något annat nyttigt mellanmål mellan målen och något direkt efter match eller träning. Även sömnen är avgörande då hållbar träning bygger minst lika mycket på återhämtning som fysisk aktivitet. Man bör sova regelbundna timmar och helst mellan åtta och tio timmar per natt beroende på behov. Sömn och vila gör en starkare och att man presterar bättre på plan. Avslutningsvis kan du även satsa på olika meditations- och motivationsövningar som skärper dina sinnen och ger dig rätt mental inställning för att vinna men även för att hantera förluster på rätt sätt.

admin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *