0

Ryssland krossade Tjeckien – och Grekland chockade Polen

Värdnationen Polen tog emot 2004 års europamästare Grekland i 2012 års öppningsmatch av fotbolls-EM. Det som betraktades som en domarskandal enligt Arne Hegerfors och många med honom slutade i alla fall med ett oavgjort resultat, som så många gånger förr i en premiärmatch i stora turneringar.

Dortmund-anfallaren Robert Lewandowski gav Polen ledningen på ett inlägg från lagkaptenen och högerbreddaren Jakub Blaszczykowski, även han hemmahörandes i Dortmund. Kostas Chalkias i det grekiska målet rusade ut, men fick bara se Lewandowski nicka in ledningsmålet för värdnationen. Jubel på nationalarenan i Warzsawa, förstås.

Grekerna drabbades senare av två tunga avbräck, först när Avraam Papadopoulos utgick på grund av skada och ersattes av Kyriakos Papadopoulos. Sedan när Sokratis Papastathopoulos fick sitt andra gula kort (bägge var ytterst tveksamt dömda) i slutet av första halvlek och blev utvisad.

Dimitris Salpingidis byttes in i halvtid och fem minuter senare var det just Salpingidis som kvitterade till 1-1. Vassilis Torossidis inlägg från höger mot den främre stolpen rullade ut till Salpingidis sedan Szczesny inte fått tag i bollen. Samme Salpingidis blev sedan bryskt fälld av Szczesny efter en lyftning av inhopparen Kostas Fortounis och tilldelades en straff. Szczesny visades ut, Przemyslaw Tyton hoppade in och räddade Giorgos Karagounis straff. Därefter slogs tempot ner och lagen bevakade sin poäng.

I Wroclaw lite senare på kvällen var det så dags för öststatsländerna Ryssland och Tjeckien och göra upp. Vi fick se ett offensivt, charmigt ryskt lag som fullständigt krossade tjeckerna större delen av matchen. Aleksandr Kerzhakov nickade i stolpen efter en kvart och returen gick ut till Alan Dzagoev, den 21-årige supertalangen från CSKA Moskva som gav ryssarna ledningen med ett hårt och distinkt avslut.

Nio minuter senare var det dags för Andrei Arshavin, lagkapten för det ryska landslaget, att presentera sig. Han fick bollen under en snabb omställning och spelade in bollen bakom den tjeckiska backlinjen. Passningen var menad till Kerzhakov, men gick ändå vidare till Roman Shirokov som bara hade att lätta in bollen bakom en utrusande Petr Cech. Tomas Rosicky skulle dock spela fram till tjeckernas reduceringsmål, som gjordes av Vaclav Pilar sedan han rundat den ryske målvakten Vyacheslav Malafeev och lagt in bollen i mål från snäv vinkel.

När inhopparen Roman Pavlyuchenko hittade fram till en fristående Dzagoev i den 79:e minuten var det dock tack och adjö för Tjeckien. Dzagoev satte bollen högt och Cech hade ingen chans att hinna med på det snabba avslutet. Tre minuter senare fick Pavlyuchenko själv sätta spiken i kistan när han fick en passning av Arshavin långt ute till vänster, vek inåt i banan och avslutade med ett skott som Cech styrde in i mål. 4-1 och ridå ner för tjeckerna.

På tisdag fortsätter EM-äventyret för dessa lag. Grekland möter då Tjeckien medan Polen tar emot Ryssland hemma i Warszawa.