0

Pearson blogg: Så här minns jag er – tre Milan-legender

I alla klubbar och föreningar finns det en eller flera legender. Män eller kvinnor som gjort något fint för föreningen/klubben eller kanske bidragit med något speciellt. I Ishockeyn hissar man tröjor i taket och i fotbollen pensionerar man tröjnummer. Det finns olika sätt att tacka legenderna på och oftast med en hel del känslor inblandade.

I veckan var det i Milano och Milan-supportrarna som fick ett par känslofyllda stunder, då tre stycken klubb-legender valde att tacka för sig. Och jag kan lova att det inte var många ögon som var torra under den stunden Filippo Inzaghi, Alessandro Nesta och Clarence Seedorf gjorde sina sista uttalanden som Milan-spelare.

Störst av dem är kanske Filippo Inzaghi. De senaste åren har Filippo Inzaghi fått agera inhoppare, då han inte orkat spela en hel match, men ändå bidrar han med hel del. Det finaste minnet jag fått av Inzaghi är hans match mot Real Madrid på Santiago Bernabeu i fjolårets upplaga av Champions League.

Inzaghi fick på grund av en del skador och andra avbrott starta matchen bredvid vår långe svensk och vilken match han gjorde. Innan Inzaghi byttes ut i den andra halvleken hade han bidragit med två mål (självklart var båda målen från offsideposition) i en match som till sist slutade 2-2, efter ett sent mål av inhopparen Pedro Leon.

Det är häftigt att kunna tänka tillbaka på ett sådant minne och känna sig delaktig. Jag var inte där, men jag satt ändå i tv-soffan och följde matchen. Jag firade med honom efter hans fullträffar och skrek av fasa när Pedro Leon tryckte in kvitteringen. 90 minuter som jag bara vill göra om och om igen, för det är dem 90 minuterna som jag minns Filippo Inzaghi bäst.

Alessandro Nesta är en klassisk mittback av italiensk anda. När han kom till Milan 2002 kom han som en av Italiens bästa backar, vilket Milan snabbt ändrade på. Nu tillhörde han istället världens bästa mittbackar. Idag hyllas han som en av värdens bästa mittbackar under det här decenniet och är en spelare man kommer ihåg när man tänker på Milans 00-era. ”Den rödsvarta eran”.

Clarence Seedorf är den sista av de tre Milan-legender som valde att tacka för sig. Seedorf kom till Milan under samma år som Nesta, nämligen 2002. Efter tio år i klubben valde han likt sina kompanjoner att tacka nej till fortsatt spel i den rödsvarta tröjan. Seedorf har under sin tid i Milan lett klubben till två stycken Champions League-segrar, vilket glatt fansen på alla sätt.

Under sin sista tid i Milan sågs han länge som ett handikapp på grund av att han tappat en hel del i fart. Jag tror ändå att de sanna Milan-fansen minns den tiden då det var Seedorf som stod på folks pannor och banderoller. 2000-talet var Seedorfs årtionde och ett årtionde som världen beundrade denna Milan-spelande holländare.

Till sist skulle jag vilja tacka de här fotbollsspelarna för att de gett Milan-fansen så mycket att glädjas åt och att en hel fotbollsvärld har fått ta del av deras fotbollskunskaper. Lycka till i framtiden mina kamrater! 

Sebastian Pearson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *