0

Krönika: Äntligen, Ronaldo!

Cristiano Ronaldo. Mannen som aldrig levererar i landslaget, sägs det. Ja, och det ligger eller ska vi säga, låg, någon sanning i det. År efter år har Cristiano lyckats i både Manchester United och Real Madrid, men i landslaget har det inte gått vägen. Han har verkligen inte undgått kritik under sina år i landslaget.

Men. Nu är han på väg att göra stor succé med sitt Portugal. Portugal och Ronaldo har misslyckats, mästerskap efter mästerskap, men nu är de riktigt nära. Portugal är i semifinal och chansen är mycket god till att de tar sig till final. Och varför de tagit sig ända dit är mestadels tack vare Cristiano Ronaldo. 

Det blev ingen lysande start för både Portugal och Ronaldo i detta EM då man förlorade premiären med 1-0 mot Tyskland. Cristiano gjorde ingen bra match vilket givetvis ledde till kritik mot honom. I nästa match, mot Danmark, trodde många att det skulle lossna för Portugal och honom. Och visst blev det seger för Portugal. Slutresultatet skrevs till 2-3 till Portugal, men återigen underpresterade storstjärnan. Trots seger blev det inga poäng för hans del. Kritiken var ännu större nu – med all rätt då han missade två solklara lägen och var nära på att skicka ut Portugal ur EM.

Det var dags för Portugal att ställas mot Holland. Vid en förlust med mer än ett mål var man ute ur detta EM. Skulle Cristiano Ronaldo kliva fram, efter två usla matcher? Det var många som ställde sig den frågan.
Svaret blev: Ja. Ronaldo gjorde en helt fenomenal match och vann på egen hand matchen åt Portugal. Det blev en 2-1 seger för Portugal där han gjorde båda målen. Äntligen hade det lossnat för honom. Och han tystade en hel kritiker efter sin fantastiska insats, men mer krävdes från storstjärnan. Alla ville se mer utav honom. Man ville se honom ta ett ytterligare steg med Portugal.

Portugal gick vidare från gruppen och i kvartsfinal väntade Tjeckien. Ett Tjeckien som hade överraskat väldigt många i detta EM. Portugal var klara favoriter och Cristiano hade, som vanligt, mycket press på sig. Efter insatsen mot Holland trodde många att Ronaldo skulle kliva fram – på nytt.
Men det såg inte så jättebra ut till en början. Cristiano Ronaldo missade chans efter chans, det var oftast stolpen som stod i vägen. Det var inte så att han gjorde dåligt ifrån sig, utan att han hade otroligt mycket otur.
Men helt plötsligt small det till. Till slut. Med drygt 10 minuter kvar av matchen klev han fram igen och nickade in 1-0 till Portugal. Resultatet stod sig matchen ut och Portugal hade tagit sig vidare till semifinal med stor hjälp av Ronaldo.

Nu tystade han precis alla kritiker och människor som hade kritiserat honom.

Han har nästan på egen hand tagit sitt Portugal till semifinal. Och större kan det bli. Nu är han nära, väldigt nära, att vinna ett mästerskap med Portugal, något landslaget aldrig har vunnit, och visst hade det varit stort ifall det skedde. Det hade varit något liknande som Maradona gjorde med sitt Argentina. 

Innan turneringen hade han mycket stor press på sig och väldigt höga förväntningar, men han har hanterat pressen på bästa sätt och överträffat alla förväntningar. Innan hette det; Cristiano Ronaldo presterar endast i sina klubblag. Nu heter det; Cristiano Ronaldo presterar både i sina klubblag och i sitt landslag.
 

Edin Ibric

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *