0

Krohn-Dehli oväntad hjälte för danskarna

Danmark hade lottats in i ”Dödens grupp” tillsammans med guldkandidaterna Tyskland och Holland samt världsfemmorna Portugal, alla tre är lag som danskarna egentligen inte ska ha någon större chans mot. I premiären mot Holland vann danskarna dock med 1-0, vilket medförde EM-turneringens första jätteskräll.

Michael Krohn-Dehli blev oväntad matchvinnare åt sitt Danmark när han fick bollen efter en slumpartad situation, dribblade upp John Heitinga på läktaren med en skottfint och avslutade mellan benen på Maarten Stekelenburg i det holländska målet. Detta skedde i den 24:e minuten.

Främst Robin van Persie och Arjen Robben hade sedan chanser att kvittera, men siktet var dåligt inställt och de gångerna holländarna träffade mål (åtta gånger) stod Stephan Andersen från franska Evian i vägen. Skottstatistiken var 28-8 till Holland, men på mål var skotten 8-8. Oerhört bra av danskarna att träffa mål varje gång de sköt, och de saknade inte heller chanser för att öka på.

Dock var holländarna närmast ett mål, med fina chanser för bland annat inhopparen Klaas-Jan Huntelaar efter 74 minuter. Wesley Sneijders underbara yttersida nådde hela vägen fram till Huntelaar, som försökte lyfta bollen över Andersen men misslyckades. På returen var van Persie framme, men blev avblåst sedan han sparkat mot Andersen i ansiktshöjd.

Lars Jacobsen fick bollen på sin utsträckta arm i straffområdet under slutminuterna. Damir Skomina, den slovenske domaren, valde dock att låta spelet fortsätta trots stora holländska protester. Reprisbilderna gav Holland rätt; visst tog bollen på Jacobsens arm och visst skulle det ha varit straff. En stor eloge till Danmark dock, som trots underlägsenhet lyckades reda ut stormen och vinna med 1-0.