0

Inför Ryssland – Tjeckien: Akinfeev mot Cech, Dzagoev mot Rosicky – vilka går vinnande ur striden?

Ryssland imponerade i kvalet med endast en förlust på tio matcher. Den kom mot Slovakien på hemmaplan, när ryssarna förlorade med 0-1. Kryss mot både Armenien borta och Irland hemma också, men efter segern mot slovakerna på bortaplan i den näst sista omgången säkrade ryssarna gruppsegern och därmed en plats till EM. På de senaste träningsmatcherna har man kryssat mot Uruguay samt Litauen, men även besegrat Italien med 3-0 förra fredagen.

Tjeckien spelade bara åtta matcher i sin kvalgrupp, eftersom den bara innehöll fem lag. De regerande europa- samt världsmästarna Spanien kunde de naturligtvis inte göra någonting åt (två förluster där). Förlusten mot Litauen i premiären överraskade oerhört, men vinst hemma och kryss borta mot Skottland räckte till en andraplats på 13 poäng. I play-offspelet mot Montenegro vann tjeckerna med totalt 3-0 och tog sig därmed vidare hit.

Lagen har minst en sak gemensamt, varsin världsklassmålvakt. Petr Cech, 29, och Igor Akinfeev, 25. Cech vann nyligen Champions League med sitt Chelsea och är tillsammans med Rosicky samt Baros de viktigaste spelarna för ett tjeckiskt avancemang. Akinfeev har spelat hela karriären i sitt CSKA Moskva och vann UEFA-cupen redan som 18-åring. Varit förstemålvakt sedan 2004 i CSKA och 2006 i landslaget. Bredvid Dzagoev och Arshavin är Akinfeev den spelare som måste prestera bra ifall ryssarna ska gå vidare.

Dessa lagen har mötts sammanlagt tretton gånger, med sex vinster för Ryssland, två vinster för Tjeckien och fem oavgjorda matcher som resultat. Fördel för ryssarna i den statistiken, och så är även fallet när det gäller FIFA-rankingen. Ryssland rankas som elva i världen, tjeckerna placerar sig först på en 26:e plats. Men när Tomas Rosicky och Andrei Arshavin kliver in med sina lag på Miejski-stadions gröna gräs i Wroclaw spelar detta mindre roll. Det gäller att leva här och nu, och inte på gamla resultat. Ryssarna får hållas som favoriter, men tjeckerna kan likväl överraska och besegra sina öststatskollegor.

Tid: 20:45
Plats: Stadion Miejski, Wroclaw
Domare: Howard Webb (ENG)
TV: TV4/TV4 HD. 

Henric Holmberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *