0

Inför Portugal – Spanien: Här är de fem senaste drabbningarna

Uppgifter: Bruno Fernandes närmar sig Manchester United

I väntan på onsdagens semifinal mellan de iberiska grannländerna Portugal och Spanien bjuder SillySeason er på en snabb genomgång av de fem senaste drabbningarna mellan lagen. Vi kan notera att lagen har två segrar vardera, men också att Portugal leder målskillnaden med 6-5 gentemot spanjorernas 5-6.

17 juni, 1984 – Portugal 1 Spanien 1 (Marseille)

Gruppspelsmatchen i Frankrike-EM 1984 slutade oavgjort, vilket visade sig vara tillräckligt för att bägge lagen skulle gå vidare till slutspel. Portugal tog ledningen efter 52 minuter, på deras första riktiga chans i matchen. Antonio Sousa lyckades med en fin lobb över Luis Arconada, den spanske målvakten. Men den spanska pressen lönade sig när Santillana kvitterade i den 73:e minuten. Portugal förlorade i semifinalen mot värdarna Frankrike, medan Spanien gick samma öde till mötes i finalen.

6 september, 2003 – Portugal 0 Spanien 3 (Guimaraes)

Portugal, som var automatiskt kvalificerade till EM 2004 i kraft av att vara värdnation, mötte Spanien i en träningsmatch under det pågående EM-kvalet. Spanien hade inte gjort mål i deras två senaste kvalmatcher mot Grekland och Nordirland, men skulle det bli ändring på. I en match där Fernando Torres gjorde landslagsdebut, gjorde Joseba Etxeberria matchens första mål innan inhopparna Joaquin och Diego Tristan ökade på målskörden i den andra halvleken. Grannländerna skulle senare också lottas in i samma EM-grupp.

20 juni, 2004 – Portugal 1 Spanien 0 (Lissabon)

I en tajt grupp i EM 2004 besegrade värdnationen Portugal sina spanska grannar för att boka en plats i slutspelet och dessutom slå ut spanjorerna redan i gruppspelet. Det var portugisernas första vinst mot Spanien på 23 år och de hade Nuno Gomes att tacka för det. Gomes kom in i den 46:e minuten, gjorde 1-0 i 57:e efter en fin passning av Luís Figo och avslutade sedan med att bli varnad i den 65:e. Portugal gick ända till final, innan det tog stopp mot skrällnationen Grekland, som vann med 1-0.

29 juni, 2010 – Spanien 1 Portugal 0 (Kapstaden)

Åttondelsfinalen mellan lagen i Sydafrika-VM 2010 var början på en fyra matcher lång segersvit för Spanien, som vann alla slutspelsmatcherna på vägen mot titeln med 1-0. Portugal saknade inte möjligheter att gå till ledning i första halvlek, men de fick aldrig hål på Iker Casillas i det spanska målet. Istället kunde David Villa, i misstänkt offsideposition efter en Xavi-styrning, skjuta in 1-0 (se bilden) efter en målvaktsretur och skicka Spanien till kvartsfinal.

14 november, 2010 – Portugal 4 Spanien 0 (Lissabon)

Portugal sökte revansch efter förlusten i VM-åttondelsfinalen bara fyra och en halv månad tidigare, och man kan lugnt säga att de fick den. Efter att Casillas släppt retur på Cristiano Ronaldos skott dök Carlos Martins upp på returen och satte 1-0 precis innan halvtid. När sedan Sergio Ramos gjorde självmål efter en klack från Helder Postiga föll Spanien i bitar och fick se Postiga sätta dit trean innan Hugo Almeida satte punkt för matchen med sitt 4-0-mål på tilläggstid.