0

Årets 10 bästa spelaraffärer i Serie A 2011/2012

Lacazette flirtar med Barcelona om flytt

Årets 10 bästa övergångar i Serie A 2011/12

Individuella framgångar följde i mercatons spår. Hannes Feldin listar årets 10 bästa spelaraffärer i Serie A.

Sommarmercaton 2011 och vintermercaton tidigare i år var lik alla andra i Italien. Några klubbars projekt avslutades, några byggdes vidare och några startades om från början. Spelare bytte klubbar och såldes, lånades ut och köptes i en ofta känsloladdad röra. Många nyanlända spelare gav sina klubbar och fans en nystart, samtidigt som andra stod för fina individuella prestationer men hade svag omgivning. Säsongen 2011-12 avgjordes till stor del av nyförvärven. Nu är det dags att reda ut vilka spelare som lyste starkast i sin nya tröja. Här finner ni min topp 10-lista över de bästa spelaraffärerna i Serie A.

1 Andrea Pirlo, Milan till Juventus

Redan när Juventus gjorde klart med Pirlo anade jag ett genidrag. I Milan hade det gått stadigt nedåt och ett miljöbyte behövdes. Men att flytten till Den Gamle Damen skulle ta sig denna utveckling hade ingen kunnat drömma om. Redan från den första matchen tog Pirlo ansvaret över hela lagets uppbyggnadsspel och skötte det sedan med enorm elegans över hela säsongen. 14 assist och tre mål är helt otroliga siffror, som dessutom bleknar mot den spelmässiga nivå som Pirlo visade prov på. Blev den som ledde Juve mot sin så efterlängtade scudetto.

2 Germán Denis, Udinese till Atalanta (på lån)

Efter tre tunga säsonger sedan ankomsten till Serie A var Denis karriär på många sätt över. 30 år gammal och med sin bästa tid lämnad långt bakom sig lånades han ut till nyuppflyttade Atalanta. Väl där blev det megasuccé. Via en magisk höst var det Denis målskytte som bar det Atalanta som tog rygg på Europa-platserna. Den profilstarke argentinaren ledde länge skytteligan, men en mer human vår tog både honom och Atalanta bort från toppstriden. Överlag en enorm succé som jag garanterar att Atalanta desperat vill köpa loss.

3 Mattia Destro, Genoa till Siena (på lån)

Stod för ett fulländat genombrott under den gångna säsongen. Utlånad från Genoa, som så många andra spelare, fick han chansen till mycket speltid i nykomlingen Siena. På samma gång som hela Siena stod för en fantastisk säsong var det Destro som lyfte laget till den femtonde plats man slutade på. Lysande rakt igenom med 12 mål och en plats i Prandellis 32-mannatrupp till EM. 21 år ung och högvilt, Destro spelar varken i Genoa eller Siena efter sommaren.

4 Miroslav Klose, FC Bayern till Lazio

Lämnade två tunga säsonger i FC Bayern bakom sig, där Gomez konkurrerat ut honom, när han sensationellt gick till Lazio. Klose dödade alla myter och acklimatiserade sig omgående till Serie A där han gjorde mål på allt likt fornstora dagar. Våren blev skadeskjuten för Kloses del, antagligen var det åldern som tog ut sin rätt efter den sprakande säsongsinledningen, och i hans frånvaro missade Lazio Champions League. Om Klose får vara tillgänglig hela nästa säsong kommer han att bära Lazio än längre.

5 Alessandro Diamanti, Brescia till Bologna

Efter en blygsam säsong i Brescia visade Diamanti nu vilken skicklig fotbollsspelare han egentligen är. Utvecklades till Bolognas offensive general och tog laget till en slutplacering som nia. Diamantis sju mål och sju assist vittnar om stor effektivitet. Imponerade så pass mycket så att Prandelli tog ut honom i den preliminära EM-truppen. Det skulle förvåna mig något oerhört om Alessandro Diamanti inte fick en plats i den slutgiltiga truppen.

6 Andrea Barzagli, Wolfsburg till Juventus

I Wolfsburg kändes han gammal, trög, omotiverad och hade utan tvekan passerat zenit. Men Antonio Conte såg någonting hos den ärrade italienaren och slog till. En säsong senare kan Andrea Barzagli stoltsera med en scudetto, en säker plats i EM-truppen och 38 ligamatcher samt ett cupspel utan ett enda misstag. Den avgörande faktorn bakom att Juve återigen har Italiens starkaste försvar.

7 Luis Muriel, Udinese till Lecce (på lån)

Utlånad från Udinese för att få speltid. I Lecce åt han sig allteftersom in i laget och mot slutet av 2011 fick han en plats i startelvan. Efter Muriels första ligamål, borta mot Napoli, i december tog framgångarna riktig fart. Var den som på egen hand höll på att rädda Lecce undan nedflyttning via en magisk vår, där sympatiske Cosmi lät spelet utgå från Muriels kvickhet. Återvänder nu till Udinese och Champions League-spel.

8 Antonio Nocerino, Palermo till Milan

Sett till förväntningarna var Nocerino det nyförvärv som överträffade dem allra mest. Stod för en fantastisk höst där han växte ut till Milans mittfältsmotor och avslutade ligan med sanslösa 10 mål från sin centrala mittfältsposition. Sviktade förvisso en aning under våren och allra främst i viktiga skeden i Champions League. Hur man än vrider och vänder på det en succéaffär.

9 Arturo Vidal, Bayer Leverkusen till Juventus

Ytterligare en Juve-värvning som i allra högsta drag bidrog till att Den Gamle Damen åter är störst i Italien. Vidals inträde på mittfältet gav laget fart, styrka och energi. Har ett galet tillslag på sina skott som bara blev mer och mer fruktat ju längre säsongen led. Men förutom sina sju mål tog han sig an rollen som den defensive grovjobbaren, med ett nödvändigt fult spel som redskap. Juventus framtid är trygg med Arturo Vidal på mittfältet.

10 Matija Nastasić, Partizan till Fiorentina

En stor outsider på denna lista. För er som inte sett mycket av denne Nastasić finns det mycket att berätta. Serben är född 1993 och anlände till Fiorentina förra sommaren. Som en effekt av Violas kompletta kollaps under hösten fick Nastasić ta klivet in i startelvan, där han sedan blev kvar. När stora delar av övriga truppen vek ned sig höll Nastasić skeppet någorlunda flytande. Mitt i en katastrofal säsong för klubben där allt som kunde gå fel gick fel var Nastasić den stora ljuspunkten. Grabben är 19 år, Viola bör hålla hårt i sin pärla.

Nära listan:

Nicola Legrottaglie, Milan till Catania

Catania stod för en magnifik säsong och var länge med och nosade på Europa League-platserna. För Nicola Legrottaglie fick karriären åter liv. Jag med fler var tämligen säkra på att 35-åringen lämnat sina bästa år bakom sig, men den gode Nicola visade upp motsatsen. Med sitt lugn gav han stabilitet till försvaret, något han kombinerade med att göra smått obegripliga fem mål – som mittback.

Miralem Pjanić, Olympique Lyon till Roma

I skuggan av misslyckade värvningar och resultatmässiga fiaskon var Miralem Pjanić en stor tröst för i Giallorossi. Med ett kreativt spel låg Pjanić bakom mycket av Romas anfallsspel. Tyvärr för lagets del hette anfallarna Bojan och Osvaldo, och deras notoriska målsumpande gjorde att antalet assist för Pjanić stannade vid nio. Säsongen bevisade dock att Pjanić är Romas framtid, något som klubben bör inse.

Michael Bradley, Borussia Mönchengladbach till Chievo

Signade för Chievo förra sommaren och amerikanen stod för en helgjuten insats på det defensiva mittfältet. Med sin spelintelligens och tekniska kvaliteter var Bradley den huvudsakliga anledningen till att Chievo än en gång kan stoltsera med en mittenplacering. Kallas av klubbens fans för generalen, vilket för allmänheten får ses som ett större bevis på succén än antalet mål och assist.

Hannes Feldin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *