0

I Nationens tjänst: Polen

Fakta om Polens landslag:
Antal EM: 1
Antal EM-guld: 0
Väg till EM: Arrangör av EM
Senaste EM: 2008, utslagna i gruppspelet
Förbundskapten: Franciszek Smuda
Tänkbar startelva (4-5-1): Szczesny – Piszczek, Jodlowiec, Wojtkowiak, Boenisch – Matuschyk, Polanski – Blaszczykowski, Obraniak, Rybus – Lewandowski
Spana in: Robert Lewandovski som gjort en fantastisk säsong för tyska ligamästarna Dortmund

Polen är en ganska liten nation när det kommer till fotboll. Nu ska EM gå i Polen och då har man en spännande laguppställning. På pappret har Polen sin starkaste elva på många år.

Polen har som hemmalag i EM absolut en stor chans att komma långt i EM. I en grupp med Ryssland, Tjeckien och Grekland har Polen absolut chansen att ta sig vidare från gruppen. Och väl där vet ju ingen riktigt hur det ska gå.

Inför EM har Polen spelat tio matcher, dock enbart träningsmatcher eftersom Polen inte har kvalat. På dessa har de enbart förlorat 2 och detta mot Italien och Frankrike. De har också spelat 4 oavgjorda matcher, varav 2 får ses som riktigt starka, nämligen oavgjort mot Tyskland och Portugal. Dock är det 2 andra, oavgjort mot Sydkorea och Mexico klart svagare resultat.

Men för att EM ska bli den fantastiska fest som många hoppas på så krävs det att det starka Dortmundprofilerna lyckas i EM för att så ska bli fallet. Trycket från hemma fansen kommer finnas där, men samtidigt vet vi från tidigare tuneringar att hemmalagen ofta kan gå långt med hjälp av publikens stöd.

Jag pratar alltså om Lewandovski, Pizcheck och Kuba. Polen har dessutom den mycket duktige Arsenal målvakten Szczęsny i mål, dock är det osäkert om man hinner bli skadefri till EM premiären.
Så visst finns det flera halvt kända spelare i laget och som bör kunna få sitt riktigt stora internationella genombrott under tuneringen. Dock så ser det lite tunt ut för Polen om t. ex Lewandovski skulle gå sönder eller inte ha likabra form i Polska landslaget som han haft i Dortmund under den gånga säsongen.
En annan möjlig svaghet för laget är att det är ett rätt orutinerat lag. Enbart en spelare i EM truppen har passerat 30.

Inför EM har Polen valt att spela match på Lördag mot grannlandet Slovakien. En knepig uppgift mot ett lag som lyckades bra under VM i Sydafrika. Som sista match inför EM så möter man Andorra på hemmaplan, det blir första matchen på Polens nya arena som byggts inför EM. Den matchen får ses som en match för att bättra på självförtroendet.

stefan borjesson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *