0

I nationens tjänst: Danmark

Uppgifter: James Rodriguez kommer allt närmre Premier League

Fakta om Danmarks landslag:
Antal EM: 7
Antal EM-guld: 1
Väg till EM: Vinnare av kvalgrupp H
Senaste EM: 2004, utslagna i kvartsfinal
Förbundskapten: Morten Olsen
Tänkbar startelva (4-2-3-1): Lindegaard – Wass, Kjaer, Agger, S. Poulsen – C. Poulsen, Zimling – Schöne, Eriksen, Krohn-Delhi – Bendtner
Spana in: Christian Eriksen – Den danske supertalangen har trots sin unga ålder, lyckats med bedriften att spela till sig en plats i den danska startelvan, precis som i de holländska mästarna Ajax. Dansken är endast 20 år gammal och är känd för sina offensiva kvalitéer samt fina spelförståelde, som han ständigt visar upp i klubblaget. Dansken kommer med största sannolikhet att visa framfötterna i mästerskapet och detta är en bra möjlighet för talangen att visa upp sig för övriga Europa.

 För 20 år sedan upplevde det danska landslaget deras största trumf inom sporten, när man lyckades med bedriften att vinna EM i Sverige. Efter att man besegrat Tyskland i finalen med 2-0 var bragden i Göteborg ett faktum. Men det är nya tider nu och Danmark har ingen Michael eller Brian Laudrup eller en Peter Schmeichel i truppen och har dessutom hamnat i tidernas kanske tuffaste grupp.
 Danmark stod för en anmärkningsvärd stark triumf för exakt 20 år sedan, efter att man snubblat in på ett bananskal i turneringen. Men nu finns det ingen chans till att glida in på en räkmacka i mästerskapet för vårt grannland i syd. Men det var ett imponerande danskt landslag som tog hem grupp H, före Cristiano Ronaldos Portugal och grannlandat från nord, nämligen Norge. Man besegrade Portugal hemma i Köpenhamn i den avgörande sista omgången av EM-kvalet med 2-1, vilket betydde att gruppvinsten och avancemanget var klart för de rödvita.
 Men när de danska förhoppningarna var som högst, väntade en rafflande och ack så avgörande EM-lottning. Det stod efter att samtliga bollar plockats ur sina skålar klart att man hamnat i tidernas tuffaste EM-grupp. Man måste nu ge sig på ett ”mission impossible”, att försöka ta sig vidare från en mardrömsgrupp där man möter Portugal igen. Även Holland, som man förlorade mot i VM för två år sedan och EM-favoriterna Tyskland är i vägen för ett danskt under.
 Det är mycket som händer i det danska landslaget idag annars. Mycket förändringar och det är absolut inte samma sak som när man hade stjärnor som Jesper Grönkjaer och Jon-Dahl Tomasson som styrde och ställde i de røde och hvide, som sommaren 2004 spelade den där magiska matchen mot Sverige med ett oavgjort resultat men  med två vinnare. Det är många som måste ta ett kliv nu och visa att danskarna fortsatt kan bjuda upp till kamp. Men samtidigt ska det här danska landslaget ska inte underskattas. Man ha redan imponerat stort i EM-kvalet och bjöd på ett spel som gav EM 1992-vibbar ner i knävecken på supportrarna och man har bevisligen stor kunskap om det portugisiska landslaget, som man redan visat i gruppspelet. Med ett rutinerat mittlås i Kjaer och Agger kan man mycket väl sätta stopp för de holländska kanonerna och landslaget har bra vibbar historiskt sett mot Tyskland, efter finalvinsten för 20 år sen.
 Det är annars nu det gäller för en viss Nicklas Bendtner, som den här säsongen fått spela i en mittklubb i Premier League, där han trots allt gjort en helt okej insats. Men efter en bedrövlig tid i Arsenal-tröjan har ett negativt rykte surrat kring den danske anfallaren som ofta hamnat i diverse problem. Även utanför planen. Den chans som han har nu dyker inte upp igen på ett bra tag. En chans till upprättelse, genom att leda sitt lag igenom gruppspelet och till en kvartsfinal som på pappret ser ut att komma att bli en lättare uppgift än själva gruppen. Men skillnaden från då och nu lyser fortsatt igenom klart i den danska truppen, där man saknar de där riktiga stjärnorna. En trupp som ännu inte testats till hundra och som inte fått känna på att jobba ur underläge när det gäller som mest. Hur mycket kommer egentligen Liverpoolklippan Daniel Aggers mittbacksrutin att hjälpa och har danskarna de avgörande målvaktskvalitéerna som behövs mot detta motstånd.
 Just målvaktssidan är en liten gåta hos danskarna. Tomas Sörensen, det tidigare självklara förstavalet, har trots allt inte lika säker som för fyra år sedan. Den här säsongen har inte hans förstaspade vart lika stabil som tidigare och efter problem med en ryggskada har nu veteranen petats ur den danska truppen. Lägg där till att Anders Lindegaard, som gör en bra säsong med Manchester United och fick spela mycket i höst mycket för Sir Alex Fergusons män, också dras med små skavanker och har fått se sig ofta på bänken i slutet. Ersättaren för den danske veteranmålvakten ger dock bra vibbar från 20 år sedan, när det är Peter Schmeichels son som ersätter. Kasper Schmeichel har en ny bra säsong bakom sig som en av de absolut bästa spelarna i Championship-klubben Leicester. Men han kommer med största sannolikhet inte att ha med platsen som första målvakt att göra och bristen på kvalité lyser igenom klart, vilket bidrar till att den riktiga konkurrensen uteblir som krävs för att nå framgång.
 Det är synd för dansk del det. Behovet av målvakt som har de största kvalitéerna krävs och speciellt i denna grupp, med anfallsglada Tyskland, Holland med Robin van Persie och när en viss Cristiano Ronaldo spelar i Portugal. Jag klankar inte ner på Tomas Sörensen och de andra målvakterna, absolut inte. Tomas är en magnifik målvakt i sina bästa stunder och kommer säkert spela bra även nästa säsong. Men risken att han redan pikat är stor och det är orutinerade landslagsmålvakter som ska fylla den luckan nu, för det krävs en vägg där bak om danskarna ska lyckas. Man måste därför förlita sig på ett intakt försvarsspel och samtidigt ett snabbt kontringsspel med individuella prestationer, om man ska få en kul sommar.
 Svaret på om danskarna kan skrälla och göra succé kan mycket väl annars vara det magnifike mittfältsundret från Middelfart, som redan tagit en nummer tio-roll i landslagets startelva. Ja, det är Christian Eriksen jag syftar på. Hans fina touch med bollspelet, hans smarta speltänk och hans offensiva kvalitéer har givit den danske förbundskaptenen Morten Olsen stora möjligheter till att på sikt bygga ett framgångsrikt landslag, runt just den här guldklimpen. Samtidigt som han skördat framgång med klubblaget från Amsterdam i Holland har han utvecklats stegvis och kommer väl förberedd till mästerskapet i Ukraina och Polen.
 Det är mycket ovisst om hur det kommer att se ut i juni, om Morten Olsen vågar ge sig på ett offensivt speltänk mot stornationerna i gruppspelet. Om Niklas Bendtner kommer att få sin ”revansch” och om deras brist på toppspelare kommer att straffa sig i längden. Men en sak kan jag redan nu spika fast. Den unge Christian Eriksen har potential att leda den här nationen in på vinnarspåret igen, göra nationen till en slagkraftig fotbollsnation igen och kan mycket väl vara den avgörande faktorn redan i sommar. En spelare som ger vibbar om potential till att bli en av de största danska landslagsspelarna.
 Slutligen kommer det oavsett vad att krävas ett mirakel för att slå sig vidare från gruppen, mot Portugal med världens bästa Ronaldo, VM-finalisten Holland och storfavoriten Tyskland. Danskarna hade turen på sin sida för 20 år sedan, men har samtidigt haft ofantligt mycket otur när gruppspelet lottades till sommarens mästerskap. Vilket leder oss till den självklara frågan, har ni ett nytt mirakel på lager, Danmark?

Rasmus Hammarström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *