0

Det finns bara en Mario Gomez

Dagen efter den stora matchen mellan Holland och Tyskland. Den viktiga matchen som skulle visa till hundra var tyskarna stod och om holländarna har något att ge i det här mästerskapet. Även om tyskarna vann den första matchen i gruppspelet efter mål av Mario Gomez, var det ändå inte helt hundra trots allt. Men alla tvivel försvann igår. Tyskland är där, Tyskland är redo och Tyskland har en målmaskin som sällan skådats i ett Europamästerskap. Man kan hylla i stort sett vem som helst i det här tyska landslaget, men det är ändå en spelare som lyckats stå ut mest hittills. En spelare som är på rätt plats vid rätt tillfälle, en spelare som har kylan, styrkan och snabbheten som krävs. Den här krönikan tillägnar jag Mario Gomez.

Vi går tillbaka till Bayern München. Ett storlag som var nära allt men tillslut vann ingenting den här säsongen. Säsongens tvåa kan vi även kalla laget för, då man slutade tvåa i ligan, cupen och även i Champions League. Man hade en spelare längst fram som levererade mål som den vassaste spetsen i Europa, det vill säga Mario Gomez. Tysken öste in mål i Europa och i den tyska Bundesliga men fick tillslut inte vinna någon titel. Man förlorade snöpligt finalen hemma på Allianz Arena och nu har allt fokus självklart hamnat på Europamästerskapen.

Tyskland är favoriter till guldet, tillsammans med Spanien och Holland, men efter att man förlorat mot Schweiz i träningsmatch innan mästerskapen med 3-5 var frågetecknen stora. Den inledande matchen i mästerskapen styrde och ställde man från minut ett mot Portugal. En viss Cristiano Ronaldo fick inte den ytan som han vanligtvis brukar spela till sig, speciellt i Real Madrid. Tyskarna öste på framåt, men målen kom inte. Det Portugisiska försvaret med bland annat Pepe och Bruno Alves satte stopp för allt och inte ens Mario Gomez hittade målet. Miroslav Klose fick hoppa upp och värma. Mario Gomez måste då ha noterat det, för som en blixt från klar himmel slår han till. Bang och det förlösande ledningsmålet var ett faktum. Tyskland vann och nu var Mario Gomez mästerskap igång.

I matchen mot Holland var det dock dags för honom att verkligen ta tag i målskyttet, det där briljerande målskyttet som han är en av få i världen att behärska. Och visst gjorde han det. I den första halvleken mot ett holländskt vinna eller försvinna-spel, tog han tag i chanserna. Bastian Schweinsteiger på mittfältet passade som att han föddes till att bli en assistmaskin. Vi kör det första målet: Bollen kommer till den tyske mittfältaren som kollar upp, slår bollen och en perfekt löpande Mario Gomez tar emot bollen med en högklassisik snurr. Får bollen perfekt och slår in bollen med vänstern, till vänster om den utrusande holländske Roma-målvakten Stekelenburg.

Men showen var inte över än.Tyskland var igång, Neuer briljerade i mål med vassa räddningar och anfallsspelet var i en klass för sig. Och självklart skulle en viss Mario Gomez visa sig en gång till som målskytt. Och det var ett snyggt mål dessutom. Efter att just Gomez lämnat över bollen, tog han en ny löpning. Passningen kommer från Schweinsteiger(såklart) och en fri Mario Gomez har slitit sig loss ute till höger i straffområdet, med en vinkel som ser svår ut. Men har man självförtroendet som tysken har så smäller det bara. Det small, det gnissla och det sjöngs. Gåshuden reste sig på armar och ben och Tyskland vann tillslut matchen med 2-1. Dett avgörande målet från Gomez satt som fastklistrad vid den bortre stolpen och den tyska lagmaskinen tuffar vidare mot nya uppdrag.

Anledningen till att det går så pass bra för tyskarna kan stavas på miljoner satt. Deras stenhårda försvar, deras bollsäkerhet, deras finess, deras målvaktsspel och ett taktiskt geni vid bänken. Men visst, det är målen som måste göras och ingen gör viktiga mål som Mario Gomez idag i Europa. Han är lång, han är stark, han är smidig och snabboch samtidigt är han kyligare än en piggelin i december. det finns inte många målskyttar som den här tysken idag. Skillnaden är att han, tillskillnad från flera andra offensiva stjärnor, levererat när det gäller. Cristiano Ronaldo sumpade lägen mot Danmark igår som att han vore mittback i ett mittenlag i Allsvenskan, Robin van Persie har bara stänkt in en kasse trots sitt makalösa spel i Arsenal i vår och Spanien spelar inte ens med en anfallare idag. Men det gör Tyskland. Man spelar med Mario Gomez och Mario Gomez kan vara nykeln till framgång, som slutligen ger EM-guldet som det tyska folket så gärna vill få hem och fira igen.

Nu väntar vi innerligt på nästa kapitel i det här mästerskapet. Mario Gomez kommer säkerligen att spela nästa match också, när det är dags för danskarna att försöka försvara sig. En sak kan vi oavsett slå fast. Frågan är inte om Mario Gomez gör fler mål i mästerskapet, utan när han gör det…

Rasmus Hammarström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *