0

Den svåra konsten att värva rätt

Barcelona i möte med AC Milan om Malcom

Att värva är många gånger en självklarhet för klubbledning,manager och fans. Men blir det ibland ett värvande för värvandets skull? Man trodde att värvningsmetodiken från videojuggarnas tid var ute, men nu är det nya tider och då lägger spelarna upp sina ”praktiska CV:n” på youtube, Det blir därefter. Här kommer en granskning av de 10 sämsta värvningarna från den gångna säsongen.

10. Gervinho,Lille till Arsenal

En högrofilvärvning som Wengér hämtade in från franska Lille för ca 10,5 miljoner pund. Har kanske rent kvalitetsmässigt inte varit nån katastrof, men om man ser till vad man har fått ut för pengarna så platsar den svajige ivorianen på listan. Hade sin topp på säsongen under hösten. Efter återkomsten från afrikanska mästerskapen var det emellertid inte så mycket som fungerade.

9. Wayne Bridge, Manchester City till Sunderland

Transferfönstrena fungerar lite som kortspelet Svarte Petter. När spelet är slut finns det vissa kort man inte vill sitta med, en s.k Svarte Petter. Bridge är en av den engelska fotbollens Svarte Petter. Har man honom när transferfönstret stänger så har man förlorat. Var tidigare under sin karriär både överskattad och dyr, nu är han ingetdera.

8. David Pizarro, Roma till Manchester City

Tänk er en liten unge som kommer in i en godisaffär. Ungen hittar inget den tycker om, men ska minsann köpa nånting ändå. För det brukar den ju alltid få. Detta får gälla som något slags fondbeskrivning av varför Manchester City värvade denne, inte dåliga, men fullständigt överflödiga spelare.

7. Djibril Cissé, Lazio till Queens Park Rangers

Fransk strulputte som värvades för att skjuta Queens Park Rangers kvar i den högsta ligan. Han gjorde också sex mål och borde ju då inte klassas som ett misslyckat nyförvärv, men ett tag såg det ut som att den eldfängde fransmannen hade ett uppdrag att på egen hand dra ner laget i Championship. Vårdslöst spel, dåligt humör och två huvudlösa röda kort gjorde att det, trots de sex målen, snarare blev en belastning att ha fransmannen i laget. Här behövs det stämmas i bäcken under sommaren om man ska kunna få ut maximalt av Cissé.

6. Jermaine Jenas, Tottenham till Aston Villa

Den före detta supertalangen med 21 landskamper på meritlistan befinner sig mer eller mindre i fritt fall i karriären. Ständigt plågad av småskador så hade han tappat sin plats i Tottenham och såg utlåningen till Aston Villa som ett sätt att få fart på karriären. Hur det gick? Jo, tre matcher i Villatröjan, skadad hälsena,operation och nu utan tröjnummer i Tottenham. Ajajaj!

5. Kieron Dyer, West Ham till Queens Park Rangers

Att värva äldre före detta landslagsspelare och stjärnor är modellen för ganska många klubbar och här har vi ett skräckexempel på hur det kan gå. Dyer har, nån gång för längesen, skrapat ihop 33 landskamper och kom till QPR som ett profilförvärv som skulle hjälpa dem till nytt kontrakt. Det tog tre minuter för den tidigare så skadedrabbade engelsmannen att dra på sig en fotskada som skulle komma att hålla yttern borta för resten av säsongen. Döm om undertecknads förvåning när Dyer erbjöds ett nytt 12-månaders kontrakt med klubben.

4. Owen Hargreaves, Manchester United till Manchester City.

Rent formellt så hade Manchester United redan släppt Hargreaves när stadsgrannen värvade honom i augusti ifjol. Precis som i alla övergångar från en storstadsklubb till en annan så omgavs det med en viss uppståndelse. Nu var ju det definitivt så att Hargreaves inte blev tungan på vågen som gjorde att guldet vandrade över till den blåa sidan av staden. Det blev endast 4 framträdanden för Hargreaves i City och han har nu återigen fått besked om att han inte längre är önskvärd i den klubb han representerar. Dags att blåsa av matchen, Owen?

3. Charlez N´Zogbia, Wigan till Aston Villa

Ifjol hyllad ytter i kämparlaget Wigan. I år värvades han som en tänkt poängspelare i ett Aston Villa som ville ta tillbaka sin plats strax bakom det yttersta toppskiktet. Det gick inte alls och N`Zogbia liknade mer Charles Insomnia, som Joe Kinnear en gång kallade honom, än en stjärnytter som jagats av ett flertal klubbar på den övre halvan. N´Zogbia var likblek i ett  tamt Aston Villa och det kan bara gå uppåt nu.

2. Stewart Downing, Aston Villa till Liverpool

Landslagsmeriterad ytter som värvades för sin poängproduktion( 7 mål och 7 assist föregående säsong i Villa) och sin förmåga att slå målchansgivande inlägg. Närmare en kvarts miljard kronor betalade Liverpool och fick en poängproduktion i Premier League som lyder 0 mål och 0 assist. Slår du upp ordet flopp i en engelsk ordlista är det inte omöjligt att man hittar Downings ansikte. Mot bakgrund av detta är det ett smärre mirakel att karln fick en plats i EM-truppen.

1. Joey Barton, Newcastle till Queens Park Rangers

Det har skrivits spaltmil om denne mittfältares förehavanden på och utanför planen och alla som såg säsongsavslutningen mot Manchester City( i en match där QPR kämpade för sin existens) fick avnjuta Bartons senaste idiotier. Barton är utan tvekan en av jordens i särklass dummaste fotbollsspelare. Men vad säger det om de klubbledningar och styrelser som fortsätter att värva honom än hit och än dit?

Jon Lidberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *