0

Bicoli och Ibric minns: Thomas Gravesen – Den hårda dansken

Dansken hade flera bra egenskaper som fotbollsspelare, värt att nämna är sitt passningsspel samt skickligheten som han besatt sig i. Det sista och absolut viktigaste till sist, nämligen aggressiviteten som via media gav oss alla fotbollsälskare en klar bild av honom. Drömmen om att få bli världsstjärna började bra genom att skriva på för Real Madrid med världsstjärnor som David Beckham, Zinedine Zidane, Roberto Carlos m.fl. 

Efter Fotbolls-EM 2004 som då gick i Portugal, fick jag plötsligt upp ögonen på en galen dansk fotbollsspelare som ofta hade ett stort temperament samt galna tacklingar som i värsta fall kunde resultera en grov utvisning.

Det fick mig att reagera på ett argt sätt på tal om irritationer, jag svor åt honom och kallade honom för galning, fotbollsmördare etc. speciellt när Danmark tog emot Sverige i sista gruppspelsmatchen där Italien, Danmark samt Sverige krigade om en slutspelsplats och de flesta vet nog om hur det gick efteråt.

Efter Sverige-matchen var allt glömt igen eftersom Sverige lyckades ta sig vidare till kvartsfinalen tillsammans med danskarna. Under mina yngre dagar då jag verkligen var så förtjust i fotboll, bänkade jag mig i tv-soffan en till två gånger i veckan för att se ett par avsnitt av Eurogoals som var höjdpunkten för många fotbollsälskare runtom i landet och ett avsnitt minns jag väl, när Gravesen hade skrivit på för Real Madrid. Mina tankar flödade i hjärnan. 

Jag undrade verkligen hur det här skulle gå, en galning som i sina stunder spelade en brutal fotboll som ingen ville se, eftersom det kunde leda till brutna ben, förlust av respekt för spelarna och supportrarna samt irritationer över varför en spelare som Gravesen blivit en fotbollsstjärna, folk vill se fin och anfallsinriktad fotboll där det bjuds på mycket mål, supportrarnas sång samt lagkänslan.

Trots det, började jag gilla dansken. Inställningen och viljan var enorm så man inte kunde motstå. Det behövs flera sådana kämpar i dagens fotboll så länge leve Gravesen, men å andra sidan finns det brister hos dansken, speciellt på fotbollsplanen.  Han gjorde fotbollen så mycket roligare enligt mitt tycke eftersom han jobbade för laget, svettades som en gerillakrigare samt spottade blod.

Man kunde säga att han hade både en god samt ond sida, likt en ängel på ena axeln och djävul på den andra som pratade i munnen på varandra, så var exakt Thomas Gravesen som fotbollsspelare. Han sparkade ner spelare, allt för att vara ful och få motståndarna ur balans. Badboy var förnamnet. 

Efter en och halv säsong i Real Madrid, skrev han på för skotska Celtic år 2007. Skulle han fortsätta med samma koncept som drivit Thomas till den han var i Real Madrid?
Han fick en lovande start i klubben men blev efteråt inte vald till startelvan av Gordon Strachan. Missnöjet var ett faktum och han valde att lämna klubben på lån, och Everton var nästa.

Om vi väljer att sammanfatta hela Thomas Gravesens karriär som fotbollsspelare, blev han världsstjärna som varade alltför kort i jämförelsevis med storstjärnor som Ronaldo, Zidane m.fl. som spelade i sina storklubbar under en längre tid. Danskens val av klubbar gjorde att sin talang dog ut helt och hållet, inte blev det bättre när Gravesen blev klubblös och blev betvingad till att lägga skorna på hyllan.

Jusuf Bicoli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *