0

Bicoli och Ibric minns: Freddy Adu – Vart tog han vägen?

Freddy Adu var kanske den största talangen för några år sedan. 14 år gammal och hade redan gjort debut i MLS. Det var stort. Han gjorde riktigt bra ifrån sig och efter två spelade säsonger i DC United var många klubbar ute efter honom, bland annat Manchester United.

För Freddy Adu, som även blev uttagen till flera mästerskap som U20-VM 2007, Sommar-OS i Peking 2008 samt 17 A-Landskamper för USA, gjorde att ännu fler fick upp ögonen på ynglingen som imponerade med den spelförståelsen han hade.

Han fick provspela i Manchester United, men han var inte intresserad av att spela för klubben och valde istället att komma tillbaka till MLS och Real Salt Lake. Där spelade han en kort tid innan han skrev på för den portugisiska klubben, Benfica.
Det var ett stort steg för honom, men potentialen fanns där, så varför skulle han inte lyckas?
Men det gick helt snett. Det ville sig helt enkelt inte. Och ingen vet varför. Han var kanske helt enkelt för dålig. Det blev endast 11 spelade A-lagsmatcher i Benfica och under han tillhörde Benfica blev han utlånad till massa olika klubbar såsom Monaco, Belenseses och Aris.

Vad kunde Freddy Adu gjort för att bli den fotbollsproffsen han tänkte sig från allra första början?
Det Freddy kunde gjort var att tacka ja till Manchester United som absolut är världens bästa fotbollslag där en manager vid namn Sir Alex Ferguson är känd för att plocka fram talanger och fostra dessa till världsspelare, värt att nämna är David Beckham, Cristiano Ronaldo, Gary Neville m.fl! Istället valde han Benfica vilket inte ledde till någon lycklig karriär.

Till slut hamnade han återigen i MLS, fast denna gång i Philadelphia Union.

För att Freddy Adu ska kunna bli världsstjärna, behöver han först och främst lära sig utav misstagen som han gjorde ute i Europa och skaffa sig en god form hemma i USA. Det innebär att Freddy måste förbereda sig ordentligt inför ytterligare ett Europa-äventyr om chansen ges. Det tycker jag verkligen – med tanke på den potentialen som han faktiskt har.

Men det är fortfarande ovisst om han får en ny chans eller inte. Det är så det kan gå i fotboll, från att vara en stortalang och på väg mot stjärnorna till att bli en medelmåttig spelare i USA.

Edin Ibric

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *