0

Allsvenskan: Summering från omgång 16

Det var dags för intressanta returmöten den här omgången från förra helgen, där man kunde ana hur vissa matcher skulle sluta men inte hur andra matcher skulle sluta. Man kan konstatera att de två klassiska Göteborgsklubbarna IFK Göteborg och GAIS inte ligger på de platser där de själva förväntat sig att de skulle ligga på, det snackas mycket om dessa två klubbar och om man lyssnar på media är läget för IFK Göteborg värre än för Örebro som ligger sist i tabellen på samma poäng som GAIS men man ska ha klart för sig att Göteborg ligger endast en poäng ovanför kvalplats där just nu Gefle befinner sig som man fick oväntat storstryk mot i helgen. Läs här nedan hur matcherna var.

Torsdagsmatch:

BK Häcken – Örebro SK 2-1

Kommentar: Häcken fick chansen att visa upp sig på Nya Ullevi under Gothiaveckan i Göteborg och det kom ca 8000 åskådare för att se matchen. Båda lagen skapade vassa chanser där Häcken drog det längsta strået efter att ha lyckats vända ett 0-1 underläge till 2-1 när matchen var slut. Det stog 1-1 efter första halvlek men trots att Häcken fick Tom Söderberg utvisad efter 75 minuter så kunde Joel Johansson trycka in segermålet i 87:e minuten. Örebro förlorar viktiga poäng som lika gärna kunde tagit med lite skärpa och lite tur men just nu vill det sig inte för ÖSK.

Lördagsmatcher:

Gefle IF – IFK Göteborg 5-0

Kommentar: Frågan många ställer sig är när IFK Göteborg ska vakna upp ur mardrömmen, den blev så hemsk den bara kunde bli i den här matchen. Göteborg var inte alls bra och lagets kända målskytt Tobias Hysén har ingen bra säsong där han endast lyckats göra tre mål i år. Men Gefle gjorde det bra och fyra av målen gjordes i andra halvlek där Göteborg såg ut att vara helt av banan, de blev verkligen avklädda av Gefle som till slut vann med 5-0 efter att förre Göteborgsspelaren Alexander Falsetas gjort en riktigt bra match med två mål och en assist mot sin förra klubb. Sportchefen Håkan Mild och några spelare var framme hos fansen efter matchen och bad om ursäkt för plattmatchen vilket fansen för IFK Göteborg är värda.

GIF Sundsvall – Mjällby AIF 3-1

Kommentar: Matchbilden från förra mötet lagen emellan där Mjällby hade de bästa chanserna och förde spelet. I den här matchen var det tvärtom där Sundsvall var revanschsuget och tog i det direkt genom att göra 1-0 efter 3 minuter. Sundsvall förde matchen riktigt bra, men släppte in 1-1 mitt i den pressen och Mjällby kom in i matchen lite. Sundsvall fick ett psykologiskt viktigt mål fem minuter innan halvtid och sedan kunde Sundsvall avgöra matchen i minut 63 när Simon Helg gjorde 3-1. Matchen var avslagen efter det målet och Sundsvall tog en lika rättvis som viktig seger och båda lagen ligger placerade i mittenskitet.

Syrianska FC – Helsingborgs IF 1-3

Kommentar: Helsingborg förde matchen till en början lyckades på det göra 0-1, 0-2 på straff och Syrianskamålvakten Dwayne Miller blev utvisad. Men efter utvisningen kom Syrianska in i matchen och HIF hamnade i någon form av säkerhet med en 0-2 ledning och en man mer på banan. Syrianska skapade riktigt många vassa chanser i andra halvlek där Helsingborgs målvakt Pär Hansson gjorde en supermatch och räddade Helsingborg som dock släppte in 1-2 när Dinko Felic tryckte in reduceringen. Syrianska borde också fått en straff när Johan Arneng puttades omkull av Erlend Hanstveit inne i HIF:s straffområde men domaren valde att fria Erlend Hanstveit. Till slut kunde Helsingborg avgöra matchen när den inbytte målvakten Lasse Staw var uppe på en hörna och Daniel Nordmark lobbade in 1-3 i det tomma målet och då avgjordes matchen till Helsingborgs fördel som kom undan Syrianskas press. Helsingborg hakar nu på Elfsborg och Malmö i toppen på allvar.

Söndagsmatcher:

IF Elfsborg – Kalmar FF 3-0

Kommentar: Förväntningarna på en skräll på Borås Arena var större än tidigare den här säsongen med Elfsborg dåliga form och Kalmars fina form, men när matchen kom igång kunde man tro att det var Elfsborg som var det formstarka laget och att Kalmar var det formsvaga laget för Elfsborg dominerade matchen fullständigt när Kalmar blev passiva i sitt försvarsspel och bjöd in Elfsborg att rulla ut Kalmar. Elfsborg lyckades göra två mål tidigt i matchen och det gjorde inte självförtroendet bättre för Kalmar som gjorde en riktigt dålig första halvlek och var totalt utspelade. Men i andra halvleken höjde sig Kalmar lite och lyckades komma fram till skott på mål och få lite anfallsspel, men mitt i Kalmars bästa period i matchen så gjorde Elfsborg 3-0 genom Victor Claesson som var matchens bästa spelare. Efter 3-0 målet var matchen avgjord och Elfsborg kunde bara kontrollera matchen och spela av resten av matchen. Den här segern var mycket viktigt för Elfsborg som kanske nu kommit ur den tunga perioden och segertåget kanske är på väg tillbaka.

AIK – Åtvidabergs FF 1-0

Kommentar: AIK imponerade med sitt fantastiskt bra försvarsspel och lät inte Magnus Eriksson och Viktor Prodell få de ytor som spelare med självförtroende behöver för att lyckas. Det var AIK som var det bättre laget och skapade flest chanser, på en hörna precis innan pausen kom ledningsmålet som högerbacken Martin Lorentszon tryckte in för Gnaget. AIK kunde sedan kontrollera matchen, man styrde den riktigt bra och de ända farligheter Åtvidaberg skapade var när de fick frisparkslägen precis utanför straffområdet men siktet var inte inställt rätt idag för Åtvid. AIK vann med 1-0 och ska vara nöjda med på det sättet de genomförde matchen, man såg tydligt att deras matchplan blev som matchen blev.

Måndagsmatcher:

GAIS – Malmö FF 2-3

Kommentar: Frågan inför matchen var hur GAIS reagerade på Alexander Axéns avhopp dagen innan den viktiga matchen. GAIS startade matchen bra genom att talangen Linus Tornblad gav GAIS ledningen med 1-0. Men det var Malmö som förde spelet och rullade boll riktigt fint, de skapade även vassa målchanser. GAIS hade sedan en riktigt bra chans där man kunde gjort 2-0 genom Tornblad igen som hade öppet mål, bara några få minuter efter den chansen gjorde Mathias Ranégie 1-1 och det var inte vad GAIS behövde. Men GAIS tog ledningen igen när Erik Johansson sköt in en stolpretur i mål. Den andra halvleken startade med att MFF kvitterade på straff genom veteranen Daniel Andersson som inte var det minsta tveksam vid straffpunkten. Kort efter detta fick GAIS straff, men den lyckades inte Wanderson göra mål på och han har inte varit sitt riktiga jag den här säsongen märker man. Malmö skulle bli rättvisa vinnare i den här matchen efter att Pontus Jansson tryckt in en hörna sedan Dime Jankulovski boxat bollen i ryggen på sin egen medspelare. Mycket tungt för GAIS som hade bra möjligheter att kunna vinna matchen, men sett till spelet vann Malmö helt klart rättvist och behövde den här segern eftersom de tidigare förlorat fem raka bortamatcher och därmed var bortaspöket väck för MFF.

IFK Norrköping – Djurgårdens IF 1-1

Kommentar: 1-1 igen, är det möjligt Djurgården? Nu har DIF spelat 1-1 nio gånger den här säsongen, de har tio oavgjorda matcher den här säsongen och om de spelar en av sista 14 matcherna oavgjort har de slått alla tiders rekord i antal oavgjorda matcher på en säsong i Allsvenskan. Djurgården tog ledningen i första halvlek i sina nya röda bortatröjor genom Peter Nymann Mikkelsen som sköt in 0-1 på ett snyggt skott utanför straffområdet. Matchen var chansfattig men de farligaste chanserna skapade Djurgården där Nymann Mikkelsen låg bakom mycket. På en hörna lyckas Norrköping kvittera till 1-1 i den 80:e minuten efter att Imad Khalili fått bollen i bakhuvudet och Tommi Vaiho kom inte ut ordentligt och nådde inte bollen. Djurgården förde spelet efter kvitteringen och med lite mer skärpa och lite klokare val i anfallen kunde Djurgården vunnit den här matchen, men ska Djurgården ha med toppen att göra måste man hålla sina ledningar och börja vinna matcher för att spela oavgjort räcker inte till spel i Europa och Norrköping får studsa tillbaka till den fina form laget hade inför matchen.