0

Allsvenskan: Summering från omgång 15

Nu har häften av årets allsvenska spelats. 15 omgångar är spelade och det har skett en hel del i tabellen på tre omgångar efter EM-uppehållet. Elfsborg har tappat ett bra guldläge och Örebro ligger inte illa till som innan EM-uppehållet. Åtvidaberg fortsätter att göra det riktigt svårt för sina motståndare på Kopparvallen och flera profiler fortsätter att leverera för diverse lag. Här nedan kommer några ord om varje match i omgång 15.

Lördagsmatcher:

IFK Göteborg – Gefle IF 1-1

Kommentar: Göteborg fortsätter att tappa viktiga poäng på hemmaplan. ”Blåvitt” valde att bänka John Alvbåge och satte in Erik Dahlin mellan stolparna efter Alvbåges insats mot Helsingborg. Göteborg tog ledningen tidigt och hade bra kontroll på matchen, men Gefle var inte helt ofarliga och de skapade farliga målchanser. Göteborgs Tobias Sana var mycket bra den här matchen och var bäst på planen. Gefle lyckades kvittera i andra halvlek genom förre ”Blåvitt”-spelaren Alexander Falsetas som vägrade fira målet. Båda lagen ligger kvar på nedre halvan av tabellen och Göteborg måste börja vinna om de ska ha en chans på Europaspel nästa säsong.

Mjällby AIF – GIF Sundsvall 1-0

Kommentar: Mjällby ägde det mesta av matchen och det var framförallt Erton Fejzullahu som låg bakom det mesta för MAIF i den här matchen. Sundsvall räddades flertalet gånger av sin duktige målvakt Oscar Berglund som gjorde en kanonmatch. Men han kunde inte stoppa Erton Fejzullahu när han fick ett kanonläge i andra halvlek och satte 1-0. Innan dess hade han ett skott i ribban och ett skott som Berglund räddade snyggt. Men Sundsvall var inte helt ofarliga då Ari Skulason hade en frispark som han sköt i stolpen. Mjällby vann rättvist men befinner sig kvar i mitten av tabellen.

Åtvidabergs FF – AIK 2-0

Kommentar: Det dröjde ända till den sista fjärdedelen av matchen innan det började hända grejer i matchen, innan dess hade AIKs Helgi Danielsson bränt ett bra läge som han borde nickat i mål. Men i 75:e minuten satte firma Magnus Eriksson/Viktor Prodell igång på allvar när Prodell slog inlägget till Eriksson nickade in och ex. AIK-aren ville inte fira målet med respekt för sin moderklubb. Viktor Prodell firade desto mer när han satte 2-0 bara åtta minuer senare framspelad Eriksson. Åtvidaberg var hetare än AIK när matchen kom igång på allvar och AIK var lite för passiva och vågade inte komma upp i anfall tillräckligt mycket.

Helsingborgs IF – Syrianska FC 1-0

Kommentar: Syrianska gjorde en fantastiskt bra match taktiskt sett då de backade hem lite grann och kontrade när man fick läge. Det var nära att leda till en poäng, men rent spelmässigt och chansmässigt var det rättvist att Helsingborg lyckades kvittera med absolut sista sparken när försvaren Walid Atta tryckte in ledningsmålet i 94:e(!) minuten. HIF kommer nu med extra bra självförtroende till CL-kvalet mot TNS.

Söndagsmatcher:

Örebro SK – BK Häcken 1-2

Kommentar: En formstarkt hemmalag mot ett formsvagt bortalag slutade med seger för Häcken efter två snabba mål i andra halvlek. Man kan det ”skitmål” när bollen studsar precis innan först Dioh Williams sköt och efter när René Makondele sköt, båda skotten löst men välplacerat vid Jonas Sandqvists vänsta stolpe. Men matchen var ändå jämn chansmässigt och Örebro var inte det minsta ofarliga och de lyckades reducera på slutet och var även nära att kvittera med matchens sista spark. Därmed var första förlusten med Per-Ola Ljung som tränare ett faktum.

Kalmar FF – IF Elfsborg

Kommentar: Kalmar spelade väldigt bra och hade bra möjligheter att ta ledningen, men det var Anders Svensson som placerade in 0-1 för Elfsborg med en fin bredsida med högerfoten. Men innan första halvlek var slut hade Kalmar kvitterat genom Daniel Mendes som nickade in en hörna. Kalmar fortsatte att spela bäst av lagen i andra halvlek och fick utdelning till slut på övertid när Melker Hallberg född 1995(!) gjorde ett riktigt snyggt mål med vänsterfoten och hela Guldfågeln Arena exploderade i ett glädjevrål när killen som ersatte avstängde Henrik Rydström för dagen fick avgöra matchen. Fantastiskt kul, han skapade verkligen sig rubriker över det målet.

Måndagsmatcher:

Malmö FF – GAIS 2-0

Kommentar: Det var avskedsföreställning för Jimmy Durmaz som sticker till Turkiet. Han fick avsluta sin sejour i MFF med en seger över GAIS. Den var fullt rättvis också då det syntes vilket lag som ligger i toppen och vilket lag som ligger i botten. Det var också Roland Nilssons första match som GAIS-tränare, men han har ju tränat MFF så det var ingen kär återkomst då han bemöttes med burop. Malmö avgjorde matchen cirka en halvtimme in i matchen när först Daniel Larsson avslutade ett snyggt anfall och sedan när Mathias Ranégie tryckte in 2-0 med pannan. GAIS fick byta målvakt när Henri Sillanpää blev skadad och inhopparen Dime Jankulovski gjorde några riktigt fina räddningar när han fick chansen. Segern gjorde att Malmö gick upp på första plats i marathontabellen för alla säsonger någonsin i Allsvenskan där man gick om Göteborg på målskillnad.

Djurgårdens IF – IFK Norrköping 1-1

Kommentar: Det var ”Peking” som skapade de vassaste chanserna i första halvlek, men ändå var det Djurgården tog ledningen efter en halvtimme genom Daniel Sjölund på ett snyggt långskott som smet in lågt vid David Nilssons högra stolpe. I andra halvlek inledde Norrköping bäst, men när Djurgården bytte in amerikanen Brian Span började man skapa vassa målchanser. I 85:e minuten lyckades Norrköping kvittera när Christoffer Nyman nickade in 1-1 som är ett bekant resultat för ”blåränderna” som nu har spelat 1-1 i åtta(!) matcher i årets allsvenska, mer än hälften av matcherna för DIF har slutat 1-1 och det vill sig att Djurgården vinner lite matcher för att kunna nå en toppplcering, Norrköping ligger 6:a och har ett relativt bra läge.