0

Tjusningen med att hitta rätt i fyndhörnan

Silly Season och transferfönstret, två begrepp alla fotbollsfans har kommit att både älska och hata. Med skräckblandad förtjusning så följer fans denna period med allt större intensitet ju närmare fönstrets stängning man kommer. Det är dock först efter den avslutade säsongen som man har facit. Floppade 40-miljonersvärvningen? Slog den sista desperata satsningen på en Bosmanspelare väl ut? Vi tar här på oss de tuffa uppgiften att ranka de tio bästa värvningarna i England under den gångna säsongen.

10. Nikica Jelavic, Rangers till Everton

Kraftfull kroat som hämtades från Glasgow Rangers under januarifönstret. Har med sin hårdhet och kompromisslösa spelstil redan blivit kultförklarad på Goodison Park. Kan han hålla samma målsnitt under den kommande säsongen som under våren så kan Everton slåss riktigt högt upp i tabellen.

9. Pavel Pogrebnyak, Stuttgart till Fulham

Även ryske Pogrebnyak hämtades in under januarifönstret. Fulham fick honom för rena vrakpriset från tyska Stuttgart. Han visade omgående sitt rätta värde genom att smacka in flera drömmål i öppningsmatcherna. Mattades något mot slutet, men ser man till ryssens kvalitet och vad Fulham fått ut för pengarna så platsar han på denna lista.

8. Yakubu Aiyegbeni, Everton till Blackburn

Efter en låneperiod i Leicester så hamnade den före detta Evertonforwarden i Blackburn för en summa som tros ligga kring 2 miljoner pund. Ser man till nigerianens målfabrikation så var han väl värd pengarna. Nu hjälpte dock Yakubus 17 mål inte till nytt kontrakt, och Blackburn får dessutom förmodligen klara sig utan nigerianen hädanefter då han deklarerat att han inte vill spela Championshipfotboll

7. Scott Parker, West Ham till Tottenham

Den elegante bollvinnaren hade redan uppmärksammats från förbundshåll och var en del av Fabio Capellos landslag när Tottenham blev den klubb som till sist fick den åtråvärde engelsmannens signatur. Han är inte den spelare som alltid syns så mycket, men han har den värdefulla talangen att genom ett enkelt och uppoffrande spel göra andra spelare bättre.

6. Demba Ba, Fri transfer till Newcastle

Den 12-faldige senegalesiske landslagsmannen kom på fri transfer då han hade aktiverat en relegeringsklausul hos West Ham. Satsningen på Ba visade sig bli ett lyckodrag då han formligen vräkte in mål under hösten. Hans målform störtdök under våren och det är enda anledningen till att han inte återfinns högre upp. För om man ser till effekt per satsat pund så är Ba ett av årets stjärnskott.

5. Ali Al Habsi, Bolton till Wigan

Klarade inte att konkurrera ut Jussi Jäskeläinen i Bolton. Det tackade spelare,ledning och fans på DW Stadium för. Låneavtalet blev till en permanent övergång och den atletiske och akrobatiske omaniern blev en av de stora anledningarna att det återigen blev nytt kontrakt för Wigan

4. Papiss Cissé, Freiburg till Newcastle

Hade Cissé varit en sommartransfer så hade han förmodligen legat,minst, 2 platser högre på den här listan. Gjorde häpnadsväckande 13 mål på 14 starter och sänkte bland annat Chelsea i slutomgångarna med två riktiga konstmål.

3. Juan Mata, Valencia till Chelsea

Att en av Europas största fotbollstalanger skulle lämna Chelsea stod klart. Det blev till sist på Stamford Bridge som den förre Valenciaspelaren skulle komma att stämpla in för att erbjuda sina tjänster. Hans dribblingar och framspelningar håller högsta världsklass. Skulle bara behöva öka målproduktionen något för att nämnas som en av de största.

2. Yohan Cabaye, Lille till Newcastle

Newcastle behövde en spelande kreativ innermittfältare som kunde leda laget mot högre höjder i tabellen. Man sökte och fann Cabaye. Med en utsökt touch på bollen och en spelintelligens som det finns få övermän till i ligan så ledde Cabaye Newcastle nästan ända fram till Champions League.

1. Sergio Agüero, Atletico Madrid till Manchester City

I säsongens sista sekunder gjorde Diego Maradonas svärson Sergio Agüero en avbetalning som räckte till den blåa månen och tillbaka igen. När han gjorde 3-2 målet på QPR efter 90+4 min så förlöste han 44 års uppdämd ångest i den blåa delen av Manchester. I och med det så kommer han att för alltid att bli ihågkommen som den viktigaste transfern säsongen 2011/2012 hade att erbjuda.

Jon Lidberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *