0

Silly Season rekommenderar – Spana in dessa spelare

På torsdagen drar sommarens stora högdpunkt igång, när Polen och Grekland sparkar igång festen i Warsawa. Som en extra karamell i godispåsen ger vi er nu en spelare från varje landslag i mästerskapet som vi personligen tror kommer att vara i strålkastarljuset på fotbollsplanen.

Tack till skribenterna Hannes Feldin(Ryssland, Irland, Holland), Stefan Börjesson(Polen), Jon Lidberg(Spanien, Grekland, Tyskland, England), Rasmus Hammarström(Danmark, Ukraina), Henric Holmberg(Tjeckien, Kroatien, Sverige), Edin Ibric(Portugal), Sebastian Pearson(Italien) och Niklas Liljekvist(Frankrike) som samtliga bidragit till denna sammanställning.

Polen – Spana in: Robert Lewandovski. Den polske anfallaren som gjort en fantastisk säsong för tyska ligamästarna Dortmund. Måste producera i det polska landslag som öppnar mästerskapet på torsdagen.

Grekland – Spana in: Ioannis Fetfatzidis. Den unge tekniske Olympiakosmittfältaren är på väg att få sitt genombrott i den internationella fotbollen. Gjorde flera fina insatser i Champions League och kan bli den joker Grekland så väl behöver för att ha chansen att hota de östeuropeiska lagen i grupp A.

Ryssland – Spana in: Alan Dzagoev. Har vid 21 års ålder en självskriven startplats i landslaget, spelat över 100 matcher med CSKA och visat upp sig i Champions League. Jag spår ett totalt genombrott i EM.

Tjeckien – Spana in: Tomás Necid. Anfallaren har ännu inte fyllt 23 år, vilket gör honom till ett av de största framtidshoppen inom tjeckisk fotboll. Vann tjeckiska ligan med Slavia Prag 2007 innan han kom till den ryska storklubben CSKA Moskva 2009, där han gjort 30 mål på 88 matcher. Har även fått chansen att visa upp sig i den största klubblagsturneringen på jorden – Champions League.

Danmark – Spana in: Christian Eriksen. Den danske supertalangen har trots sin unga ålder, lyckats med bedriften att spela till sig en plats i den danska startelvan, precis som i de holländska mästarna Ajax. Dansken är endast 20 år gammal och är känd för sina offensiva kvalitéer samt fina spelförståelde, som han ständigt visar upp i klubblaget. Dansken kommer med största sannolikhet att visa framfötterna i mästerskapet och detta är en bra möjlighet för talangen att visa upp sig för övriga Europa.

Holland – Spana in: Robin van Persie. kommer från en säsong i Arsenal där han på allvar etablerat sig som en av världens allra bästa spelare och som lagkapten burit sin klubb till nytt Champions League-spel. Var ett personligt misslyckande i VM för två år sedan, det blir han garanterat inte nu.

Tyskland – Spana in: Toni Kroos. Den unge talangen som har växt ut till en central mittfältare av yppersta märke. Att se Kroos spela fotboll är som att se en korsning mellan Pablo Picasso och Ludwig Van Beethoven- på ett finstämt och lyhört sätt varierar han mellan att måla små fina linjer och väva ett nät av grövre penselstreck.

Portugal – Spana in: Cristiano Ronaldo. Storstjärnan som inte imponerat så mycket i landslaget, men 60 mål den gångna säsongen i sitt klubblag talar sitt tydliga språk. Någon gång kommer det att släppa för honom även i landslaget, och han gjorde faktiskt oerhört bra ifrån sig i play-off-segern mot Bosnien. Han är mer taggad än någonsin till ett mästerskap. Och bättre än så här har han heller aldrig varit.

Spanien – Spana in: Jordi Alba. En frisk Valenciafläkt i den elva som så hårt domineras av de båda storklubbarna Barcelona och Real Madrid. Alba har slagit sig in som en offensiv och frejdigt spelande vänsterback. Har förutsättningarna för att bli Spaniens permanenta vänsterback under det kommande decenniet.

Italien – Spana in: Mario Balotelli. Är spelaren som ska leda Italiens landslag i året Europamästerskap. Det är han som är den stora fixstjärnan med en teknik och spelförståelse utöver det vanliga, men som också är utrustad med ett hett temperament och en brist på mognad som få. Det här kan bli det sista steget för Balotelli till att bli en världsstjärna.

Irland – Spana in: James McClean. Slog igenom på bred front under den gångna säsongen i Sunderland. Är blott 23 år och bär endast på två landskamper, men han är Irlands framtid och om Trapattoni vågar tro på McClean i EM ger det kontringsspelet en helt ny dimension.

Kroatien – Spana in: Luka Modric. Hade en problematisk säsongsinledning när ärkerivalerna Chelsea var och drog i Tottenhams stjärnmittfältare som vägrade spela mot Manchester United i premiären. Övergången uteblev dock och sedan dess har Modric spelat 34 ligamatcher, där han skrapat ihop fyra mål och sex assist. Lite skralt facit, men en given nyckelspelare i Kroatien. Den som ska styra spelet på innermittfältet och fördela bollarna vidare till anfallarna. Modric måste fungera bra om Kroatien ska lyckas ta sig vidare ur den här tuffa gruppen.

Ukraina – Spana in: Andriy Yarmolenko. Shevchenko får ursäkta, men är det någon som bör bevakas den här sommaren i värdnationen Ukrainas landslag, så är det Yarmolenko. Ukraina har tveksamheter i stora delar av sin startelva, men en som kommer att finnas med från start är Yarmolenko som utvecklat sig till att bli ett av de allra viktigaste kuggarna i dagens Ukraina. Med sina snabba aktioner och kvalitéer framåt i banan kan han vara skillnaden för att göra sommaren till lyckad för hemmapubliken.

Sverige – Spana in: Zlatan Ibrahimovic. Känns uppenbart att välja just Zlatan Ibrahimovic – så jag får väl ta och göra det. Sveriges i särklass viktigaste spelare och den ende i världsklass Blågult har att hoppas på i sommarens EM-slutspel. Missade visserligen ligatiteln med Milan, men har en av sina bästa säsonger någonsin bakom sig och blir den avgörande faktorn för Sveriges chanser i turneringen. Har även titulerats som lagkapten under Hamréns era.

Frankrike – Spana in: Franck Ribery. Yttern har haft en fantastisk säsong i Bayern München där han spelade en stor roll i Champions League. Står för fart, kreativitet och mål. Han är en fantastisk fotbollsspelare helt enkelt.

England – Spana in: Joe Hart. Med Wayne Rooney avstängd så blir trycket ännu större på den andra världsklasspelaren som England förfogar över. Om England ska komma långt i den här turneringen krävs att 25-åringen överträffar sig själv.

 

 

 

 

 

Rasmus Hammarström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *