0

Silly Season analyserar kvartsfinalerna: Spanien – Frankrike

Noterbart: Matchen spelas på lördag och sänds på SVT med avspark 20:45.

 

Spanien

Vägen till kvartsfinal:
– Man premiärspelade mot Italien och ställde upp utan en riktig anfallare på planen, vilket märktes speciellt i den första halvleken. Italien gjorde det bra och tog ledningen också i den andra halvleken genom Antonio Di Natale, men glädjen blev kortvarig. Spanien kvitterade genom Fabregas och matchen blev oavgjord. I den kommande matchen skulle man spela mot Irland, en match som på förhand sågs som en enkel utmaning. Och visst var det inga problem för det spanska landslaget som startade med Fernando Torres på planen. Anfallaren tackade för förtroendet och stänkte in två av Spaniens fyra kassar i 4-0-vinsten. Den avgörande matchen mot Kroatien blev sedan en jämn historia, men med ett sent avgörande av Jesus Navas som inte bara gav spanjorerna tre poäng, utan även förstaplatsen i gruppen.
Tre stjärnor i gruppspelet:
+++ – Andres Iniesta
++ – Iker Casillas
+ – Xavi
Motivering:
– Lyckades precis som Tyskland med bedriften att ta hem gruppen, precis som förväntat. Man har haft sina problem offensivt där man visserligen inte kan gnälla på passningsalternativen och spelet, men det är mer en fråga på vem som egentligen ska göra målen. Fernando Torres är den anfallaren som fått speltid och som dessutom gjort mål. Man har dock fortsatt sina problem mot defensivt skickliga lag. Det positiva är samtidigt att även om man inte riktigt testats riktigt mycket än defensivt, att det ändå fungerar bra. Även Iker Casillas har ett lyckat gruppsple bakom sig, vilket lovar gott inför mötet på lördagen.
Talar för:
– Spelet. Spanien spelar ett fullfjädrat spel, där bollen rullar inom laget på en fint sätt. Man är oftast det bollförande laget i matcherna och har dessutom meriter från de tidigare mästerskaperna. Man är inte regerande Europa- och Världsmästare för ingenting.
Talar emot:
– Målskyttet, faktiskt. Man har inte en uttalad målskytt i landslaget efter att David Villa fått lämna återbud. Den ende anfallaren som får speltid är Fernando Torres, som alla vet har sina problem med målskyttet. Det har visserligen börjat lossna nu för anfallaren, men blir spanjorerna mållösa en längre bit in i matchen, så kan vad som helst hända.


Frankrike

Vägen till kvartsfinal:
– Har haft en svängig resa fram till avancemanget. Direkt i den första matchen spelade man den förväntade gruppfinalen mot England, som blev en jämn historia. England tog ledningen i den första halvleken, men innan halvtidsvilan lyckades fransmännen kvittera genom Samir Nasri. Matchen slutade 1-1 och i den andra matchen väntade värdnationen Ukraina. Det var länge en mållös match där, men med två mål på kort tid i den andra halvleken lyckades man tillslut ta hem tre livsviktiga poäng och hade därmed avancemanget i sina egna händer. I den sista matchen väntade ett redan avsågat Sverige och allt annat än tre poäng skulle vara en besvikelse. Men visst var det ett blekt Frankrike som spelade den sista matchen, som ett revanschsuget Sverige vann med 2-0. Man gick dock vidare som grupptvåa, efter att Ukraina misslyckats med att vinna mot England.
Tre stjärnor i gruppspelet:
+++ – Mathieu Debuchy
++ – Franck Ribery
+ – Samir Nasri
Motivering:
– Ett franskt landslag som skämt ut sig totalt de senaste mästerskapen var nu tillbaka för att upprätta sin heder och för att vinna tillbaka det franska folkets stöd. Visst visade man mycket av det i den första matchen mot England, där man fick med sig en poäng efter en bra insats. Därefter gjorde man vad man skulle mot Ukraina, men förlusten mot Sverige väcker många frågor. Hur kan det franska landslaget vara så ihåligt, varför har man inga spelare i boxen vid anfall och hur ska man få igång Karim Benzemas målskytte? De har nämligen en hel del problem att lösa, men hamnar alla pusselbitar på plats så kan det bli en lyckad kvartsfinal på lördag.
Talar för:
– Möjligheten till upprättelse. Man möter ett Spanien som måste anses vara bland de bästa i världen idag. Man har helt enkelt allt att vinna och besegrar man Spanien på ett snyggt sätt så kan man ha lyckats med bedriften att vinna tillbaka folkets förtroende. Samtidigt har man en viss Karim Benzema som inte vaknat än och som är van med att spela mot spanskt motstånd. Frankrike spelar inte bara för en titel, utan även för upprättelsen.
Talar emot:
– Man har fortsatt sina problem och matchen mot Sverige visade flera luckor i spelet. Frågan är hur mycket som inte kommer att visa sig mot Spanien då. Man har även inte fått igång målskyttet hos anfallaren Benzema, vilket måste fungera i mötet. Det är samtidigt ett stort frågetecken i vilket startelva som kommer spela, vilket kan göra det svårt för spelarna att anpassa sig på bästa sätt.

Rasmus Hammarström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *