0

Silly Season analyserar kvartsfinalerna: England – Italien

Noterbart: Matchen spelas på söndag och sänds på TV4 med avspark 20:45.


England

Vägen till kvartsfinal:
– Man spelade direkt en viktig match i grupp D, när man mötte Frankrike. England tog där ledningen genom Lescott som nickade in bollen i nät. Glädjen blev dock kortvarig då fransmännen kvitterade endast minuter senare. Matchen slutade oavgjort och sågs som ett bra resultat för båda parter. Den andra matchen i gruppspelet var mot mardrömsmotståndaren Sverige. Matchen började dock bra för engelsmännen som tog ledningen i den första halvleken genom Andy Carroll. Men i den andra halvleken stod svenskarna för en stark comeback och vände på matchen med två snabba mål, med Olof Mellberg i huvudrollen. England skakade dock av sig chocken och vände och vann med 3-2, efter ett snyggt mål av Welbeck. I den sista matchen var Wayne Rooney tillbaka på planen och det var just han som avgjorde mötet med Ukraina. England vann gruppen efter att Frankrike dessutom förlorat sin sista match.
Tre stjärnor i gruppspelet:
+++ – Steven Gerrard
++ – Joleon Lescott
+ – Ashley Cole
Motivering:
– Har efter en acceptabel poäng, en stark vinst mot svenskarna samt en inte så övertygande vinst mot Ukraina tagit sig vidare som gruppetta till kvartsfinalsspelet. Man har mycket att jobba på men med tanke på den korta tid som Roy Hodgson vart vid rodret, får man anse detta som ett bra resultat. England har spelat ett väldigft kompakt defensivt spel och spelar idag mer italienskt än de kommande motståndarna Italien. Att Wayne Rooney är tillbaka ses självklart som ett glädjeämne och efter att han dessutom redan nätat talar för en positiv framtid i mästerskapet. Steven Gerrard har samtidigt briljerat med sina framspelningar och kan bli den avgörande länken.
Talar för:
– Försvarsspelet och Steven Gerrards gruppspel. England har stängt till bra bakåt och har inte släppt in många mål i matcherna. Ett undantag är matchen mot Sverige, men där visste svenskarna om taktiken innan matchen. Steven Gerrard har spelat mycket bra på mitten och stoppar inte italienarna honom så kommer han att spela fram de hungriga spelarna där fram.
Talar emot:
– Man möter ett italienskt anfall med spelare som Antonio Cassano och Mario Balotelli som mycket väl kan ställa till med stora problem, speciellt när de har framspelaren Andrea Pirlo på mitten. Och hamnar man i underläge så måste man lyfta fram spelet och kunna sätta en press på italienarna, vilket öppnar luckor bakåt. Samtidigt har man visat en del brister i försvaret på fasta situationer. Och som ni alla vet har England en förfärlig statistik när det handlar om straffläggning.

 

Italien

Vägen till kvartsfinal:
– Italien började mästerskapet på svårast möjliga sätt, nämligen med match mot de regerande Europa- och världsmästarna Spanien. Det blev dock en bra premiär för italienarna som efter Di Natales inhopp i den andra halvleken tog ledningen och tillslut också fick emd sig en poäng från mötet. Matchen därefter var det dags för Kroatien, en match som man inte fick förlora. Det började bra när Andrea Pirlo skruvade in en frispark i slutet av första, men en kvittering i andra halvlek gjorde att mötet blev oavgjort. Italien tog sig dock samman och gick vidare som grupptvåa efter att man besegrat Irland med 2-0. Målen gjordes av Antonio Cassano samt av den inhoppande Mario Balotelli, som mästerligt styrde in en hörna i slutet av matchen direkt i mål. Man såg länge ut att vinna gruppen, men blev tvåa efter att Spanien vunnit sin match mot Kroatien.
Tre stjärnor i gruppspelet:
+++ – Andrea Pirlo
++ – Daniel de Rossi
+ – Antonio Cassano
Motivering:
– Det italienska landslaget kom till mästerskapet med stora orosmoment. Spelskandaler, jordbävningar och liknande har stört uppladdningen och sen med skadeproblem i försvaret har man gått in i mästerskapet. Man har dock där visat upp en bra insats, när man snott med sig poäng mot Spanien och Kroatien samt besegrat Irland med 2-0. Andrea Pirlo har vart den italienaren som glänst som mest med sitt fina spel på mitten. Får man dessutom igång Mario Balotelli ordentligt till kvartsfinalen så har man stora möjligheter mot England. Ett extra plus till Italien som har tre anfallare som hittat nätet redan, det vill säga Antonio Di Natale, Antonio Cassano samt Mario Balotelli.
Talar för:
– Anfallsspelarna i det italienska landslaget är av högsta kvalité. Man har den smarta Antonio Cassano, man har målkungen Antonio Di Natale och dessutom superstjärnan från Premier League-mästerna, nämligen Mario Balotelli. Bredden där fram ger Cesare Prandelli flera alternativ till att sätta press och tillslut också sänka motståndet. Och har man Andrea Pirlo som spelfördelare så förstår man vilka problem det engelska landslaget kan få på söndagen.
Talar emot:
– Men bakom det briljanta anfallsspelet finns det stora frågetecken. Man har ett tveksamt försvar med Chiellini som den vassaste pjäsen. Är dessutom han borta från kvartsfinalen kommer det vbetyda att Italien får en oprövad backlinje som ställs mot den vassa Mancherster United-duon Danny Welbeck och Wayne Rooney. Hur de kommer klara av engelsmännens anfall utan Chiellini är en fråga som italienarna måste besvara på bästa sätt för att nå avancemanget till semifinalerna.

Rasmus Hammarström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *