0

Del 2 Tottenhams Silly-äventyr

Premier League närmar sig med stormsteg och nu återstår det endast 20 dagar till den bejublade PL-premiären.  De engelska fotbollslagen är i nuläget mitt uppe under en period helt olik någon annan. Den hårda försäsongsträningen präglar åtskilliga spelare, men det är också en del spelare som tänker på något annat – kanske är det ett kommande bröllop, frugans svåra situation med svärföräldrarna eller helt enkelt en flytt. Jag tror på det senare.

Under ett par dagar kommer jag att gå igenom alla Premier League-lagens klara övergångar samt titta extra på vilket lag man har i nuläget och hur det kan se ut när säsongen startar. Jag kommer också förmedla hur jag tror att säsongen kommer sluta för just din klubb. Till sist kommer jag att binda ihop alla tippningarna till en, där ni får se hela ligan från mitt perspektiv. Idag ska jag berätta Tottenham Hotspurs.

*****

Del 2

Tottenham har inte bara fått in ett par vassa nyförvärv utan har också blivit av med ett antal truppspelare. Corluka, Kranjcar, Nelsen, Saha och Pienaar har alla sålts vidare, vilket betyder att man blivit av med oanvändbara spelare och namn som endast dragit lön under det senaste året. Ett smart drag som gör att man istället kan använda klubbens pengar till bättre spelare och andra lönekostnader.

Här kommer sammanställningen av vilka spelare man gjort klart med, vilka som lämnat och vilka spelare som har ryktats vara på väg in och ut under den här transfermarknadens gång.

Klara nyförvärv

Gylfi Sigurdsson: Tottenhams isländska köp kan av många ses som ett jätteköp och en högklassig värvning. Trots Sigurdssons kvalitéer tror jag inte att han kommer lyckas i Tottenham. I Swansea var han ensam om sin roll på det offensiva mittfältet och hade ingen vettig konkurrent om sin plats. I Spurs kommer han genast bli ifrågasatt, då han konkurrerar med formstarke Rafael van der Vaart. Jag tror helt enkelt att han hade passat bättre in i Liverpool. Floppvarning!

Jan Vertonghen: Vertonghen kommer från en fin säsong i Ajax och det belgiska landslaget. Mittbacken är en stabil sådan och jag tror på en liknande start för Vertonghen den Vermaelen hade i Arsenal. Vertonghen kommer i Kings frånvaro ta en startplats och bli en viktig del i Spurs projekt. Ett lyckoköp!

Klara försäljningar

Nico Kranjcar: Efter tre tuffa år i London blev det till slut klart att Kranjcar lämnar för Dynamo Kiev. Kranjcar tog aldrig en startplats i Spurs och fick under sina tre år i klubben agera avbytare. Kranjcars frånvaro kommer på så sätt inte att lysa igenom under den förra säsongen. Positivt är att man blir av med en truppspelare och dess lön.  

Vedran Corluka: Under åren som gått har Corluka fått allt mindre speltid i Tottenham. I och med Walkers genombrott under den gångna säsongen fick Tottenham en offensiv ytterback av hög klass, vilket talade än mer emot Corluka. Klubbytet till Spartak Moskva känns som det bästa alternativet för båda parterna, då Tottenham vill bli av med en missnöjd truppspelare och Corluka vill få speltid.

Ryan Nelsen: Nelsen fick inget nytt kontrakt med Tottenham, då han i januari sågs som en nödlösning. Ett flertal skador i backlinjen gjorde att man behövde en rutinerad ersättare. Nelsen blev förstavalet och efter fem matcher i klubben får han nu lämna för QPR. Nelsen gjorde sitt jobb, men ses inte som en framtidsspelare. Klubbytet var väntat.

Louis Saha: När fransmannens sexmånaderskontrakt gick ut valde Tottenham att släppa anfallaren. Saha sågs lik Nelsen som en nödlösning under den tuffa våren och man hade inga framtidsplaner för anfallaren. Faktumet att Saha lämnar gör mig inte förvånad, då man värvat in Sigurdsson och dessutom har van der Vaart i laget sedan innan. Det betyder att man hellre spelar med en släpande anfallare bakom, än med två renodlade.

Steven Pienaar: Pienaar har inte haft en lyckad tid i Tottenham och måste ses som en floppvärvning. Sydafrikanen hade inte mycket mer att hämta i Spurs och en övergång till Everton kändes naturlig. Tottenham hade inte längre någon användning för Pienaar, medan Everton får tillbaka en viktig spelare. Alla glada, alla nöjda!

Oscar Jansson: Janssons klubbyte är inte den största övergången på de brittiska öarna, men hans nationalitet gör ändå övergången intressant. Jansson kommer från och med den kommande säsongen kämpa om startplatsen i irländska Shamrock Rovers. Ett smart klubbyte av Jansson som behöver speltid för vidare utveckling.

Ledley King: I juli blev det klart att King lägger skorna på hyllan efter en lång fin karriär i Spurs. King är den spelare som representerats Tottenham mest och med sina 268 matcher är han en stor legendar och förebild för unga Spurs-spelare. Tråkigt nog hade han en del skadeproblem i slutet av karriären, vilket inte tar ifrån honom hans fina spel. Det är dags för nya mittbackar att kliva fram!

Ryktas på väg in

Emmanuel Adebayor: Citys togoles gjorde en mycket bra säsong i Tottenham under den förra säsongen och allt annat än en övergång till London-klubben ses som blaska. Adebayor är dock ännu inte helt överens med Tottenham och en övergång är ännu inte klar. Det är dock bara en tidsfråga innan Adebayor skriver på för Tottenham och Spurs-fansen kan på så sätt vara lugna. Man kommer att få behålla sin spjutspets.

Leandro Damiao: Den brasilianska OS-forwarden har under en längre tid ryktats vara på väg till Tottenham, men har efter hand som tiden gått svalnat lite i engelsmännens ögon. Damiaos fina OS-premiär ska dock ha väckt Tottenhams intresse igen och man kan nu vara intresserade av att buda på anfallaren. Jag tror att Damiao hade varit ett bra nyförvärv av Tottenham, som kan behöva en till forward att avlasta Adebayor med.

Christian Atsu: Portos ghanan har imponerat stort på Englands storklubbar och likaså Tottenham. Atsu kan ses som en ersättare till Kranjcar och Pienaar, då man kan behöva en ny ytter att variera med. Den unga ghananen kommer dock inte att bli någon startspelare direkt, utan en spelare man sakta kan ge speltid och bygga vidare på.

Ryktas på väg ut

Luca Modric: Modric kan vara den mest omtalade spelaren under den här sommarens transfer, då han ständigt varit aktuell för Real Madrid och tjatat om en flytt. Tottenham lyckades behålla sin stjärnspelare under den förra säsongen, trots att Modric vägrade spela mot Chelsea. Den här sommaren gör man inte om samma bedrift och jag tror han lämnar för Real Madrid. Ett rejält avbräck för Tottenham, som måste hitta en ersättare till detta passningsgeni.

Danny Rose: Tottenhams unga engelsman behöver speltid och en utlåning ses som det optimala. Rose är inte redo att konkurrera med Bale och för att han ska fortsätta utvecklas krävs det speltid. Tottenham har gått ut med att en utlåning kan vara aktuell och genast har yttern fått intressenter.

Här under kommer jag att presentera två stycken startelvor. Den första kommer från det laget man har idag, medan den andra är en egen startelva som jag satt ihop med hjälp av Tottenhams tänkbara värvningar.

Min startelva i nuläget: Friedel, Benoit-Ekotto, Vertonghen, Kaboul, Walker; Bale, Modric, Parker, Lennon; van der Vaart, Defoe.

Tottenhams drömelva sett ur ett realistiskt perspektiv:Friedel, Benoit-Ekotto, Vertonghen, Sakho, Walker; Bale, Modric, Parker, Lennon; van der Vaart, Adebayor.

Kommentar: Jag har egentligen inte gjort så värst många förändringar i mina startelvor. Jag tycker i stort sett att defensiven ser bra ut, då man fått in Vertonghen som är en kvick mittback bredvid rutinerade Kaboul. Jag tycker egentligen inte att Kaboul håller i ett topplag och har på så sätt satt upp Sakho i min andra startelva.

Sakho är en ung lovande mittback som har framtiden för sig. I och med att han just nu ses som tredjealternativ i PSG kan en övergång till Tottenham bli aktuell. Tottenham har inte visat intresse för fransmannen, men jag tror personligen att det hade blivit en nyckelvärvning.

På mittfältet har jag inte gjort några förändringar, då jag tror att Tottenham kan komma långt med det mittfältet man har idag. Det vill dock till att man får behålla Modric. Med Modric försvinner mycket av kreativiteten på mittfältet och man tappar både i defensiven som i anfallet.

Likt den förra säsongen hoppas jag att man satsar på Bale och Lennon, då de utgör en stor del av Tottenhams spel. Bale och Lennon är tänkta att rusa fram och tillbaka på kanterna, vilket gör att de kan dra isär motståndarförsvaret. Det öppnar i sin tur upp för Modric, van der Vaart och Adebayor i mitten.

van der Vaart och Adebayor kommer likt den förra säsongen utgöra anfallet i Tottenham. I och med att Adebayor-affären ännu inte är fastställd har jag satt upp djupledslöpande Defoe i min första elva, som kommer att få stå åt sidan för Adebayor när väl säsongen börjar.

Jag tror inte att Tottenham kommer nå en Champions League-plats, då det finns en risk för att det kan skära sig mellan Villas-Boas nytänkande och Tottenhams gamla spelidé. Lennon och Bale är renodlade yttrar och inget annat. Villas-Boas kan ha andra planer för dem och när Modric lämnar krävs det en storvärvning. Den värvningen kommer inte att komma och man slutar femma.

Sebastian Pearson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *