0

Manchester City har bytt Silly-strategi

Uppgifter Arsenal vill sälja Lacazette i sommar

Hazard till Chelsea, Modric till Real Madrid och Kagawa till Manchester United. De engelska storklubbarna har lagt beslag på sina favoritspelare, medan en del tappat sina. Vad har då Manchester City hållit hus? Noll värvningar och noll försäljningar är inget vi är vana vid när det gäller City och jag ställer mig själv frågan – varför har Abu Dhabi United Group slutat värva spelare?

Jag har alltid sett Manchester Citys ägargrupp ”Abu Dhabi United Group” som ett hot mot framgång. Ni undrar säkert hur jag kan tycka det, då de pumpat in pengar i klubben och köpt spelare för flera miljarder. Hur kan det vara negativt att förstärka ett mittenlag med högklassiga spelare?

Thaksin Shinawatra som var ordförande i Manchester City 2007/2008 visade redan under Svennis tid i City prov på att han inte har något vidare tålamod. Klubben hade inför Svennis säsong köpt in medelklasstjärnor likt Andreas Isaksson, Vedran Corluka, Valeri Bojinov och Rolando Bianchi. Trots det krävdes en placering bland de sex bästa och där med Europaspel.

Shinawatras mål blev för svårt och Svennis fick sparken. Shinawatra som hade tröttnat på ordförandeskapet sålde i samma veva sina andelar till Abu Dhabi Group och lämnade på så sätt klubben efter endast en säsong. Nya spelare värvades in och de gamla såldes. Nu var det Hughes tur att sätta ihop ett lag av alla klubbens individualister. Och jag kan lova er att det inte är lätt att börja leverera trepoängare med en startelva, där ingen spelat med någon annan i laget förut. Det fanns ingen gruppkemi i City och jag fick känslan av att alla spelade för sig själva.

Abu Dhabi United Group hade gjort sin klubb till en toppklubb, men också till en klubb utan lagkänsla och sammanhållning. Det fanns ingen möjlighet till att spelarna skulle kunna lära känna varandra när man knappt han säga ”hej” till varandra. Ena säsongen delades de hotellrum, medan säsongen där på var spelarna bittra fiender. Hur ska man kunna vinna titlar om laget inte kan samarbeta?

Abu Dhabi United Group verkar dock ha gått till botten med lagsammanhållningsproblemet. Den här sommaren har City inte värvat in en enda spelare, utan har istället byggt vidare på det laget de har. Självklart kan det vara bra med förstärkningar (vilket City gärna skulle vilja ha i form av van Persie och De Rossi), men det känns inte längre som ett måste.

Visserligen är City ligamästare och har en av världens bästa trupper. Det är dock inte det som är grejen. Abu Dhabi United Group har förstått vad gruppkemi betyder och hur grundläggande det kan vara i ett fotbollslags spel. Schejkerna har helt enkelt tagit sitt förnuft till fånga och förstått att man inte behöver köpa spelare för att bygga världens bästa lag. I varje fall inte när de investerat flera miljarder under de tidigare transferperioderna.

Svar: Manchester City har inte slutat värva spelare. De har hittat ett bättre och billigare sätt att bygga ett mästarlag. City kommer att bli och räkna med även om de inte lyckas värva van Persie eller De Rossi.

Sebastian Pearson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *