0

Mellberg briljerade när Sverige fallerade

Aubameyang: "Dags att börja vinna titlar"

Gårdagens förlust svider fortfarande. Vi hade allt i egna händer, vi hade vänt och vi gick mot en ny klassiker. Men det svenska varumärket, det solida svenska försvaret som vår vän Lars Lagerbäck bidragit till, var som bortblåst. England vände och vann med 3-2. Mästerskapet, drömmen och hoppet var borta. Nu är det slut, nu är det över och nu är det färdigt för svensk del. Men mitt i allt mörker fanns det en svensk som verkligen kunde gå rakryggad av planen igår. En riktig svensk viking som bjöd på sitt livs match, som för tankarna till Glenn Hyséns insats för ett par decennier sedan. En mittback som med sina två mål var minuter från att vara det svenska rikets konung, men som istället nu går mot att pensionera sin landslagskarriär. Den här krönikan tillägnar jag dig, Olof Mellberg.

Som svensk född på 1990-talet har jag växt upp med den här upplagan av det svenska landslaget. Ett landslag som stegvis bytt skepnad och där spelare kommit och gått. Jag har under min tid fått se spelare som Henrik Larsson, Johan Mjällby, Daniel Andersson och alla där till, fram till dagens svenskar med den självskrivne stjärnan Zlatan Ibrahimovic, löparen Johan Elmander och med mittfältslåset Kim Källström och Anders Svensson. Men inte ens vår vän från Milano kan konkurrera i betydelse som den här svenske mittbacken har haft för det svenska landslaget i min bok. Med Olof Mellberg som lagkapten har man fått en syn på ett svenskt lag som aldrig vikt ner sig. Sagor har skrivits, historier kommer att berättas och drömmar har slagits in. Redan VM 2002, innan han tagit över kaptensbindeln, fick man en viss förtjusning i den här stentuffa vikingabacken. Ingen har väl missat klippet på Olof Mellberg som ryker ihop med den svenske mittfältsstjärnan Freddie Ljungberg?

Olof Mellberg har visserligen lämnat kaptensbindeln vidare, men är och har under sin tid kanske vart den allra viktigaste pjäsen i det svenska landslaget, vars bragder var bärgade bakifrån och framåt. Olof Mellberg har vart med och hans rutin har lyft detta landslag till resultat man bara kunnat drömma om. När vi vann hemma på Råsunda mot Spanien med 2-0 fanns han med, efter att han återvänt till landslaget efter att tidigare skickats hem med Ibrahimovic och Chippen vid ett tidigare tillfälle. Han var tillbaka, Sverige var mer självsäkra och vi bjöd på en bragd som vi minns än idag. Precis som när vi besegrade Holland hemma i den sista omgången i EM-kvalet i vintras med 3-2, då fanns han med igen på planen.

Men det största med Olof Mellberg är inte någonting som man märker när han är med, utan det märks främst av när han är borta. I bortamatchen mot Holland förra året var han avstängd, efter att fått syna det röda kortet i mötet med San Marino. Den förlusten stod Sverige dyrt vid det tillfället. Ett nytt mittbackslås fick bildas och det märktes klart och tydligt att det inte var det Sverige som man lärt känna med Olof Mellberg på planen. Granen hängde inte med, Maestro var för långsam och Safari kastade bollen direkt till holländarna. Matchen förlorades stort och länge såg det mörkt ut i kvalet. Men Olofs avstängningsperiod tog slut, mittbacksklippan var tillbaka i slag och det var Sverige också. Med Olof Mellberg visade man ett mod på planen som tillslut tog Hamréns lagbygge till mästerskapet.

I EM har det svängt för Olof Mellberg som aldrig tidigare. Mot Ukraina i öppningsmatchen stod Sverige för en svag insats defensivt och det första baklängesmålet kom till när Shevchenko vann en duell med just Olof. Matchen förlorades och det var allt eller inget mot England. Olof Mellberg visade upp ett spel som verkligen visade att han förstått det. I den första halvleken visade han upp brytningar, tacklingar och mod som var i klass med Glenn Hyséns insats mot England i gamla dar. Trots hans fina insats defensivt kom ett mål för engelsmännen då Andy Carroll nickade in ledningsmålet. Men i den andra halvleken kan Sverige tillbaka, precis som Olof Mellberg. Mittbacken visade upp sin styrka på de fasta situationerna och nickade in kvitteringen, via Glen Johnson och glädjeruset var här. När han sedan nickade in 2-1, utan engelsk hjälp, var han svearikes konung.

Men engelsmännen vände och vann, där Olof Mellberg fick se mästerskapet förångas från nära håll när Welbeck klackade in det avgörande 3-2-målet. Det är inte första gången han får se ett svenskt uttåg från nära håll. Vi minns alla när vi förlorade mot ryssarna EM 2008, när vi åkte ut mot tyskarna i VM 2006 och straffläggningen mot Holland i den magiska sommaren 2004. En straffläggning, där svenskarna inte ville slå och kaptenen, Olof Mellberg fick ta saken i egna händer. Han brände, holländarna satt sin och Sverige var utslagna. Precis som vi är nu. Men man ska inte sänka mittbacken, man ska hylla honom. Tack för alla insatser, alla glidtacklingar, all smärta som du drabbats av i de gulblåa färgerna. Jag kommer aldrig glömma dina prestationer, dina triumfer och dina bataljer. Du höll alltid den svenska fanan högt, du vek aldrig ner dig och du är sannerligen en av våra främsta landslagsspelare genom tiderna.

Tack för showen Olof Mellberg! För även om din tid som landslagsspelare snart är över, kommer du alltid att vara den där skäggige mittbacken för mig…

Rasmus Hammarström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *