0

Italien – en match från återupprättelse

En inhemsk liga i ruiner, en spelskandal som skakar mer än jordbävningarna och ett land som drabbats som så många av euro-krisen. Mitt i allt hittar vi ett landslag som gick från att vara fantastiska aktörer till endast en stor besvikelse. Mitt i allt hittar vi ett landslag me Cesare Prandelli som är på väg mot återupprättelse, som jobbar för så mycket mer än en EM-titel. Det är en kamp om återupprättelse, revansch och ära. Ett land, en inhemsk liga och ett landslag som dragits i smutsen och som nu vill glänsa på nytt.

Det var ett skakat italienskt landslag som kom till mästerkapet. Ett Italien som drabbats av skam, sorg och smärta. Ett Italien vars namn inte sågs upp till längre och som räknats bort från allt som har med toppfotbollen att göra. I den skoformade nationen hittar vi en inhemsk liga som är svårt sjuk. Det är uppgjorda matcher, tveksamma affärer och en hel del tveksamheter i det Italien, som en gång i tiden hade världens bästa fotbollsliga.

Den italienska fotbollens framtid hänger nu på det italienska landslagets axlar, där den ståtlige Cesare Prandelli styr med järnhand över sitt Italien. Med Cesare Prandelli sikter det italienska landslaget på att få sin revansch, att återupprätta sitt namn, sin nation och sitt folk. Man har inlett mästerskapet på ett bra sätt, där man satte stopp för den spanska anfallsfotbollen och den kroatiska krigarfotbollen på ett bra sätt. Samtidigt har man sänkt ett Irland och tagit sig vidare från gruppspelet med huvudet högt.

Nu väntar ett hatmöte mot ett England som Italien har en lång historik, konkurrens och hunger mot. Det är en match som man drömmer om att spela, det är en match som man drömmer om att vinna och det är en match som får fotbollseuropa att stanna. En match mot England är aldrig lätt. Att besegra det engelska landslaget kräver en list, ett mod och en taktik som överglänser även det bästa motståndet i världen.

Visst har Italien gjort ett bra gruppspel, men man ska inte ta det säkra före det osäkra bara för det. Det är ett England som jagar mycket av det som Italien strävar efter. England skrattas åt ute i Europa, efter sina misslyckade mästerskap. Men det är samtidigt ett England som, precis som Italien, har ett bra gruppspel, ett bra flyt och en positiv magkänsla i sig inför kvartsfinalen. Att England spelar italienskt är också en sak som ska noteras. Men att spela italienskt, det vill säga defensivt, är inte dagens italienska landslag.

Vi kommer få se ett krig ute på planen i Kiev. Det engelska landslaget och det italienska landslaget kommer tillsammans att bjuda på en hård kamp, som troligtvis innehåller lika mycket dispyter på planen, som den brist på glamour som matchen kommer att ge. Italien kommer med mer än en vinst mot England, ett avancemang och en EM-titel i siktet. Man kommer med hunger, revanschlusta och en chans till återupprättelse.

En framgång skulle inte bara stärka det italienska landslaget utan det skulle också stärka synen på den inhemska ligan. Går det bra för Italien i EM, så går det bra för Serie A. Det är inte någonting som man tar från ingenting. Men att stärka sitt namn, vinna tillbaka sin heder och respekt och att samtidigt få slå sig in bland de stora igen är vad den italienska fotbollen behöver. Och nu är Italien nästan där. Nu är de endast en match från återupprättelse.

 

 

Rasmus Hammarström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *