0

I nationens tjänst: Sverige

Fakta om Sveriges landslag: 

Antal EM: 4

Antal EM-guld:

Vägen till EM: Bästa tvåa

Senaste EM: 2008, ut i gruppspelet

Förbundskapten: Erik Hamrén

Tänkbar startelva (4-2-3-1): Isaksson – Granqvist, J Olsson, Mellberg, M Olsson – Svensson, Källström – Larsson, Ibrahimovic, Toivonen – Elmander  

Spana in: Känns uppenbart att välja just Zlatan Ibrahimovic – så jag får väl ta och göra det. Sveriges i särklass viktigaste spelare och den ende i världsklass Blågult har att hoppas på i sommarens EM-slutspel. Missade visserligen ligatiteln med Milan, men har en av sina bästa säsonger någonsin bakom sig och blir den avgörande faktorn för Sveriges chanser i turneringen. Har även titulerats som lagkapten under Hamréns era.

Sverige deltog för första gången i en EM-turnering 1992, när man var värdnation. Då ledde det ända fram till semifinal, innan det tog stopp mot Tyskland. Det EM-slutspelet är än idag svenskarnas bästa notering i EM-historien. I VM har man dock plockat hem två brons samt en silvermedalj på hemmaplan 1958. På 2000-talet har det dock varit mycket stolpe ut för Blågult, som åkte ut på golden goal 2002 och straffar 2004. Efter att Lars Lagerbäck misslyckats med att ta Sverige till VM i Sydafrika för två år sedan fick Erik Hamrén ta över som förbundskapten och nu står han inför sitt första mästerskap som ledare för det svenska fotbollsförbundet. Frågan är bara; hur långt ska han ta Sverige?

– Japaner som hoppar, japaner som kastar sig, japaner som fläker sig, japaner som gör allt för att rädda segern åt Nippon…

Orden är Sven Jerrings. Sverige håller just på att förlora OS-åttondelsfinalen mot Japan 1936, något som ingen trodde var möjligt innan avspark. Slutresultatet blev 3-2 till de så berömda japanerna…

Mycket har förstås hänt sedan dess. Sverige har bland annat ett OS-guld, två OS-brons, ett VM-silver, två VM-brons och en EM-semifinal på meritlistan. Storhetstiden var efter andra världskriget, när svenskarna vann OS 1948. Då deltog spelare som Gunnar Gren, Nils Liedholm och Gunnar Nordahl, ofta kallade Gre-No-Li. Milan-trion var Sveriges första stora världsstjärnor i slutet på 40-talet och början av 50-talet. De spelade tillsammans i Milan 1949 till 1953 och anses än idag vara tre av klubbens bästa spelare genom tiderna.

I VM 1950 tilläts dock inte Gre-No-Li och flera andra utlandsproffs delta, eftersom den svenska förbundsledningen hade bestämt att bara skicka iväg amatörspelare till Brasilien. Det hela slutade dock i en bronsmedalj och en inofficiell EM-titel (Uruguay vann ju före Brasilien). När VM gick på hemmaplan 1958 ändrade förbundsledningen på sig och lät proffsen vara med. Sverige vann en grupp bestående av Wales, Ungern och Mexiko efter två vinster och en oavgjord. I kvartsfinalen besegrades Sovjet med 2-0 och i semifinalen på Ullevi mot Västtyskland tog svenskarna en bejublad 3-1-seger, där Kurre Hamrins klassiska mål blivit ihågkommet.

I finalen mot Brasilien tog Sverige ledningen redan efter fyra minuter via Nils Liedholm, men sedan kunde brassarna vända och vinna matchen med hela 5-2. Undebarnet Pelé, då 17 år, gjorde sitt stora internationella genombrott i den turneringen och fick även äran att göra VM-turneringens sista mål. Guld till Brasilien, silver till Sverige. Men givetvis var det en jätteprestation att nå hela vägen till en  VM-final och dessutom ta ledningen i den.

1992 var det så dags för Sveriges första EM-turnering någonsin – naturligtvis gick den på hemmaplan. Svenskarna hade lottats in i en tuff grupp med Danmark (som fått en gratisplats på grund av stridigheter i Jugoslavien), Frankrike och England. Blågult lyckades dock vinna gruppen på fem poäng, två fler än Danmark som även de lyckades ta sig vidare. I semifinalen mot Tyskland tog det dock stopp för svenskarna efter en 2-3-förlust. Istället fick vi se våra grannar i syd ta hem hela turneringen efter 2-0 mot tyskarna i finalen.

Nåväl, Sverige skulle komma tillbaka med besked 1994 när VM hölls i USA. Avancemang som grupptvåa bakom Brasilien (1-1) i en grupp bestående av Kamerun (2-2) och Ryssland (3-1) i övrigt imponerade. I åttondelsfinalen slog Sverige ut Saudiarabien med 3-1 i en match där man övertygade. Sedan kom kvartsfinalen mot Rumänien, där svenskarna till slut vann efter en dramatisk straffläggning. 

Sverige var i semifinal, där det dock tog stopp mot Brasilien när Romario nickade in matchens enda mål med tio minuter kvar. Bronsmatch mot Bulgarien väntade och där spelade svenskarna ut hela sitt register. Slutresultatet stannade vid 4-0 efter mål av Brolin, Mild, Henke Larsson och Andersson. För tredje gången i historien hade Sverige tagit en VM-medalj.

2002 hade Sverige lottats in i ”Dödens grupp” tillsammans med England, Argentina och Nigeria. Efter en vinst och två oavgjorda lyckades dock svenskarna ta sig vidare till åttondelsfinal. Ett snöpligt Golden Goal av Henri Camara i Senegal satte dock stopp för gulddrömmarna den gången, och två år senare i Portugal-EM var det Zlatan Ibrahimovics samt Olof Mellbergs missade straffar som satte stopp i kvartsfinalen mot Holland. Dess förinnan hade svenskarna vunnit en grupp bestående av Danmark, Italien och Bulgarien.

Sverige kommer till Ukraina med ett par ömma punkter. Andreas Isaksson och Mikael Lustig har antingen varit skadade eller petade under hela våren. Den som får chansen bredvid Olof Mellberg i mittförsvaret (troligen Jonas Olsson, kan bli Andreas Granqvist också) får en väldigt begränsad tid att spela in sig i den rollen. Martin Olsson har ännu inte bevisat att han är en stabil defensiv ytterback på den här nivån, Sebastian Larsson är nyopererad och Johan Elmander har en spricka i foten. Dessa punkterna går dock inte att skylla på om det skulle gå fel. Både England och Ukraina har värre problem med skador, till exempel saknar Ukraina sina tre bästa målvakter och England har ju fått både Cahill och Lampard skadade nyligen.

Målvaktssidan ser stabil ut, även om Isaksson inte spelat någon tävlingsmatch sedan 8 mars på grund av sin axelskada. 30-åringen var med redan i VM 2002 och har samlat på sig hela 91 landskamper under sin tid i landslaget. Bakom honom finns Johan Wiland, 30, och Pär Hansson, 25. Bägge två fullt pålitliga ersättare, även om de bara gjort tio landskamper tillsammans. I backlinjen är Olof Mellberg oumbärlig med sin värdefulla mästerskapsrutin och 112 landskamper. Bredvid honom kommer förmodligen Jonas Olsson starta. Olsson som är given i West Bromwich och har en mycket fin vänsterfot när det gäller uppspelen.

Som högerback blir det antingen Mikael Lustig eller mittbacken Andreas Granqvist som får kliva ut på Olympiastadion i Kiev den 11 juni, när Sverige möter värdnationen Ukraina i premiären. Lustig har, sedan flytten till Celtic i januari, fått det svårt att platsa och bara spelat fyra matcher under våren. I träningsmatchen mot Serbien på tisdagen fick dock förbundskapten Erik Hamrén positiva svar från Lustig, som därmed förväntas starta. Vilket innebär att Granqvist förmodligen får ses som en backup på både mitt- och högerbackspositionen, trots sin fina säsong i Genoa där han dragit till sig intresse från bland annat Milan.

På andra kanten, vänsterbacksplatsen, är Martin Olsson i Blackburn den som ligger närmast en startplats. Olsson har varit ordinarie i Premier League under säsongen men har också haft en halvjobbig vår, något som kan öppna upp för Anderlechts Behrang Safari. Det troliga är dock att Safari blir back-up bakom Olsson och får hoppa in vid en eventuell skada.

På yttermittfältet räknas Sebastian Larsson vara given ute till höger, men på vänsterkanten är det desto öppnare. Emir Bajrami och Christian Wilhelmsson är båda tänkbara alternativ, men det känns som Ola Toivonen kommer få chansen där. Toivonen gjorde arton mål på 33 matcher i PSV och är en målfarlig spelare. Innermittfältspar bildar troligen rutinerade Anders Svensson, 35, och Kim Källström, 29. 216 landskamper sammanlagt väger tungt i stora turneringar. Rasmus Elm med sina långa inkast, Pontus Wernbloom med sitt fysiska spel och den löpstarke Samuel Holmén är också tillgängliga som ersättare.

I anfallet återfinns Blågults största stjärna i modern tid, Zlatan Ibrahimovic. En absolut världsspelare som vann skytteligan i Serie A med sina 28 fullträffar. Har sin bästa säsong någonsin precis bakom sig och är rejält sugen på lite framgångar med landslaget. Ibrahimovic förväntas starta i en roll som släpand anfallare, vilket öppnar upp för en ensam spjutspets. Johan Elmander är Hamréns förstaval på den positionen, men har en spricka i foten och är tveksam till start mot Ukraina. Då är Tobias Hysén och Markus Rosenberg, båda löpvilliga spelare, redo att hoppa in. Rosenberg tippas vara närmare en startplats, men det känns hugget som stucket mellan dessa två. 

Henric Holmberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *