0

Del 2 Liverpools Silly-äventyr

Premier League närmar sig med stormsteg och nu återstår det endast 41 dagar till den bejublade PL-premiären.  De engelska fotbollslagen är i nuläget mitt uppe under en period helt olik någon annan. Den hårda försäsongsträningen präglar åtskilliga spelare, men det är också en del spelare som tänker på något annat – kanske är det ett kommande bröllop, frugans svåra situation med svärföräldrarna eller helt enkelt en flytt. Jag tror på det senare.

Under ett par dagar kommer jag att gå igenom alla Premier League-lagens klara övergångar samt titta extra på vilket lag man har i nuläget och hur det kan se ut när säsongen startar. Jag kommer också förmedla hur jag tror att säsongen kommer sluta för just din klubb. Till sist kommer jag att binda ihop alla tippningarna till en, där ni får se hela ligan från mitt perspektiv. Idag ska jag berätta om den anrika klubben Liverpool.

*****

Del 2

Klara nyförvärv

Fabio Borini: I slutet av den förra veckan gjorde Liverpool klart med Roma-talangen Fabio Borini. Jag tror att värvningen av Borini kan visa sig vara väldigt lyckosam, då han bidrar med snabbhet och riv på kanten. Borini kan också öppna upp stora ytor för den centrala anfallaren och ta på sig bevakning på kanten. Han passar dessutom in perfekt i Rodgers tilltänkta spelsystem med två kvicka yttrar.

Alberto Aquilani: Aquilani var under den förra säsongen utlånad till Milan, men återvänder nu till England och Liverpool. Aquilani gjorde en mindra bra säsong i Italien, då han varken levererade passningar eller mål. Aquilani var mestadels skadad och jag tror inte att det brittiska spelet kommer göra det lättare för denna sköra italienare. Aquilani letar i dagsläget efter en ny klubbadress i Italien.

Joe Cole: Efter ett års utlåning till franska Lille är han nu tillbaka på de brittiska öarna. Cole kommer med ett gott självförtroende och en vilja att slå sig in i Rodgers startelva. Cole har fortfarande mycket att bevisa för både mig och Rodgers, men jag tycker ändå det är roligt att han är tillbaka och är villig att slåss för sin överlevnad. Liverpool kommer dessutom att spela med en liknande formation den han var en del av i Chelsea och Lille. Det kan gynna honom!

Klara försäljningar

Dirk Kuyt: Liverpools godtrogne holländare såldes tidigt under transferfönstret. Liverpool och Fenerbahce kom snabbt överens om en övergångssumma och Kuyt var heller inte den som krånglade. Jag tror att det var dags för Kuyt att lämna ”The Reds”. Holländaren har trots allt representerat klubben i sex år, (med den här sommaren inräknad) och jag tror inte att han hade passat in i Rodgers nya projekt. Ett fint avsked av en så sällan skådad kämpe.

Maxi Rodriguez: Den ojämne argentinaren kom aldrig riktigt till sin rätt i Liverpool. Maxi blandade fina insatser och hattricks med allmänt bleka matcher. Det gjorde valet svårt för Dalglish om han skulle våga satsa på sin sydamerikan eller om det helt enkelt var säkrast att bänka honom. Jag tror att Rodgers gör rätt i att sälja honom, då han lämnar plats för andra yttrar och spelare med Rodgers grundtänk.

Fabio Aurelio: Liverpools brasilianske högerback har återvänt hem för spel i Gremio. Aurelios övergång var väntad, då han haft ett par jobbiga säsonger i Liverpool med mycket skador och hård konkurrens. Det är efter sex år fyllda av glädje och gemenskap som Liverpool-fansen tackar av sin publikfavorit. Frisparksmålet mot Manchester United 2009 är ännu inte glömt!

Ryktas på väg in

Joe Allen: De senaste spekulationerna säger att Swanseas mittfältsnav Joe Allen kan vara aktuell för Liverpool. Allen var en av Swanseas viktigaste spelare under den förra säsongen och har alltid varit en favorit hos Rodgers. Allen kan utgå från den lite defensivare positionen i ett tremannamittfält, men också i en av de två lite offensivare.

Jag tror dock att Allen skulle må bäst av att få spela i den lite defensivare, då han också kan komma till sin rätt med sina glidtacklingar. Allen är ett bollplank och mittfältsnav värd att få representera Liverpool.

Clint Dempsey: Det har längre ryktats om att Rodgers ska vara intresserad av en investering i Fulhams Clint Dempsey. Jag tror personligen mycket på amerikanen och tvivlar inte en sekund på att han skulle göra det bra även i Liverpool. Det fina med Dempsey är inte bara hans målskytte, utan också att han kan spela på ett antal olika positioner.

Under hans tid i Fulham har han gjort sig mest känd som en rivig yttermittfältare, men har under den senaste tiden också fått spela i en mer central roll både på mittfältet som i anfallet. Jag tror personligen att Rodgers kommer använda Dempsey i en kantposition. Från den kan han både bidra med målskytte samt assists. Det gör också att han lämnar plats för Suarez eller Carrol i mitten.

Theo Walcott: Arsenals vindsnabbe ytter är en av många yttrar som fått Liverpool-ledningen att höja på ögonbrynen. De senaste ryktena säger att man ska vara angelägna av att värva Walcott, då man behöver bredd på kanterna. Walcott kan komma att passa bra in i Rodgers spelsystem, då han vill använda sig av två stycken djupledslöpande yttrar vid sidan av en central anfallare. Vid en värvning av Dempsey lär Walcott-affären läggas ner.

Ryktas på väg ut

Andy Carrol: I år har Carrols position i klubben varit den stora ”snackisen” bland Liverpool-fansen. Det har ryktats om försäljningar, utlåningar och kontraktsförlängningar. På många sätt tycker jag det är lite besynnerligt att Rodgers inte vill behålla sin engelsman, då han faktiskt spelade med en liknande forward i Swansea.

Danny Graham är på många sätt lik Andy Carrol. De är båda väldigt stora och starka, vilket också gör att de tappar i teknik och snabbhet. Trots Grahams brister valde ändå Rodgers att spela med Graham i hela 32 matcher under den förra säsongen. Det talar för Carrol!

 Jag tror på så sätt att Carrol kommer stanna i Liverpool. Ett alternativ till Suarez i mitten är ett måste och då är Carrol det självklara alternativet. Jag tror också att det kan vara en styrka att sätta in Carrol, då man får en ny dimension i inläggsspel och bollmottagningar.

Martin Skrtel: Skrtel har under sina fyra säsonger i Liverpool varit en av lagets bästa spelare och valdes under den förra säsongen till ”årets spelare i Liverpool”. Det gör ryktet om en flytt till Zenit än mer osannolik.  Jag tror att det ska mycket till om Liverpool släpper sin försvarsbjässe. Först om 3-4 år tror jag att Skrtel kan vara aktuell för en flytt. Den kommande säsongen kommer han likt de fyra tidigare säsongerna representera ”The Reds”.

Craig Bellamy: Liverpools bredaxlade vänsterytter kommer inte att stanna i klubben över den kommande säsongen. Bellamy fick tidigt det tuffa beskedet av Rodgers att han inte kommer ingå i klubbens planer. Till en början ryktades det mycket om en flytt hem till Wales och Cardiff, men i dagsläget har det varit väldigt lugnt kring honom. Bellamy har just nu ett OS att tänka på och det mest realistiska vore att han slutför en affär efter mästerskapets slut.

Här under kommer jag att presentera två stycken startelvor. Den första kommer från det laget man har idag, medan den andra är en egen startelva som jag satt ihop med hjälp av Liverpools tänkbara värvningar.

Min startelva i nuläget: Reina, Enrique, Skrtel, Agger, Johnson; Lucas, Gerrard, Adam; Borini, Carrol, Suarez.

Liverpools drömelva sett ur ett realistiskt perspektiv: Reina, Enrique, Skrtel, Agger, Johnson; Allen, Gerrard, Alonso, Borini, Suarez, Dempsey.

Kommentar: De fem första namnen är sig lika, då jag tycker att Liverpool har en fin grund i defensiven. Backlinjen har hunnit spelat ihop sig under ett års tid och idag känner man varandra utan och innan. Jag tycker på så sätt att man inte behöver förstärka den lagdelen. I sådana fall kan man istället släppa fram sina egna talanger likt Martin Kelly.

Ni har säkert förstått att jag tror på en 4-3-3 uppställning och med en stöttespelare något bakom de andra mittfältarna. I min första startelva tror jag på ett mittfält med Gerrard – Lucas – Adam, där jag väljer att spela med Lucas i den lite defensivare rollen.

Det är också just den positionen som jag är en aning osäker på. Lucas var skadad under den förra säsongen och formfrågan är fortfarande obesvarad. Jag tror på så sätt att en värvning av Allen hade varit det ultimata. Joe Allen är en ung talangfull mittfältare som kan gå hur långt som helst. Rollen som mittfältsnav i Liverpool är hans!

Gerrard känns som alltid given på sin position. Lagkaptensrollen tar han som få och med ett lugn är det han som leder Liverpool framåt. Gerrard är för den delen heller ingen dålig poängtagare, utan bidrar även med mål och assists. Adam känns som en okej spelare i nuläget, men om man vill sikta mot högre placeringar anser jag att han inte platsar. Henderson är fortfarande en aning ung och orutinerad, vilket gör att jag riktar blickarna mot Spanien och Alonso.

Alonso har ett stort hjärta för Liverpool och har sedan tidigare gått ut på twitter med att han kan tänka sig en ny sejour i England. Alonso har dock medgett att han kommer fullfölja sitt kontrakt med Real Madrid och det är först under den kommande sommaren som Liverpool kan sikta in sig på Alonso.

Anfallet är nog den mest kluriga lagdelen. Borini och Suarez kan med all rätt känna sig säkra, då man besitter den speed och teknik som behövs för att platsa i Rodgers anfall. I min första uppställning såg jag inget bättre kantalternativ än att sätta Carrol i mitten. Kanske är det en ”Graham” Rodgers behöver för att lyckas?

I min andra elva valde jag att sätta in Suarez i mitten, vilket lämnar plats åt amerikanen Clint Dempsey på högerkanten. I Dempsey får man en rivig kantspelare som aldrig slutar springa. Dempsey kan likt Borini gå in i mitten om det så skulle behövas, men också spela från sin utsatta kantposition. Dempsey är den sista pusselbiten i Rodgers lagbygge.

Jag tror inte att Rodgers kommer lyckas med några mirakel redan i år. Liverpool måste göra ett antal värvningar för att få mer kreativitet på mittfältet samt än mer bredd i anfallet. I dagsläget är Liverpools trupp en aning tunn och en riktig stjärnspelares frånvaro lyser. Det vill till att Gerrard håller sig hel över en hel säsong, vilket jag har svårt att tro. Liverpool slutar sexa.

Sebastian Pearson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *