0

Del 2 Arsenals Silly-äventyr

Premier League närmar sig med stormsteg och nu återstår det endast 43 dagar till den bejublade PL-premiären.  De engelska fotbollslagen är i nuläget mitt uppe under en period helt olik någon annan. Den hårda försäsongsträningen präglar åtskilliga spelare, men det är också en del spelare som tänker på något annat – kanske är det ett kommande bröllop, frugans svåra situation med svärföräldrarna eller helt enkelt en flytt. Jag tror på det senare.

Under ett par dagar kommer jag att gå igenom alla Premier League-lagens klara övergångar samt titta extra på vilket lag man har i nuläget och hur det kan se ut när säsongen startar. Jag kommer också förmedla hur jag tror att säsongen kommer sluta för just din klubb. Till sist kommer jag att binda ihop alla tippningarna till en, där ni får se hela ligan från mitt perspektiv. Först ut är Wengers Arsenal.

*****

Del 2

Mästerskapsfinalen lade sig som en bomb över Europa. Det var eufori och glädje i många delar av världen, men inte hos Arsenal. Robin van Persies uttalande var fortfarande ihågkommet och det kommer dröja länge innan Arsenal-supportrarna godkänner ett sådant svek.

Detsamma gäller tyvärr Rennes Yann M’Vila. Den unge fransmannen hade burit sig illa åt under Europamästerskapet och trots fina prestationer på planen lyckades han ändå omvända alla beundrare genom att vägra skaka hand vid ett byte med Olivier Giroud. Ett sådan beteende tillåts inte i en storklubb som Arsenal!

Wenger var dock inte klar där. En bortflyktande lagkapten måste ju trots allt ersättas, och även om man är Arsenals manager och tycker om ungdomar är en ny forward av världsklass ett måste. Det ryktades länge om Salomon Kalou och Robert Lewandowski, men till slut gjorde man ändå klart med Montpelliers skyttekung Olivier Giroud.

Och det är precis där vi är idag. Olivier Giroud och Lukas Podolski har värvats in till klubben, medan Robin van Persie letar efter en ny klubb. Nya transferrykten kommer och går. Jag har sett det som min uppgift att titta över vilka spelare man budat på under sommaren och vilka spelare som man kan tänkas värva in. Det är trots allt ingen vanlig sommar för Arsenal-supportrarna – Wenger har börjat värva stjärnor!

Klara nyförvärv

Lukas Podolski: Jag tror att Lukas Podolski är ett genialiskt nyförvärv av Wenger. I Podolski får man en slitvarg utan dess like samt en spelare som både kan spela från en kantposition liksom i en central anfallsposition. Jag tror dock det kan vara viktigt att tysken kommer in på ett bra sätt i klubben från start, då han kan bli något av en ”Arshavin” vid en dålig första tid i klubben.

Olivier Giroud: Jag har personligen inte haft speciellt god koll på Giroud, men sedan Arsenal värvade honom har jag kollat upp hans styrkor och vad man egentligen köpt in för spelartyp. Giroud är en stor stark targetplayer som mer än gärna agerar straffområdesspelare. Här har man en forward som har näsa för mål och är stark i luftrummet. Ett fynd!

Klara försäljningar

Manuel Almunia: Den ”blonda” målvakten fick inget förnyat kontrakt och lämnar Arsenal i sommar. Spanjoren har varit tredjemålvakt sedan en tid tillbaka och det har bara varit en tidsfråga innan han löstes ut från klubben.  

Gavin Hoyte: Hoytes betydelse för klubben går att diskutera och att man inte förnyade hans kontrakt var lika väntat som att man släppte Almunia. Det är positivt för både Arsenal och Hoyte att man går skiljda vägar, då båda parterna vill satsa mot framtiden. Det är bara att önska Hoyte lycka till i framtiden!

Denilson: Arsenals unge brasse har förlängt sitt lån med brasilianska Sao Paulo och kommer inte att återvända till England. Denilson behöver fortfarande spela upp sig en aning om han vill konkurrera om mittfältspositionerna i Arsenal och jag tror egentligen att en försäljning vore det bästa. Den kommande säsongen kommer han allt jämnt att representera Sao Paulo.

Ryktas på väg in

Robert Lewandowski: Lewandowski har under en längre tid ryktats vara på väg till Arsenal, men kanske gjorde värvningen av Giroud det här ryktet svagare. Jag tror personligen det är viktigt att man har två forwardars av allra högsta världsklass. Om Arsenal vill kriga om ligatiteln på allvar är ett köp av Lewandowski ett måste. Det räcker inte med en forward för att ersätta Robin van Persie!

M’Baye Niang: M’Baye Niang gjorde under den förra säsongen sig ett stort namn i Frankrike, då han mäktade med tre mål på nio matcher. Niang ses som en typisk ”Wenger-värvning”, då han är fransman och har framtiden för sig. Niang har redan provspelat med Arsenal och ett kontraktsförslag är på gång. Niang kan säkert komma att prestera i framtiden, men i år ser jag gärna att han lånas ut vid en övergång till Arsenal.

Wesley Sneijder: Under gårdagen kom ryktet att Arsenal ska vara intresserade av Inters Wesley Sneijder. Det hade självklart varit en fantastisk värvning, men jag tror ärligt talat inte att det finns någon möjlighet att den här övergången kan bli av. Sneijder har till att börja med ett lönekrav som inte ens Manchester United kan matcha, men om han så vill gå ner i lön kan allt bli möjligt igen. Hur som helst hade det varit en magisk värvning!

Ganso: Här om dagen meddelade vi på Silly Season att Wenger är beredd att lägga sig i affärerna kring Ganso. Jag tror inte att Arsenal kommer kunna matcha ett bud från Manchester City eller United, men jag blir ändå glad av Wengers tänk. Han har förstått att man behöver en spelfördelare framför sina två defensiva mittfältare och då behöver man en fotbollsspelare av världsklass. Det förklarar Arsenals inbladning i affärerna kring Sneijder och Ganso.

Ryktas på väg ut

Robin van Persie: Arsenals lagkapten har sedan den nobbade kontraktsförlängningen bollat rejält mellan de största klubbarna i Europa. Jag tror dock att det endast handlar om en klubb – Manchester City. Jag har fått känslan av att van Persie kommer stanna på de Brittiska öarna och då är City det hetaste alternativet. Frågan är inte ”om” han flyttar, utan istället ”när” han flyttar.

Carlos Vela: Vela blev under den förra säsongen utlånad till spanska Real Sociedad. Mexikanen fick gott om speltid och trivdes alldeles utmärkt i sin nya tillvaro. Jag har mycket svårt att tänka mig Carlos Vela på Arsenals benhårda träningar i höst. Vela är från Mexico och trivs likt många andra Sydamerikaner bäst i Spaniens varma klimat. Velas troliga övergång är bara positivt för Arsenal del!

Nicklas Bendtner: Den långe dansken var under den förra säsongen utlånad till Sunderland, men ser inte ut att få ett förlängt kontrakt med klubben. Malaga är ett av många lag som dragit i Bendtner under den här sommaren, men det är fortfarande oklart vart han hamnar. Bendtner är likt Vela överflödig i Arsenal och en övergång hade gynnat båda parterna.   

Marouane Chamakh: Chamakh har fått ont om speltid i Arsenal och kommer inte att stanna över den kommande säsongen. Det är oklart vart Chamakhs intressenter kommer ifrån. Chamakh har inte bidragit med särskilt mycket till Arsenal och en försäljning känns som ett måste. Arsenal blir av med en överflödig spelare, medan Chamakh får fortsätta att spela 90-minutersfotboll.

Koscielny och Vermaelen: Arsenals succémittbackar har båda ryktats vara på väg till Barcelona. Den spanska storklubben behöver en ersättare till Puyol och genast har man riktat blickarna mot Arsenal och deras talangfulla mittbackspar. Det hade varit en stor förlust för Arsenal om man tappat någon av dem, då de båda varit betydelsefulla för Arsenal under några säsonger tillbaka.

Här under kommer jag att presentera två stycken startelvor. Den första kommer från det laget man har idag, medan den andra är en egen startelva som jag satt ihop med hjälp av Arsenals tänkbara värvningar.

Min startelva i nuläget: Szczesny, Gibbs, Vermaelen, Koscielny, Sagna; Song, Arteta; Podolski, Gervinho, Walcott; Giroud.

Arsenals drömelva sett ur ett realistiskt perspektiv: Szczesny, Gibbs, Vermaelen, Koscielny, Sagna; Song, Arteta; Podolski, Sneijder, Walcott; Lewandowski.

Kommentar: Jag har valt att ställa upp med en ung, men också rutinerad backlinje. Det är tänkt att mittbackarna i Koscielny och Vermaelen ska ge Arsenal en stark ryggrad och med det lyfta Gibbs. Det kommande året kommer att bli Gibbs genombrottsår!

Alex Song är det självklara alternativet som defensiv innermittfältare och det är tänkt att han ska driva laget framåt. Bredvid honom hittar vi Mikel Arteta som bidrar med ett lugn samt ett fint passningsspel.

Det är istället i den offensiva delen ni kan se några förändringar. I nuläget har jag satt Gervinho på en position som offensiv innermittfältare. Det skulle kunna funka ett tag, men jag tror att Sneijder är ett måste om man ska kunna låsa upp de allra bästa försvaren.

Den sista skiljaktigheten finner ni i anfallet. Jag har valt att byta ut Giroud mot Lewandowski, då jag tror att den sistnämnde kan lyckas bättre i Premier League. Jag tror dock inte att Arsenals styrka kommer ligga i den enskilda anfallaren utan istället i att man har två stycken jämna forwards av högsta världsklass.

Jag tror som ni säkert förstått att Arsenal har goda chanser att nå riktigt långt i år. Trots den troliga försäljningen av Robin van Persie tycker jag att Arsenals möjligheter till ett ligaguld ser lovande ut. Det finns dock en hake. En spelfördelare av världsklass är ett måste och om man inte lyckas få in Sneijder eller Ganso kommer det bli ännu ett titellöst år för Gunners. Jag tror Gunners slutar trea.

Sebastian Pearson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *