0

Clubhouse Bar inget som lockar för europeiska fotbollslag

Talet 19 kan har många olika beröringspunkter inom en mängd olika ämnen. Till exempel sjöng Paul Hardcastle(vilket namn) låten 19(nineteen) i mitten på 80-talet. Numret sades representera medelåldern på de amerikanska soldater som dog i Vietnamkriget. Hur det exakt var med sanningshalten i det ska jag låta vara osagt men en hit, det blev det. Det ska också ligga till så att talet 19 i dataspelskretsar använts som ett tecken för att skratta rakt ut. Då jag inte är någon större dataspelare ska jag inte utge mig för att vara någon större kännare av datorskriftstecken.

En del golf har jag däremot spelat i mina dar och där kan jag med säkerhet säga att talet 19 syftar på det nittonde hålet, som efter fullbordad runda innebär klubbhusets bar. En form av vattenhål alltså. För många av de europeiska fotbollslagen så är siffrorna som representerar ”The Club House Bar” inget att sträva efter. I England,Frankrike,Spanien och Italien betyder plats 19 nämligen att man får ta steget ur högstadivisionen. I Tyskland så är plats 19 däremot en betydligt trevligare företeelse. Är du landets 19:e bästa fotbollslag så innebär det att du har vunnit zweite bundesliga och det är ju ack så mycket trevligare än att åka det andra hållet.

Vilka lag kommer då att belägga plats 19 under säsongen som kommer? Jo, det ska ni få läsa nu. Jag kommer presentera vilka fyra lag som kommer att bli näst sist i respektive liga och en del fokus kommer att läggas på det tunga andra året. Mycket läsnöje.

Frankrike

19. Troyes

Halmstadsbacken Michael Svenssons gamla klubb Troyes har gjort en resa när man på tre säsonger tagit sig från tredjeligan till Ligue 1. Säsongen 2009/2010 slutade man på tredje plats i tredjeligan. Man följde upp det med en sextondeplats i Ligue 2 säsongen därpå. Därför var det en rejäl skräll när det Champagne-Ardennebaserade laget tog steget upp i ettan efter att ha gjort en heroiskt stark vår.

Nu ska man försöka hålla sig kvar i finrummet och det kan bli en alltför tuff utmaning då man har betydligt mindre resurser att röra sig med än majoriteten av sina komkurrenter. Man brukar säga att nykomlingar behöver förstärka med minst en spelare per lagdel och ännu så länge har inte så skett. Man har istället tappat den rutinerade burväktaren Olivier Blondel till Toulose och den unge försvararen och supertalangen Djibril Sibidé har tagit steget till topplaget Lille.

Nej, det blir nog till att börja om från början och bygga på nytt i Ligue 2, tyvärr.

Italien

19. Siena

Siena lyckades under sin första säsong denna sejour sluta på en fjortondeplats vilket får anses vara mer än godkänt. Nu står man inför den erkänt tuffa andra säsongen och efter att man varit ganska grovt insyltad i den spelskandal som rullades upp under förra säsongen så har man en rejäl uppförsbacke att ta sig uppför om man vill nå ett nytt kontrakt. Lägger man till den transfersoppa som har omgett den unge strikern Mattia Destro.

Efter många och långa turer så har Destro lämnat det som tros bli ett sjunkande skepp och han kommer att representera Roma under den kommande säsongen. I övrigt så har man både tränare och sportchef på ut-listan och det ska mycket till om den nye skepparen Cosmi ska kunna rädda nytt kontrakt åt Toscanalaget.

Spanien

19. Real Valladolid

Kvalade sig upp till Primeran genom att slå Alcorcón. Man slutade på en tredjeplats i den spanska andraligan och byggde sitt spel till stora delar på en ramstark defensiv, där målvakten Jimenez storspelade under hela året.

Ska Valladolid ha minsta chans att få spela mer än ett år i La Liga så krävs det att man får ett bättre rull på anfallsspelet. För det man presterade ifjol kommer inte att räcka på den här nivån. Javi Guerra är i och för sig en mycket kapabel målskytt, men nu har nivån höjts ett snäpp och det kan bli för tufft för såväl Guerra som hela laget.

England

19. Norwich

Kanske ett överraskande tips då Norwich belade en säker mittenplacering under sin första säsong i Premier League. Men med en överpresterande Grant Holt, som för övrigt ville lämna inför denna säsongen, så hade man en hel del flyt när man ordnade nytt kontrakt.

Man hade inspirerade och habila spelare i form av den tekniske Hoolahan och målvakten Ruddy, men om man ska titta lite nyktert på Norwichs trupp så luktar den väldigt mycket Championship. Och det är just i den divisionen som jag tror kanariefåglarna får börja om säsongen 2013/2014.

Jon Lidberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *